Jenda už funguje! Pět tisíc na dítě dorazí do 30 dnů

15014
Jenda
Ilustrační foto: Pixabay.com

Klientský portál Jenda pro podání žádosti o příspěvek 5 tisíc korun na dítě opět plně funguje. Dosud přijal téměř 118 tisíc žádostí o podporu. Přes Czech Pointy lidé podali přes 15 tisíc žádostí. Příspěvek jim dorazí na přelomu srpna a září.

Elektronické žádosti o pětitisícový příspěvek na dítě provázely po jeho spuštění komplikace. Server nezvládl vysoký nápor žadatelů, vypadával, lidem se formulář dlouho načítal a některým se neotevřel vůbec.

„O příspěvek jsem neúspěšně žádala hned v pondělí kolem desáté hodiny dopoledne, aby mi peníze přišly co nejdříve. Formulář se mi ale nenačetl, v úterý ráno už Jenda funguje a vyřízení mi vzalo 15 minut,“ popisuje zkušenosti s žádostí o příspěvek jedna z žadatelek.

Komplikace v dopoledních hodinách po spuštění ostrého provozu aplikace včera [15.8.] přiznalo i vedení Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV]. Žadatelům radilo, ať s žádostí o příspěvek několik hodin či dnů počkají. Výpadky podle úřadu způsobila přetížená kapacita serveru e-identity spadající pod správu Ministerstva vnitra [MV ČR].

„Od rána [pondělního] jsme tento problém intenzivně řešili. Kolem 17. hodiny se podařilo díky dočasné regulaci přístupů do našeho portálu a následnému navýšení kapacity serverů ze strany Ministerstva vnitra ČR celou situaci vyřešit,“ shrnul situaci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

IT systém na příspěvek 5 000 korun na dítě nefunguje

V úterý ráno podle něj úřad přes aplikaci Jenda přijal necelých 118 tisíc žádostí o jednorázový příspěvek na dítě do 18 let. CzechPoint odeslal více než 15 tisíc žádostí. Celkem zákonní zástupci požádaly o příspěvek na 210 732 dětí.

Ministr zároveň upozornil, že nezáleží na tom, jestli žádost lidé podají tento týden v pondělí nebo třeba ve středu.

„Příspěvek stihneme vyplatit na přelomu srpna a září, jak jsem slíbil,“ uvedl.

Při problémech s vyřizováním příspěvku nebo i při nejistotě oprávněnosti o jeho požádání se lidé mohou obrátit na call centrum. I jeho kapacitu úřad nyní výrazně posílil. Průměrná doba čekání na hovor se podle Jurečky pohybuje kolem 95 sekund.

Nárok na příspěvek mají děti narozené od 2. srpna 2004

O jednorázový příspěvek žádají zákonní zástupci dětí narozených od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022. Požádat o něj mohou i po jeho narození, nejpozději však do 1.7. 2023, upozorňuje MPSV ve svých pokynech. Příjem domácnosti do jednoho milionu korun v hrubém žadatelé nijak nedokládají, úřady práce si to ověří ve spolupráci s finanční správou.

Peníze vám přijdou do 30 dnů od podání žádosti. Pomohou vám s náklady na vybavení pro školáky nebo na kroužky,“ slibují zástupci úřadu na svém webu.

Do Deštníku proti drahotě dala vláda i pohřebné

O příspěvek nežádají domácnosti pobírající přídavky na dítě. Těm částku úřady odešlou automaticky společně s těmito dávkami v měsíci srpnu. Na Czech Pointech nebo v elektronické aplikaci MPSV zvané Jenda si o příspěvek žádají domácnosti bez nároku na přídavky na dítě.

Při elektronickém podání žádosti na webu MPSV se žadatelé prokazují elektronickou identitou občana. Příspěvek je určen pro všechny děti do 18 let, které žijí v rodině, jejíž příjem v minulém roce nepřesáhl 1 000 000 Kč hrubého. O příspěvek žádají rodiče, adoptivní rodiče i pěstouni. Požádat o podporu mohou jak zaměstnanci, tak podnikatelé. Dále i zákonní zástupci na mateřské nebo rodičovské dovolené stejně jako lidé bez práce.

–VRN–

4 KOMENTÁŘE

  1. Ja sedla v pondělí v noci k pc 00:51 a za 5 minut jsem zadost měla podanou. Žádné komplikace nebyly.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here