Povinné očkování zavedla Itálie. V USA ho chtějí firmy

308
povinne_ockovani
Foto: Pixabay.com

Itálie se stala první zemí v Evropě, která bude po všech zaměstnancích požadovat, aby povinně prokázali svou bezinfekčnost. To de facto znamená povinné očkování.

Nařízení prokázat se očkovacím certifikátem, potvrzením o úzdravě z covidu či negativním testem začne v Itálii platit 15. října. Včera [16.9.] o tom rozhodla italská vláda. Ministryně pro regionální záležitosti Mariastella Gelminiová už ve středu řekla, že kabinet chce, aby nová pravidla platila pro zaměstnance ve veřejném i soukromém sektoru.

„Směřujeme k zavedení povinného zeleného pasu nejen pro pracovníky ve veřejném sektoru, ale i v tom soukromém. Očkování je jedinou zbraní, kterou proti covidu máme, a infekci můžeme zvládnout jen tak, že naočkujeme většinu populace,“ řekla Gelminiová rozhlasové stanici RAI.

Podle vlády Maria Draghiho by zaměstnance bez osvědčení mohl zaměstnavatel dočasně přeložit na jinou pracovní pozici. Případně jim dočasné pozastavit plat. V tuto chvíli ale není jasné, zda by absence dokladu byla i důvod pro rozvázání pracovního poměru. Úlevu z očkování má pak pouze ten, kdo se prokáže zotavením se z nemoci či opakovaným negativním testem.

Proočkovanost v sociálních službách není dobrá

V Česku se o povinném očkování nyní před volbami příliš nemluví. Téma je však dlouhodobě aktuální třeba v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb.

„Bohužel ta proočkovanost v sociálních službách není taková, jak bychom si představovali. Je to o to větší problém, protože právě sociální služby mají co do činění s tou nejrizikovější skupinou z hlediska nákazy covidem-19,“ řekl na konferenci Zdravotnictví 2022 ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Jeho slova nikterak nerozporoval ani přítomný Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR [APSS ČR]. Jen pokývl hlavou.

Situace však není o mnoho lepší ani ve zdravotnictví. Tam pro změnu panuje velký nepoměr mezi proočkovaností lékařů a středního personálu. Problém je i u technických pracovníků, kteří jsou v nemocnicích každý den přítomní, mnozí z nich jsou ale bez očkování. 

Jinde je to jinak. Například již ve zmíněné Itálii musí mít covidový certifikát všichni pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách. Platí tam již od letošního května. Odmítačům očkování pracujících v těchto oborech tamní vláda pohrozila okamžitým propuštěním ze zaměstnaneckého poměru bez odstupného. V červnu povinnou vakcinaci v sociálních službách zavedla také Anglie. Obdobně je to v Řecku a ve Francii.

V USA chtějí povinné očkování zaměstnavatelé

Ve Spojených státech povinné očkování vyžadují velké firmy, jako jsou třeba Facebook, Google a Microsoft. Dále firmy provozující alternativní taxislužby Uber a Lyft, největší soukromý zaměstnavatel Walmart, největší producent potravin v USA Tyson Foods, filmové a streamovací společnosti Netflix a také Disney. Přidaly se dokonce i banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs.

Najdou se ale i výjimky. Třeba letecký dopravce Delta Air Lines u zaměstnanců povinné očkování nežádá, ale těm neočkovaným zvýší odvody na zdravotní pojištění. A to o 200 dolarů [přes 4 300 Kč] měsíčně. Naproti tomu United Airlines očkování proti covidu-19 požaduje po všech zaměstnancích ve Spojených státech. Termín pro jeho dokončení jim stanovilo na 25. října. Nenaočkovaným hrozí výpověď. Firma v USA přitom zaměstnává přes 67 tisíc osob.

Povinné očkování ve Spojených státech zavedlo více než 600 univerzit. Nenaočkovaným jejich vedení zakázalo vstup do učeben i areálů škol. Povinné očkování postupně zavádějí některé nemocnice, včetně prestižní sítě nemocnic Mayo Clinic. Navazují tím na společné prohlášení většiny hlavních lékařských asociací, které vyzvaly poskytovatele zdravotní péče k očkovacím příkazům.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here