Inflace v únoru meziročně klesla, ale stále je dost vysoká

233
inflace_p
Foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,6 procenta. Meziročně stouply v únoru o 16,7 procenta. Což je oproti lednu o 0,8 procentního bodu méně. Uvedl to Český statistický úřad. Mnozí ekonomové čekali rychlejší pokles inflace.

Podle statistiků za zpomalením meziročního cenového růstu stojí zejména ceny elektřiny. Ty zmírnily svůj růst na 32,0 procenta oproti lednovým 36,4 procenta. Meziročně v únoru zpomalilo i zdražování zemního plynu na 74,3 procenta, když v lednu jeho ceny meziročně ještě rostly o 87,0 procenta.

​​„Spotřebitelské ceny v únoru zmírnily svůj meziroční růst na 16,7 procenta. Toto zpomalení bylo zaznamenáno v polovině oddílů spotřebního koše. Například ale ceny pohonných hmot snižují svůj vliv na meziroční index již od loňského července,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Z meziměsíčního srovnání spotřebitelských cen ale vyplývá, že zdražování v Česku nepolevuje. Ceny zboží úhrnem meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o 0,6 procenta. Spotřebitelské ceny v únoru rostly zejména za:

  • Potraviny celkem: +0,7 %
  • Zelenina: +12,7 %
  • Ovoce: +2,8 %
  • Nealko nápoje: +1,4 %
  • Vepřové maso: +6,1 %
  • Máslo: +12,3 %
  • Drůbeží maso: +1,1 %

Ceny za rekreaci a kulturu, včetně dovolených s komplexními službami stouply o 5,7 procenta, ceny za dopravu o 1,3 procenta. Ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost stouply o 1,9 procenta. Naopak nižší než v lednu byly ceny v oddíle bydlení, kde klesly ceny zemního plynu o 1,6 procenta.

Co říkají analytici

Analytici očekávali rychlejší pokles meziroční inflace. Například analytici České spořitelny [ČS] odhadovali pokles inflace v únoru na hodnotu 16,5 procenta. Stejně vysokou inflaci očekávala i Česká národní banka [ČNB].

Pokles inflace sám o sobě podle ekonomů tak nepřekvapuje. A to už kvůli tomu, že za meziročně nižší inflací stojí především vliv srovnávací základny, kdy po dvanácti měsících vypadlo z meziročního srovnání výrazné zvýšení cen z února 2022.

„I v následujících měsících by mělo docházet k dalšímu zpomalování inflace a na přelomu druhého a třetího čtvrtletí by se měla dostat pod 10 procent,“ komentuje další výhled analytik ČS Jiří Polanský.

Analytici Komerční banky [KB] očekávali meziroční inflaci za únor ve výši 16,9 procenta.

„Oproti tržnímu konsensu [16,6 %] tak byl únorový růst spotřebitelských cen nepatrně vyšší, oproti naší prognóze naopak mírně nižší [16,9 %],“ říká analytik KB Martin Gürtler, který ale upozorňuje na důležitou skutečnost: „Jádrová inflace byla naopak oproti naší prognóze pravděpodobně vyšší.“

Podle něj to vyplývá z výše uvedených odchylek ostatních složek spotřebního koše.

„Počítali jsme přitom s tím, že v meziměsíčním vyjádření bude jádrová složka inflace stagnovat na 0,5 procenta meziměsíčně. A v meziročním vyjádření klesne z 12,3 procenta na 11,7 procenta,“ dodává.

Inflační data zkraje roku ukazála, že inflace pod kontrolou není

Co se týče dalšího vývoje, tvrdí, že meziroční inflace by měla zpomalovat i v dalších měsících, avšak pouze pozvolným tempem. To proto, že poptávkové inflační tlaky indikované jádrovou inflací zatím pravděpodobně zůstávají v tuzemské ekonomice poměrně silné a trvalé.

„Vliv na to má nadále významně napjatý trh práce projevující se v akceleraci mzdového růstu,“ vysvětluje analytik KB.

On i jeho kolegové po velkou část letoška očekávají dvoucifernou inflaci. Přičemž její celoroční průměr přesáhne 10 procent.

Inflace v meziročním srovnání podrobně

Spotřebitelské ceny v únoru za zboží úhrnem meziročně vzrostly o 19,7 procenta a ceny služeb o 11,9 procenta. Na meziroční růst cenové hladiny v Česku měly podle ČSÚ v únoru nadále největší vliv ceny za bydlení. Ceny nájemného z bytu stouply o 6,5 procenta a výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu o 18,4 procenta. Ceny meziročně dále rostly za:

  • Vodné: +16,3 %
  • Stočné: +30,3 %
  • Tuhá paliva: +55,6 %
  • Teplo a teplou vodu: +45,6 %

Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde byly vyšší zejména ceny rýže [+31,9 %], mouky [+36,1 %] a vepřového masa [+31,1 %]. Tím ale rekordní zdražování nekončí. Meziročně v únoru stouply ceny:

  • Polotučného trvanlivého mléka: +39,5 %
  • Vajec: +95,2 %
  • Margarínů a ostatních rostlinných tuků: +39,8 %
  • Cukru: +75,1 %

V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 23,0 procenta a ceny ubytovacích služeb o 20,1 procenta. V oddíle rekreace a kultura vzrostly ceny dovolených s komplexními službami o 20,9 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here