Maloobchod se vrátil do doby, kdy propukla pandemie covidu

363
maloobchod
Foto: Pixabay.com

Český maloobchod v říjnu propadl nejprudčeji od dubna 2020, kdy naplno vypukla pandemie covidu. Tehdy tržby meziročně klesly o 10,9 procenta. Letos v říjnu hlásí reálný meziroční pokles o 9,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Tržby maloobchodníkům klesají od letošního května. Za jejich říjnovým poklesem podle statistiků stojí zejména propad u nepotravinářského zboží [meziročně -11,2 %], potravin [-7 %] a pohonných hmot [-8 %]. Tržby ve jmenovaných odvětvích klesaly i meziměsíčně s výjimkou pohonných hmot [+0,6 %].

„Meziroční pokles vykázaly všechny hlavní typy specializovaných nepotravinářských prodejen, s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Internetové a zásilkové obchody pokračují v poklesu nepřetržitě již desátý měsíc,” říká ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel snížily v říjnu reálně o 1,8 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží klesly o 2,8 procenta a za potraviny o 1,0 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně klesly o 2,1 procenta. Meziročně tyto tržby spadly o 3,6 procent. Za opravy motorových vozidel poklesly o 6,1 procenta a za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, o 3,0 procenta.

Maloobchod rostl naposledy v září, ale jen meziměsíčně

Podle analytiků je pokračující pokles maloobchodních tržeb v souladu s vysokou inflací, ale i rekordně pesimistickou náladou českých domácností.

„Značně utlumený vývoj v maloobchodu by měl ještě několik měsíců pokračovat. V listopadu by ale mohlo dojít k velmi mírnému zlepšení z důvodu zastropování cen energií, a tak i zlepšenému sentimentu,“ myslí si analytik České spořitelny [ČS] Jiří Polanský.

Důvěra lidí v ekonomiku je nejnižší od roku 2003

Upozorňuje na to, že zatímco meziročně maloobchodní tržby klesají několik měsíců v řadě, v září došlo k jejich mírnému meziměsíčnímu růstu. I když již předtím tržby meziměsíčně klesaly ve všech měsících mezi dubnem a srpnem.

„Vývoj tržeb je negativně ovlivňován vysokou inflací včetně cen energií a rekordně pesimistickou náladou domácností. Ta dosáhla v říjnu nejnižší úrovně od roku 2003,
od kdy se sbírají data. V pesimismu domácností se kromě inflace odrážejí obavy domácností z budoucí finanční situace a nezaměstnanosti,“
vysvětluje analytik ČS.

Reálné příjmy domácností klesají

Analytik Komerční banky [KB] Martin Gürtler upozorňuje, že stejně jako tržby v maloobchodu klesají kvůli vysoké inflaci již od konce loňského roku i reálné příjmy domácností. To se podle něj promítá se zvýšenou nejistotou ohledně dalšího vývoje ekonomiky ve velmi nízkém spotřebitelském sentimentu. Což ovlivňuje poptávku hlavně po zboží dlouhodobé spotřeby. Příkladem udává vývoj tržeb u prodeje aut.

„Ty v říjnu klesly meziměsíčně o 2,1 procenta, když měsíc před tím o 1,5 procenta rostly. V prodejích by se přitom měla pozitivně odrážet obnovená produkce automobilového průmyslu vlivem odeznívajících problémů s dodávkami výrobních vstupů. To potvrzují počty registrací nových vozů. Jde však pravděpodobně spíše o dříve objednané vozy, které kvůli chybějícím dílům nemohly být vyrobeny,“ shrnuje.

Průměrná hrubá mzda ve 3. čtvrtletí opět klesla bezmála o 10 %

Další vývoj v segmentu maloobchod podle analytika KB z velké části ovlivní hlavně to, jak moc v následujících měsících vzrostou nominální mzdy. Tvrdí, že napjatý trh práce a zprávy od některých velkých zaměstnavatelů nejspíš povedou již na přelomu roku k akceleraci mzdové dynamiky. To se podle jeho slov spíše projeví ve stabilizaci maloobchodních tržeb než v jejich významném oživení.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here