Hejtmanka Pecková žádá regulaci prodeje nikotinových sáčků

314
Peckova
Foto: STAN

„Od dětí jsem se dozvěděla úplně všechno,“ řekla k účinkům nikotinových sáčků hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková [STAN] na včerejším [21.11.] Kulatém stolu sněmovního Výboru pro zdravotnictví.

Právě na něm se diskutovala regulace této v Česku stále všem běžně dostupné drogy. Na vážné zdravotní problémy u dětí vznikající v souvislosti s užíváním nikotinových sáčků na základních školách hejtmanku Peckovou nedávno upozornil starosta města Dobříš Pavel Svoboda [Pro Dobříš]. A jak se podle ní rázem ukázalo, s užíváním nikotinových sáčků se potýká nejedno město a obec ve Středočeském kraji. Problém přitom je, že nikotin v sáčcích užívají často už i žáci na základních školách. Což jí potvrdilo několik starostů.

„Děti jim zvrací, plivou je [nikotinové sáčky, pozn. red.]. Na jiné škole jim omdlela i děvčata, přiznala, že mají pod rtem nikotinový sáček,“ popsala Pecková zkušenosti starostů měst a obcí, která obvykle bývají zřizovateli základních škol v regionech.

I proto se hejtmanka Středočeského kraje vydala do terénu. A překvapení pokračovala. Od dětí se totiž o nikotinových sáčcích, o kterých toho do té doby příliš nevěděla, dozvěděla, jak říká, úplně všechno. Školáci podle jejích slov o užívání, účincích i o tom, kde si nikotinové sáčky nejlépe nakoupit, přitom vzdělali i své učitele a ředitele škol. A často šlo i o jedenáctileté a dvanáctileté děti.

„Děti byly informačně daleko napřed,“ řekla hejtmanka s dodatkem, že i samotné děti se podivují nad tím, že si takové zboží můžou v obchodech, trafikách volně koupit.

Pecková je pro zákaz prodeje sáčků lidem do 18 let

Na Kulatém stolu sněmovního Výboru pro zdravotnictví, kam se Pecková vypravila o své iniciativě a na základě svých zjištění, se hejtmanka jednoznačně postavila za regulaci nikotinových sáčků. To v podobě zákazu jejich prodeje dětem a mládeži do věku 18 let.

„Je nutné ztížit dětem cestu nákupu. A to je úkol pro dospělé,“ řekla jasně k tématu, které poslanci diskutují dlouhé měsíce.

Podotkla, že děti si snadno dokáží obstarat i pro ně zakázaný prodej alkoholických nápojů. Tvrdší regulace [například zákaz alkoholických a tabákových výrobků v blízkosti škol, pozn. red.] by jim tutu neomezenou dostupnost podle ní také o něco snížila.

Lidl v Nizozemsku neprodává cigarety, v ČR se k tomu nechystá

Od svých kolegů, jak uvedla, dobře ví, že alkohol si některé děti a mládež obstarávají i skrze kolem škol se pohybujících „osoby“. Ty jim ho v obchodě za úplatu koupí.

„Taková cesta je pro děti přece jen alespoň o něco složitější. Avšak u nikotinových sáčků je ta cesta k nákupu pro děti nyní velmi jednoduchá,“ podotkla Pecková.

Regulace nikotinových sáčků už tu mohla být, ale není

O škodlivosti nikotinových sáčků stejně jako neregulovaném trhu s nimi se v České republice dobře ví a hodně mluví. Zatím se pro omezení jejich prodeje ale nic faktického neudělalo. Byť už i mohlo. Letos v červenci paradoxně Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] nepodpořilo novelu předkládanou poslanci opozičního hnutí ANO, která omezovala prodej nikotinových sáčků lidem mladším 18 let. Další novelu z dílny hnutí ANO a SPD regulující místa, kde nelze nikotinové sáčky používat, ministerstvo pod vedením ministra Vlastimila Válka [TOP 09] dokonce odmítlo.

Nyní po několika málo měsících ministerstvo zdravotnictví avizuje, že již samo připravuje vyhlášku regulující dostupnost nikotinových sáčků pro děti a mládež do 18 let věku. V normě upraví i maximální množství nikotinu v jednom sáčku. A omezí také atraktivnost obalů s těmito sáčky.

„V České republice je na trhu několik druhů nikotinových sáčků s různou příchutí včetně rozdílného obsahu nikotinu v jedné dávce. Na to je potřeba reagovat. Vyhláška mimo jiné z důvodu ochrany veřejného zdraví stanovuje maximální množství nikotinu v jedné dávce na 12 mg,“ přiblížila ve zprávě MZ ČR hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Podle ní i MZ ČR tak v nejbližší době dolní parlamentní komora zřejmě projedná novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek [sněmovní tisk 321/0]. Právě ta si klade za cíl zamezit distribuci nikotinových sáčků osobám mladším 18 let. Společně s tím úřad plánuje zavedení kontrol také u jejich prodejců.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here