Žili jsme na populistické vlně, říká manažer společnosti Linet

8796
Linet
Global key account manager společnosti Linet Jiří Plecitý / Foto: Redakce FinTag.cz

„Žili jsme na populistické vlně a teď musíme zpátky na zem. Nebude to jednoduché období, ale nemůžeme ho dál prodlužovat,“ říká v debatě ALTER EKOnomického fóra manažer pro klíčové zákazníky společnosti Linet Jiří Plecitý.

„K české politice, kdy tady vládla konjunktura, se snad ani vyjadřovat nechci. Už z toho je patrné, jaký na to mám názor,“ uvádí Jiří Plecitý z české společnosti Linet, která vyrábí zdravotní lůžka a další pomůcky pro zdravotnictví.

Podle jeho slov se Česko nepřipravovalo na budoucí problémy. Za příklad dává zanedbání energetiky, kdy se podle jeho slov nedělalo, co se dělat mělo. A nepřímo se vyjadřuje i k fiskální politice českých vlád.

„Některé analýzy hovoří o tom, že [zadlužení] už nepřenášíme na naše děti, ale už i na další generaci,“ tvrdí.

Co se týče aktuální situace a reakce tuzemských firem na ni, říká, že klíčové je mít správné informace a správně trefit budoucí vývoj. Podle něj je ale právě to nejobtížnější.

„Riziko spočívá v nejistotě. V tom, jak naplánovat chod firmy do budoucna. Můžeme počítat s recesí, ale může přijít růst, jako se to stalo v našem případě v době covidu. […] Každá firma si musí ten plán udělat správně,“ upozorňuje.

Strategická soběstačnost jako téma

Jiří Plecitý v debatě ekonomického fóra hovoří s prorektorem Vysoké školy ekonomické [VŠE] docentem Pavlem Hnátem a ředitelem odboru strategických řízení Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP] Mikulášem Pýchem. Jejich tématem je strategická soběstačnost Česka a Evropy jako takové. Řečníci souhlasí s upevňováním soběstačnosti, zároveň ale varují před protekcionismem.

„Tam bych byl opatrný. Protože nevím, jak by tuto rétoriku vnímali naši partneři nejenom v rozvojových zemích, ale i v Severní Americe,“ tvrdí Jiří Plecitý.

Obdobně se vyjadřuje Mikuláš Pýcha. Podle něj nezdravá míra protekcionismu nutně povede hlavně k vyšším nákladům.

„A to stát nezaplatí z ničeho jiného než z peněz lidí,“ upřesňuje s tím, že jsou i obory, kde je soběstačnost klíčová.

Příkladem uvádí farmaceutický nebo energetický průmysl. Také ale dodává, že v tomto ohledu je iniciativa hodně na firmách. Stát je může podpořit, ony samy ale musejí fungovat tak, aby diverzifikovaly rizika z hlediska dodavatelů.

Linet Group koupil australskou Pegasus Health Group

Jiří Plecitý v této souvislosti zdůrazňuje, že Linet nepřemýšlí o tom, že by přesunul výrobu do zemí, kde by zaplatil méně za lidskou práci. Taktéž ale několikrát v debatě zdůrazňuje rigidnost českého trhu práce. A co se týče podpory státu klíčovým odvětvím uvádí, že v těch odvětvích, kde k hlavním zákazníkům patří stát, by stát měl dvakrát dobře počítat.

„Může za nějakou službu či výrobek zaplatit vyšší cenu od domácího výrobce, ale vrátí se mu to na daních nebo zaměstnanosti. Toto všechno by si měl stát vždy dobře propočítat, když zvažuje, od koho a co nakoupí,“ vysvětluje.

Recese je za dveřmi. ČNB přešlapuje na místě

Jiří Plecitý i Mikuláš Pýcha se shodují v tom, že české firmy čekají těžké časy. Pokud je zvládnou, může je to podle nich posílit.

„Recese už přichází. Je vidět, že tempo ekonomiky klesá, inflace zase až tak ne. Je tam i mnoho důvodů. Například přešlapávání na místě měnové autority, České národní banky. Ta základní úrokové sazby již nezvyšuje, ačkoli já se domnívám, že by to ještě mělo svůj efekt,“ myslí si Mikuláš Pýcha.

Vláda nám boj s inflací neulehčuje, říká Marek Mora z ČNB

„Snaží se tlumit inflaci devizovými intervencemi, posilovat kurz koruny, ale to je jenom přechodné řešení,“ dodává.

V debatě dojde i na téma eura. Podle Jiřího Plecitého velkým firmám kurzové výkyvy koruny problémy nečiní. Umějí se proti nim zajistit prostřednictvím finančních nástrojů. Podle něj jsou ale problémem pro malé a střední firmy. A bez nich se, jak zdůrazňuje, neobejdou firmy velké. V debatě dále zmiňuje podfinancování vědy a výzkumu v Česku, a ne vždy úplně zvládnutý transfer technologií do výroby. V této souvislosti upozorňuje, jak obrovské peníze v Česku plynou do dotací všeho druhu. Do vědy a výzkumu ale jdou ve srovnání s tím velmi nízké objemy peněz.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Záznam celého 2. ALTER EKOnomického fóra, jehož je FinTag.cz mediálním partnerem, je k dispozici zde. Podrobnosti o debatách pak zde.

3 KOMENTÁŘE

  1. Je jasné,že Linet potřebuje okolo sebe ty malé a střední firmy , které umí využívat až na dřeň… Výrobu sice na východ nepřesouvají, ale současně mohl říct jak Linet optimalizuje daně prostřednictvím holdingu vám firem zahraničí, kde jsou nižší korporátní daně… Takže co chtějí?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here