Saint-Gobain Adfors loni zvýšila zisk, Construction Products ne

625
Saint-Gobain
Foto: Saint-Gobain Adfors CZ

Společnost Saint-Gobain Adfors CZ, která vyrábí stavební materiály, skončila loni se ziskem 1,564 mld. Kč po zdanění. Loňské lockdowny ale poznamenaly výsledky ostatních firem francouzské skupiny Saint-Gobain.

Tržby firmy meziročně vzrostly o 398 milionů korun na 7,813 miliardy korun. Provozní výsledek hospodaření se minulý rok zvýšil o šest procent na 2,012 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

„V roce 2020, tak jako celý svět, i naši firmu ovlivnila pandemie nemoci covid-19. V jarním období došlo k poklesu výroby. Během léta se hospodářská situace stabilizovala a podařilo se ustát i těžké podzimní a zimní období, kdy se v našich závodech začali objevovat pozitivně testovaní zaměstnanci,” uvedli jednatelé firmy Jaroslaw Robert Malik a Miloš Pavliš.

Saint-Gobain Adfors ve svých výrobních závodech v Litomyšli a Hodonicích u Znojma sdružuje primární výrobu skleněného vlákna a jeho následné zpracování. Firma dodává sklovláknité mřížkové tkaniny pro výztuhy fasád zvané perlinky, pásky určené na spoje sádrokartonových desek, sklovláknité tapety a výztuže do asfaltových vrstev. Většina produkce směřuje na vývoz.

Tržby z prodeje výrobků do zahraničí loni dosáhly 7,048 miliardy korun, v tuzemsku 624 milionů korun. Loni dosáhl průměrný počet zaměstnanců 2 181, což je o 35 více než rok předtím. Mzdy se stejně jako o rok dříve meziročně zvýšily o 3,5 procenta.

Skupina Saint-Gobain v Česku

Litomyšlský závod Saint-Gobain Adfors, který patří mezi největší zaměstnavatele v regionu, ve městě existuje od roku 1950, když dříve působil pod jménem Vertex. Od roku 1998 ho vlastní francouzská skupina Saint-Gobain. Ta v Česku ale působí již od roku 1992. Aktuálně do ní patří čtyři společnosti spravující 14 výrobních závodů, deset značek a více než 4 500 zaměstnanců. Saint-Gobain Adfors tak doplňují značky, jako je například společnost Ecophon. Ta vyvíjí, vyrábí a dodává akustické výrobky a systémy. Izolační dvojskla a trojskla pak vyrábí značka Glassolutions.

K dalším značkám skupiny Saint-Gobain v Česku patří:
  • Isover – nabízí nejširší sortiment tepelných, zvukových a protipožárních izolací. Značka je jedničkou na českém trhu s tradicí produkce déle než 50 let ve vlastním výrobním závodě ve východočeských Častolovicích. Závod doplňují ještě výrobní závody v Českém Brodě a Lipníku nad Bečvou.
  • Rigips – produkuje moderní sádrokartonové desky nové generace a desky pro takzvané suché podlahy. Firma existuje na trhu již déle než 25 let.
  • Weber – vyrábí fasádní, zateplovací a hydroizolační systémy, včetně štukových, tepelně izolačních a sanačních omítek, nátěrů, vyrovnávacích a samonivelačních podlahových hmot. Dále pak vyrábí lepidla na obklady, dlažby a materiály na sanace betonu, aj.
  • Abrasives – vyrábí brusiva. Zahrnuje značky Norton, Flexovit, Clipper či Winter.
  • Pam – nabízí kompletní sortiment pro vodovodní a kanalizační sítě, průmyslové a požární rozvody, závlahy a zasněžovací systémy. Slévárna v Králově Dvoře u Berouna, je už více než 15 let jedním z největších evropských výrobců vodovodních a kanalizačních tvarovek z tvárné litiny.
  • Sekurit – produkuje laminovaná bezpečnostní automobilová skla. Hlavními zákazníky hořovického závodu jsou: Audi, Bentley, BMW, Citroën, Ferrari, Ford, Jaguar, LandRover, Lincoln, Maserati, Mercedes-Benz, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rolls-Royce, Seat, Škoda, Volkswagen a Volvo.
  • Saint-Gobain Building Glass vyrábí ploché stavební sklo. Nabídka skel pro zákazníky je rozdělena do třech hlavních oblastí: Fasády, okna a interiérový design.
  • NejŘemeslníci.cz – umožňuje drobným investorům zadávat stavební poptávky a vyhledávat řemeslníky a stavební firmy. Má 140 tisíc registrovaných uživatelů a své služby na něm nabízí 27 tisíc drobných a středních podnikatelů.

Výsledky Saint-Gobain Construction Products CZ

Zatímco Saint-Gobain Adfors CZ zisk rostl, výrobci stavebních materiálů Saint-Gobain Construction Products CZ loni klesl čistý zisk meziročně o 16 procent na 481,5 milionu korun. Tržby společnosti se snížily o tři procenta na 5,74 miliardy korun. Taktéž to vyplývá z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila ve Sbírce listin.

„Loňský rok a nakonec i na začátku toho letošního jsme zažívali opravdu nečekané změny ve všech oblastech našich životů. I když by to na jaře předpovídal málokdo, navázali jsme na hospodářské výsledky z předchozích let. Trh stavebnictví sice začal zpomalovat, ale my jsme dokázali nadále upevňovat pozici jedničky na trhu výrobců stavebních materiálů v ČR,” uvedl ve zprávě předseda představenstva společnosti Tomáš Rosák.

Domácí tržby Saint-Gobain Construction Products CZ loni meziročně klesly o 3,6 procenta na 4,28 miliardy korun. Tržby vytvořené v zahraničí se snížily o 1,4 procenta na 1,46 miliardy korun. Podíl domácích tržeb tak zůstal zhruba na třech čtvrtinách.

V České republice působí Skupina Saint-Gobain od roku 1992. Ve firmě koncem loňského roku pracovalo 1 085 lidí, meziročně o 17 více. Podle výrobního a prodejního zaměření se společnost člení na šest divizí. Isover vyrábí tepelné izolace, Rigips nabízí výrobky pro suchou vnitřní výstavbu. Divize Weber dodává například štukové nebo tepelně izolační omítky. Divize Ecophon zprostředkovává prodej akustických stropních systémů a stěnových panelů. Divize Glassolutions se specializuje na výrobu stavebních skel. Divize Abrasives vyrábí brusné materiály a nástroje pro průmyslovou výrobu.

Saint-Gobain celosvětově

Saint-Gobain je aktivní v 70 zemích světa, kde zaměstnává 167 tisíc zaměstnanců. V roce 2020 činil její celosvětový obrat 38,1 miliardy euro [cca 964 mld. Kč]. Provozní zisk skupiny činil 2,855 miliardy euro [cca 74 mld. Kč], čistý zisk 1,407 miliardy euro [cca 35,5 mld. Kč]. Volné peněžní prostředky [EBITDA] pak 3,044 miliardy euro [cca 77 mld. Kč]. Letos v červnu schválila valná hromada akcionářů výplatu dividendy v hotovosti ve výši 1,33 euro na akcii [cca 33,25 Kč].

Saint-Gobain – Compagnie de Saint-Gobain S.A. – je francouzská nadnárodní společnost založená v roce 1665 v Paříži se sídlem na jejím okraji, v La Défense a v Courbevoie. Původně výrobce zrcadel se postupně stal globální producent stavebních materiálů různých typů. Společnost je obchodována na pařížské burze, hodnota její akcie k 19.9. činila 60,01 euro.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here