Saúdové investovali do ruských energetických firem

1267
firem
Al-Valíd bin Talál je synovec krále Abdalláha a vnuk krále Abd al-Azíze. V žebříčku nejbohatších lidí světa jej časopis Forbes řadí kolem 30. místa. / Foto: Kingdom Holding Company

Saúdskoarabská investiční společnost Kingdom Holding Company saúdského prince Valída bin Talála v únoru a březnu investovala v přepočtu 12,6 miliardy korun do předních ruských energetických firem Gazprom, Rosněfť a Lukoil.

Informace přinesla agentura Reuters s odvoláním na zprávy burzovních regulačních úřadů. Z nich vyplývá, že Kingdom Holding Company [KHC] v únoru investovala 1,37 miliardy rijálů [cca 8,8 mld. Kč] do akcií plynárenské společnosti Gazprom. Dalších 196 milionů rijálů [cca 1,2 mld. Kč] KHC dala do akcií ropné firmy Rosněfť. Během února a března pak investovala 410 milionů rijálů [cca 2,6 mld. Kč] do akcií ropné společnosti Lukoil. Celkem tak Saúdové investovali do předních energetických ruských firem 12,6 miliardy korun.

„Investice se uskutečnily v době, kdy řada západních zemí na ruské energetické podniky a jejich vedoucí představitele uvalovala sankce v reakci na ruský útok na Ukrajinu,“ uvedla agentura Reuters.

Saúdský princ Valíd bin Talál si mezinárodní pověst chytrého investora získal v 90. letech. Občas ho ekonomové srovnávají s americkým investorem Warrenem Buffettem. Princ bin Talál v minulosti investoval například do americké banky Citigroup, hotelového řetězce Four Seasons Hotels & Resorts, technologické společnosti Apple. Dále i do alternativní taxislužby Uber nebo internetové firmy Twitter. Nyní peníze vložil do jedné z největších pojišťovacích společností ve Velké Británii Phoenix Group. Jeho strategie spočívá ve vyhledávání nových lukrativních investičních příležitostí. To sice značí určité riziko, nabízejí ale zároveň výhodné příležitosti k nákupu podhodnocených aktiv.

Valíd bin Talál kupuje akcie firem jako Apple a Twitter

K válce na Ukrajině se Saúdská Arábie i další země Perského zálivu stavějí neutrálně. Což se nelíbí některým zemím západní Evropy, jež kvůli Ukrajině usilují o izolaci Ruska.

Saúdský princ bin Talál je nejznámější podnikatel Saúdské Arábie. Stal se i veřejnou tváří saúdskoarabské královské rodiny pro zahraniční styky a obchody. V listopadu 2017 ho úřady zadržely při širším zátahu vlády proti korupci a strávil tři měsíce v domácím vězení v rijádském hotelu Ritz-Carlton spolu s desítkami členů královské rodiny, vysokých úředníků a podnikatelů. Většinu zadržených úřady propustily po finančním urovnání. Díky nim stát získal přes 100 miliard USD [cca 2,3 bil. Kč]. Sám princ v březnu 2018 přiznal, že se saúdskoarabskou vládou uzavřel tajnou úmluvu o finančním urovnání.

Součástí dohod mohla být podle analytiků i letošní květnová transakce, při níž odprodal saúdskoarabskému státnímu investičnímu fondu PIF 16,87% podíl ve své investiční firmě Kingdom Holding Co. PIF za podíl zaplatil 5,68 miliardy rijálů [cca 35,3 mld. Kč]. Za ně dostal celkem 625 milionů akcií. Za jednu akcii zaplatil 9,09 rijálu [cca 58,3 Kč]. Což byla nejnižší hodnota akcie firmy za poslední rok. Následně akcie firmy už jen posilovaly. Princ ve firmě nadále drží 78,13% podíl.

Na dotaz agentury Reuters, zda transakce souvisí s urovnáním, mluvčí bin Talála odpověděl, že jde o “čistě obchodní dohodu”. Další informace neposkytl.

Al-Valíd bin Talál [nar. 7.3. 1955] je synovec krále Abdalláha a vnuk krále Abd al-Azíze. V žebříčku nejbohatších lidí světa jej časopis Forbes řadí kolem 30. místa. Jeho vlastní majetek odhadl na cca 20 miliard dolarů [cca 0,5 bil. Kč]. Tato částka odpovídá aktivům ve správě jeho KHC, v níž princ drží 78,13% akciový podíl.

Zajímavý je i majetek fondu PIF. Ten spravuje aktiva v hodnotě přes 600 miliard USD [cca 14,5 bil. Kč]. Je hlavním bodem ambiciózního programu odklonu ekonomiky od ropy, který realizuje korunní princ Muhammad bin Salmán považovaný za faktického panovníka země.

SAU loni a předloni zasáhl covid a propady cen ropy

Předloni postihla Saúdskou Arábii, tak jako jiné státy pandemie covidu a propady tržeb z prodeje ropy, které tvoří až 90 procent příjmů státního rozpočtu. Vláda v reakci na události spustila rozsáhlé sociální a ekonomické programy, stejně jako úsporná opatření. Mezi jinými loni ztrojnásobila sazbu DPH z pěti procent na 15 procent. A zrušila měsíční dávky kompenzující zvýšené životní náklady státním pracovníkům [cca 70 % pracovní síly] ve výši v přepočtu cca 6 000 korun.

Království Saúdské Arábie [SAU] je třetí nejvýznamnější obchodní partner Česka na Blízkém východě, to po Izraeli a Spojených arabských emirátech. Největší část českého vývozu tvoří osobní automobily a další motorová vozidla. Dále automatické stroje a legovaná ocel. K předním vývozcům do SAU patří společnosti Hyundai, Škoda Auto, FoxConn, Mondi Pac. Paper, Evraz Vítkovice Group, ABB, Siemens, Barum Continental, Alstom Power, Austin Powder, FEI Czech Republic, Arcellor Mittal. Výrazným vývozcem je i firma Preciosa a v poslední době v zemi posílil výrobce nemocničních lůžek Linet.

Významnou část českého exportu pro infrastrukturní a průmyslové kontrakty tvoří subdodávky českých výrobců vlastněných převážně nadnárodními korporacemi. Mnoho těchto vývozů probíhá přes třetí země [cca 20 %].

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here