Založení s.r.o. online nově nabízí Portál občana

425
s.r.o.
Foto: Pixabay.com

Na webu Portál občana přibyla služba založení společnosti s ručením omezeným. Odkaz „založení SRO online“ je v sekci „na úřad online“. Funkcionalita podle Notářské komory ČR [NK ČR] zájemce o založení s.r.o. spojí okamžitě s notářem.

Notář po kliknutí na uvedený odkaz zájemce o založení společnosti provede veškerými potřebnými kroky a nové s. r. o. zapíše i do obchodního rejstříku. Nová obchodní společnost tak může být podle Komory přes Portál občana založena rychle a zájemce zahájí podnikatelskou činnost třeba i do hodiny.

„Občané si při komunikaci s notářem přes počítač nemusejí obstarávat ani podklady od jiných úřadů. I ty jim notář coby kontaktní místo Czech Point zařídí. Není ani nutné čekat na registraci k dani z přidané hodnoty ze strany finančního úřadu,” uvádí prezident NK ČR Radim Neubauer.

K potřebným dokladům mimo jiné patří výpis z rejstříku trestů jednatele a výpis sídla z katastru nemovitostí. Podle Neubauera novou funkcionalitu umožnila loňská novelizaci notářského řádu. V praxi zabere online založení s.r.o. na Portálu občana jen několik hodin.

Elektronicky si o řidičák požádalo 27 tisíc lidí. Což není mnoho

Neubauer dále upřesnil, že živnostenské oprávnění bude brzy možné řešit až po založení obchodní společnosti. Příslušnou novelu zákona má aktuálně k podpisu prezident. Přičemž pro některé druhy činností založení společnosti nebude vůbec nutné.

V Česku je přes 559 tisíc s.r.o. a akciových společností

V Česku je aktuálně registrováno 559 434 společností s ručením omezeným a akciových společností. Zajímává je v této souvislosti aktuální analýza společnosti Dun & Bradstreet. Ta zjistila, že kolem 56 procent firem v Česku ovládají muži. Ženy ovládají asi 15 procent firem.

„Podíl podnikatelek je v českém byznysu stále nízký a dlouhodobě stagnuje kolem 15 procent. Například na Slovensku ženy ovládají 18 procent společností a v sousedním Polsku každou třetí firmu vlastní a řídí žena, což je jeden z nejvyšších podílů v rámci EU,“ uvedla analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Majoritní vlastníci českých firem
s.r.o. a.s. celkem podíl na celku v %
ženy 83 255 1 990 85 245 15,24
muži 302 521 12 626 315 147 56,33
ostatní* 145 855 13 187 159 042 28,43
celkem 531 631 27 803 559 434 100

*Subjekt je zpravidla majoritně vlastněn právnickou osobou nebo nemá majoritního vlastníka [např. 50 % muž a 50 % žena] / Zdroj: Dun & Bradstreet

To, že je podnikání v Česku stále doménou mužů, ukázala nedávná analýza společnosti CRIF– Czech Credit Bureau. Z celkového počtu 480 964 firem jich podle ní 328 395, tedy 68 procent, vlastní výhradně muži. 85 582 společností vlastní ženy. Podíl žen ale stoupl za tři roky z 16 na 18 procent.

Čím větší společnosti, tím méně majitelek

Dále platí, že největší, zhruba pětinové zastoupení žen jako majoritních majitelek českých firem, je u subjektů s ročními tržbami do pěti milionů korun.

„Obecně však platí, čím jsou tržby společnosti vyšší, tím je v rámci podnikatelské základny nižší podíl ‘ženských’ firem,“ doplnila Štěpánová s tím, že u firem s tržbami přesahujícími jednu miliardu korun je jejich podíl na hranici jednoho procenta.

Registrace dronu rozšiřuje své stávající možnosti a zkracuje čas

Zastoupení „mužských“ firem na podnikatelské základně roste až do objemu tržeb 30 milionů korun. S dalším zvyšováním tržeb jejich podíl klesá ve prospěch společností, jejichž majoritním vlastníkem je zpravidla jiná právnická osoba. Celkový počet společností, kdy obchodní společnost nemá většinového majitele nebo je v rukou jiné právnické osoby činí 28 procent.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here