Lidl v Nizozemsku neprodává cigarety, v ČR se k tomu nechystá

888
lidl
Foto: Lidl

Německý potravinový řetězec Lidl přestal letos 1. října v Nizozemsku prodávat cigarety a tabák. Uvedl, že tak chce aktivně přispět k tomu, aby vyrostla nekuřácká generace. V Česku podobný krok řetězec nechystá.

400 poboček Lidl Nederland se rozhodnutím neprodávat cigarety a tabák připojilo k iniciativě několika tamějších zdravotnických organizací. Rozhodnutí Lidlu v Nizozemsku ocenila i tamější vláda v Haagu. Státní tajemník pro zdraví Paul Blokhuis doufá, že postoj Lidlu budou brzy následovat také další řetězce supermarketů.

„Náš cíl je dát dětem šanci vyrůstat bez kouře, chránit je před škodlivými účinky pasivního kouření a před pokušením kouřit,“ uvedli zástupci nizozemského Lidlu.

Německý řetězec v Nizozemsku ohlásil záměr neprodávat tabákové výrobky ve svých prodejnách již v roce 2018. Firma přitom tehdy uvedla, že prodej cigaret “není rentabilní”. Firma krabičky ještě předtím odstranila z regálů a začala je vydávat pouze na vyžádání, což zákazníky odrazovalo. Následně přestala tabákové výrobky prodávat úplně.

Lidl v Česku bude cigarety i tabák prodávat dál

Podle tiskového mluvčího Lidlu v Česku Tomáše Mylera se vyřazení cigaret z nabídky týká pouze nizozemských prodejen obchodního řetězce.

„Jednalo se o lokální rozhodnutí místního managementu, ne o centrální rozhodnutí společnosti Lidl,“ uvedl.

„V českých prodejnách podobný krok nechystáme. Nadále chceme zákazníkům nabízet široký výběr zboží,“ vysvětlil pro FinTag.cz.

Lidl v Česku působí již od roku 2003. Letos se stal Absolutní vítěz Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost. Ocenění získal mimo jiné i za svůj dlouhodobý projekt v oblasti podpory nemocných dětí. Známá je jeho sbírka Srdce dětem, díky níž přispěl 4 766 rodinám s nemocnými dětmi přes 200 milionů korun.

Rozhodnutí nizozemského Lidlu reaguje na kroky vlády

Podle pozorovatelů je třeba dát aktuální rozhodnutí Lidlu v Nizozemsku do kontextu s kroky tamější vlády. Ta oznámila, že prodej cigaret a tabáku v supermarketech v následujících letech úplně zakáže. Od roku 2024 je budou smět nabízet jen čerpací stanice, specializované obchody, novinové kiosky a další prodejny se zvláštním povolením. Od roku 2023 pak začne platit zákaz jejich prodeje na internetu.

Nizozemsko je ostatně průkopníkem v boji proti kuřákům. Od roku 2008 se v zemi nesmí kouřit v barech a v restauracích. Začátkem roku 2020 zmizely kuřácké zóny na nádražích. V kancelářích mají kuřácké koutky zmizet do roku 2022. Od tohoto roku také musí přestat fungovat cigaretové automaty. Postupně tak ubude 11 000 ze 16 000 prodejních míst cigaret a tabáku.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here