Inflace v listopadu poskočila o 1,2 % na 16,2 %. A dál poroste

426
inflace
Foto: Pixabay.com

Inflace v Česku po zmírnění tempa z 18 procent v září na 15,1 procenta v říjnu znovu přidala na tempu. V listopadu dosáhla 16,2 procenta. Dál rostou náklady na bydlení a zdražují potraviny. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

„Bydlení a potraviny jsou největšími položkami rodinných spotřebitelských výdajů a šetřit se na nich až tak příliš nedá,“ shrnuje aktuální vývoj hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Podle ČSÚ spotřebitelské ceny v listopadu oproti říjnu vzrostly o 1,2 procenta. Meziročně stouply v listopadu o 16,2 procenta, což bylo o 1,1 procentního bodu více než v říjnu.

„Celková cenová hladina tedy po měsíční pauze opět zrychlila svůj růst. Částečně k tomu přispěla i loňská nižší srovnávací základna, kdy došlo k odpuštění DPH u cen elektřiny a zemního plynu,“ potvrdila aktuální informaci vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

V listopadu meziměsíčně stouply ceny zemního plynu o 14,1 procenta. Elektřina podražila o 3,9 procenta, teplo a teplá voda o 5,5 procenta. Ceny tuhých paliv vzrostly meziměsíčně o 4,4 procenta. Pozadu ve zdražování nezůstaly ani potraviny. Jejich ceny meziměsíčně vyskočily taktéž o významná procenta.

  • Ovoce: +4,9 %
  • Vejce: +11,2 %
  • Chleba: +3,1 %
  • Brambory: +14,5 %
  • Uzeniny: +2,3 %
  • Sýry a tvarohy +2,6 %
  • Polotučné trvanlivé mléko: +16,2 %

O 1,6 procenta meziměsíčně zdražily oděvy a obuv. Ceny stravování a ubytování meziměsíčně vyskočily o procento. Jediné, co v listopadu zlevnilo jsou pohonné hmoty [-1,7 %] a automobily [-0,6 %].

Vít Hradil: Inflaci zkreslují vládní opatření a metodika ČSÚ

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila interpretace listopadové statistiky inflace výrazně ovlivňuje metodika statistiků. Naráží tím na to, že ČSÚ do vývoje inflace zahrnuje i dopady vládních opatření, které sráží ceny například u energií. Což ale neznamená, že by energie nezdražovaly.

„Za pozornost tedy stojí hlavně ceny, které vládními zásahy nejsou zkresleny. Zde lze pozitivně hodnotit zmírnění inflačního tlaku u potravin, oděvů a obuvi, vybavení domácnosti, rekreací, stravování a ubytování. Bohužel, i navzdory tomuto uklidnění zde inflace zůstává varovně vysoká,“ říká Vít Hradil.

Podle něj aktuální růst cen kopíruje vývoj maloobchodních tržeb. A ty alespoň v nominálním vyjádření nadále rostou svižným tempem [v říjnu +7 %].

„Zdá se tedy, že Češi jsou i nadále ochotni si připlácet i za zbytné zboží a služby a schopnost prodejců navyšovat ceny klesá spíše pomalu. Poptávková část inflace tak pravděpodobně nepomine, dokud Čechům ceny energií neukousnou z výplaty ještě větší část prostředků, což patrně nastane po Novém roce,“ uvádí Hradil.

Podle něj i proto budou obchodníci nejspíše pokračovat v politice zvýšených marží a těžit tak ze všeobecné inflační mánie.

Inflace opět skokově narůstá

Neúprosné zdražování potravin podle něj není vzhledem k blížícím se svátkům rozhodně dobrou zprávou pro spotřebitele se stále nižšími reálnými příjmy.

„Když pomineme energie, jejichž ceny narazí na začátku roku na cenový strop, zdražuje téměř vše. Před Vánocemi, které letos ovlivní rekordní propad kupní síly obyvatel, to rozhodně není dobrá zpráva. Většina z těch, kdo si budou chtít svátky užít jako obvykle, bude muset sahat do úspor,“ dodává ekonom banky Creditas.

Průměrná hrubá mzda ve 3. čtvrtletí opět reálně klesla bezmála o 10 %

Podle něj se dá „naštěstí“ ale předpokládat, že čím více zdraží obchody nyní, o to více budou pod tlakem zlevnit po svátcích.

„Až vyprchá ´kouzlo´ vánoční atmosféry otevírající toto inflační okno, obchody opět narazí na chmurnou realitu,“ tvrdí.

To nepřímo potvrzuje i analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský: „Podobná inflace jako v listopadu by mohla být jak v prosinci, tak v lednu. Faktory se příliš nezmění. Inflaci potáhnou energie a potraviny, naopak poptávkové tlaky s ochlazením ekonomického vývoje oslabí.“

Rizika z hlediska dalšího vývoje očekává v lednu. Argumentuje tím, že z dat vypadne vliv úsporného tarifu. Bez něj by totiž inflace podle jeho názoru nyní byla na 19 procentech. Úsporný energetický tarif ale skončí už na konci letošního roku. Nahradí ho zastropování cen energií. Ty ale domácnostem podle analytika ČS příliš nepomohou.

„Čekáme celkový dopad na zvýšení inflace. Více domácnostem se ceny pravděpodobně zvýší na strop, než sníží na strop. A také dojde ke zvýšení cen tepla, vodného a podobně,“ vysvětluje.

Významnou roli podle něj v lednu sehraje i vliv srovnávací základny, protože z meziroční inflace vypadne výrazné zvýšení cen z ledna 2022.

Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 16,2 procenta. To je o 1,1 procentního bodu více než v říjnu. Na rychlém skoku se podepsalo srovnání s loňským rokem, kdy tehdejší vláda Andreje Babiše [ANO] uplatnila nulovou daň z přidané hodnoty [DPH] u cen elektřiny a zemního plynu, plus další podpůrná opatření. Avšak i letos klesly díky úspornému energetickému tarifu alespoň ceny elektřiny. Nebýt tarifu, elektřina by v listopadu byla meziročně dražší o 23,4 procenta. K poklesu o 38,2 procenta přitom došlo už i v říjnu.

„Sociální [energetický úsporný tarif] z pohledu inflace minulý měsíc překvapil, ale vlastně ji jen na chvíli zbrzdil. […] Asi nepřekvapí, že za listopadovým růstem cen stojí opět především bydlení. Náklady na energie v té době stále ještě čekaly na zavedení stropů a jednorázový sociální tarif už tentokrát nezafungoval. Meziroční inflaci sice ovlivní i v prosinci, ale prvotní efekt už mít nebude,“ komentuje Petr Dufek.

Stále tu ale zůstávají rychle zdražující potraviny. Jejich ceny meziročně vzrostly o 27,1 % [v říjnu +26,2 %]. Meziročně jsou vyšší zejména ceny mouky [+48,3 %], polotučného trvanlivého mléka [+52,5 %], vajec [+71,9 %], olejů a tuků [+40,8 %], brambor [+42,4 %] a cukru [+109,3 %].

Česko má nejvyšší daň na potraviny v Evropě

V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 26,0 procenta. U bydlení kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 5,8 procenta, vodného o 5,3 procenta, stočného o 6,4 procenta, tuhých paliv o 68,8 procenta a tepla a teplé vody o 30,2 procenta. Zdražují i náklady na dopravu, meziročně v listopadu o 13,6 procenta. Nyní v prosinci navíc zdražily jízdné o 15 procent České dráhy.

Co se týče letošního listopadu, tak ceny zboží úhrnem meziročně vzrostly o 18,5 procenta a ceny služeb o 12,7 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců v listopadu činila 14,4 % [v říjnu +13,5 %].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here