Tomáš Vranka nakupuje: Tentokrát nizozemskou ASML

1480
Tomas_Vranka
Tomáš Vranka / Foto: XTB

Analytik XTB Tomáš Vranka pokračuje v budování modelového portfolia, jehož prostřednictvím investorům ukazuje, jak se nespoléhat jen na podílové fondy, ale aktivně si skládat vlastní portfolio. Co nakoupil tentokrát?

Dříve než se s Tomášem Vrankou pustíme do jeho aktuálního výběru akcií pro jeho portfolio, shrňme si klíčové informace z firem, které už v portfoliu má. Ta první a důležitá i pro Českou republiku zní, že americký Lockheed Martin oznámil zdražení svých stíhaček F-35.

Ministerstvo obrany poptalo cenu F-35 Lightning II

Americký výrobce zdražení vysvětlil instalací lepších technologií v letounech, inflací, která zdražuje výrobu, a problémy v logistice. Jsou tu ale i další zprávy.

Nepokoje v Číně mají dopad i na naše portfolio. Dodavatel společnosti Apple, kterým je Foxconn, pociťuje přerušení výroby ve svých závodech v Číně. To pravděpodobně ještě zhorší už tak relativně špatnou situaci v oblasti produkce nejnovější modelové řady iPhone 14 Pro,” říká Tomáš Vranka.

Podle něj se aktuální výrobní problémy Applu v Číně citelně promítnou i do jeho výsledků za čtvrtý kvartál. Jsou to totiž právě vánoční svátky, kdy si lidé často pořizují nové telefony.

Čína na týden zavřela fabriku na iPhone

Nečekanou zprávou je podle Tomáše Vranky i příchod staronového ředitele do čela společnosti Walt Disney. A přidává i další důležitou informaci pro akciové trhy. Výrobce čipů TSMC oznámil zvýšení investice do nových továren v Arizoně. Cílem je snížení závislosti amerických firem v oblasti výroby čipů na Tchaj-wanu. Čímž se dostáváme k další akvizici Tomáše Vranky do jeho portfolia.

Advanced Semiconductor Materials Lithography

Je to právě oblast výroby čipů, na který jsem se nyní v rámci svého portfolia zaměřil. Nenakupoval jsem ale akcie návrháře ani výrobce čipů, ale vrátil jsem se o krok zpět. Do portfolia jsem přikoupil akcie nizozemské společnosti ASML,” říká Tomáš Vranka.

Advanced Semiconductor Materials Lithography [ASML] sice není všem známá společnost, což ale neznamená, že není v segmentu výroby čipů důležitá. Firma se zaměřuje na produkci nejpokročilejších litografických systémů. Ty dodává hlavním světovým výrobcům čipů. Mezi ně patří například TSMC, Intel, Samsung Electronics a mnoho výrobců paměťových čipů.

„Zřejmě i tento text čtete pravděpodobně na zařízení, ve kterém je čip vyroben pomocí stroje od ASML. Na ASML je doslova odkázán celý svět, obzvlášť v oblasti produkce nejsofistikovanějších čipů,” vysvětluje analytik XTB.

Němci řeší buď továrnu na čipy, nebo Green Deal

Upřesňuje, že ASML vyrábí stroje EUV, s jejichž pomocí se čipy vyrábějí. Jeden takový stroj vychází na zhruba 150 milionů eur [cca 3,6 mld. Kč]. Žádná jiná firma na světě není schopna tuto technologii replikovat. Jinak řečeno, pokud by ASML přestala fungovat, největší světoví výrobci čipů by neměli stroje na jejich výrobu. A to z ASML dělá hráče s obrovskou konkurenční výhodou a velkou mírou takzvané pricing power.

ASML je drahé pro každé portfolio, ale prý se vyplatí

Avšak i podle Tomáše Vranky není v případě ASML vše z pohledu investora jen zalito sluncem. Fakt, že ASML prakticky nemá konkurenci a zakázky se jí jen hrnou, se odráží v ceně jejích akcií. Firma se obchoduje za zhruba 40násobek ročních zisků. Podle Vranky se ale i tak vyplatí ji nakoupit, protože důležitost čipů si v posledních několika letech silně uvědomují v USA, Evropě i asijských zemích.

Technologie ASML jsou natolik dobré, že má nakontraktované objednávky na roky dopředu. Firma jako taková je velmi silná. Navíc podniká na vysoce růstovém trhu. Koncový trh s čipy se podle jejího odhadů do konce dekády zdvojnásobí. A z toho bude těžit právě ASML bez ohledu na to, kterému výrobci čipů se bude nejvíce dařit,” dodává Tomáš Vranka.

USA chtějí znovu získat dominanci na trhu s mikročipy

Tomu podle něj odpovídá i to, že při oznámení TMSC o zvýšení investice do nových továren v Arizoně byli kromě zástupců TSMC přítomni i CEO Tim Cook a americký prezident Joe Biden. Ostatně Biden považuje výrobu čipů v Americe za jedno ze svých silných politických témat.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Občas, když takové články čtu, mne na okamžik přepadne malomyslnost. Když totiž čtu, jak na západní polokouli, na východě v Asii, svobodně investují a pak „loupou perníček po tunách“ a zde v Evropě dělají vše proto, aby tu, až na vzácné výjimky, nic takového nezbylo. Tam se zákazníci s plnými měšci jen hrnou a zde v Evropě politici se svými plnými měšci považují za úspěch, když se po dlouhé neproduktivní době své činnosti, kterou nazývají prací, dohodnou způsobem, že si vzájemně nevrazí kudlu do zad, a nařídí volnému trhu, za kolik má prodávat plyn, aby jimi řízená ekonomika EU nepadla už úplně na ústa. A třeba v našich končinách pirát pan Peksa prý plánuje na webu vyvracet dezinformace o energetice. Prostě za naše daňové peníze nám nepomáhat zvyšovat životní úroveň, nebo alespoň ulehčovat administrativu, ale přesvědčovat nás, že to, co oni prohlásí za fialové, že fialové také je. Abychom si náhodou nemysleli opak. Prostě stejné, jako to fungovalo za rudých komunistů s prázdnými obchody, kdy se nenakupovalo, ale vše dlouze shánělo: „Vy ani netušíte, jaké máte štěstí, že žijete v socialismu. A vůbec si toho nevážíte. A při tom my se tak snažíme, vy jedni nevděčníci! Proto, abyste nežili v omylu, vám to musíme řádně vysvětlit.“ Tehdy to vysvětloval nasupený odulý týpek v rudé kravatě s pěticípou hvězdou na klopě, nyní bude týpek moderního střihu se čtyřlístkem a klopě. Způsob mluvy a argumentaci ovšem očekávám naprosto stejnou. No, někdy se životní zkušenosti mohou výtečně hodit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here