Bordel na trhu s refinancováním škodí všem, říká šéf Partners

716
Partners
Foto: Partners

„My nemáme vůbec střet s bankami. Ten ´bordel´ na trhu s refinancováním poškozuje všechny,“ říká na adresu současné situace, kdy si některé banky za předčasné splacení hypotéky při refinancování mimo výročí fixace řeknou 800 korun, zatímco jiné i 200 tisíc korun, šéf skupiny Partners Petr Borkovec.

Na celkovém počtu nově uzavřených hypoték se refinancované hypotéky podle něj podílí z 30 až 40 procent. Současný boom refinancování se může podle jeho slov na první pohled zdát jako skvělý byznys pro poradce, on ho však považuje spíše za rizikový byznys.

„Stavět byznys s hypotékami na refinancování není správné. […] My z toho profitujeme, ale nemůžeme to zneužívat, protože ty banky by nám to vrátily jinde. Náš vzájemný vztah je partnerský,“ říká v podcastu pro FinTag.cz šéf skupiny, která je jedničkou na tuzemském trhu s finančním poradenstvím a ročně sjedná hypotéky za 40 miliard korun.

Současná praxe podle něj není úplně správná a není férová vůči bankám. V případě refinancování mimo výročí fixace jde o to, co Česká národní banka [ČNB] svým výkladovým stanoviskem k zákonu o spotřebitelském úvěru [zákon č. 257/2016 Sb.] stanovila v případě, kdy spotřebitel z vlastní vůle předčasně splatí sjednaný hypoteční úvěr s pevnou úrokovou sazbou. Podle ní má banka právo si nárokovat jen náhradu účelně vynaložených nákladů vzniklých v souvislosti s touto skutečností. Podle ČNB lze za účelně vynaložené náklady považovat ve své podstatě pouze administrativní náklady vzniklé bance za realizaci předčasného splacení.

UniCredit Bank a Komerční banka je ve sporu s ČNB

„Souhlasím s tím, že výklad České národní banky určuje ty poplatky nízko, ale nesouhlasíme s těmi bankami, které je zase účtují velice vysoko,“ říká Petr Borkovec.

Je pro změnu a narovnání pravidel. Také je přesvědčený o tom, že ČNB je nyní ve sporu s UniCredit Bank a Komerční bankou, které si účtují i přes její výklady vysoké poplatky za předčasné splacení hypotéky.

„Podle mého názoru běží spor s Komerční bankou a UniCredit a Českou národní bankou. To je samozřejmě utajené, ale myslím si, že ten spor tam běží. A uvidíme, jak v této věci rozhodne soud. To může významně ovlivnit to, co se bude dít dál,“ tvrdí.

Už i poslanci řeší nynější praxi levného refinancování hypoték

Zmíněné banky jdou dle jeho názoru jednoznačně proti výkladu ČNB, protože na něj mají jiný právní výklad. Na což, jak říká, mají právo. O věci dle něj rozhodne až soud. Jejich obchodní strategii ale rozumí. A považuje ji za úspěšnou. To kvůli tomu, že klienti těchto bank pro vysoké poplatky nerefinancují své hypotéky k jiným bankám, které si naopak za refinancování mimo výročí fixace účtují nízké částky.

„Ale zřejmě za to zaplatí do budoucna svým kreditem. Že budou popotahované médii až prohrají soud, že nebyly dost proklientské. Na druhou stranu také chápu, že mají své akcionáře a ty chtějí výnos,“ vysvětluje šéf skupiny Partners.

Současný výklad ČNB brutálně otevírá trh

Podle něj současný výklad České národní banky je jasně daný, ale „brutálně“ otevírá trh. Dle jeho názoru je nutné stanovit pravidla v této věci při rozumně účtovaných nákladech. To je, jak říká, někde mezi 800 až 200 tisíc korun, aby si klient „sakra“ rozmyslel, zda bude refinancovat mimo výročí fixace. Dodává, že o věci již jako poradci jednali s Českou bankovní asociací [ČBA], která usiluje o narovnání pravidel. A v její snaze ji podporují.

„Při změně tady nevyplývají žádná rizika pro klienty, která by nevěděli předem. Ano, určitě je to pro ně horší, když nemohou refinancovat mimo fixaci. Od toho mají plovoucí sazbu nebo krátkou dobu fixace. Ale toto není u hypoték podstatné, je to dlouhodobý závazek a je třeba ho bezpečně splácet. Jinak je to taková hra, ale vždy na úkor někoho,“ říká.

Podle něj na druhou stranu úrokové sazby hypoték také začínají růst. A až budou kolem dvou procent, tak už nebudou tolik motivační k refinancování hypoték při změně banky. Dodává, že co se týká poradců a hypoték, tak on sám by byl do budoucna pro dlouhodobou provizi pro poradce, která by se vyplácela podle toho, jak klient hypotéku splácí bance.

Nová Partners banka

V závěru podcastu se pro FinTag.cz vyjadřuje k profilu vlastní banky, kterou skupina Partners chystá. Podle něj její filozofie bude přesvědčovat klienty, aby se nezadlužovali a své peníze naopak zhodnocovali. Přednost banky má být hlavně v moderním platebním styku, chytrých aplikacích a solidním partnerském vztahu se všemi hráči na trhu bankovních a dalších finančních služeb.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here