Inflace v Česku kulminuje. V lednu stoupla na 17,5 %

388
inflace
Foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vzrostly o šest procent. Inflace meziročně stoupla na 17,5 procenta, což bylo o 1,7 procentního bodu více než v prosinci [15,8 %]. Za růstem inflace stojí hlavně konec úsporného energetického tarifu.

Aktuální data přinesl Český statistický úřad [ČSÚ]. Další důvod lednového zdražování spočívá v nových cenách obchodníků, kteří počátkem roku tradičně upravují ceníky. Přesto mělo největší podíl na zdražení v prvním měsíci roku ukončení vládního energetického úsporného tarifu pro domácnosti. Opatření skončilo na konci roku 2022 a nahradily ho vládní stropy cen energií. Aktuální ceny energií jsou však pod vládou stanovenými stropy.

Ceny elektřiny v lednu meziročně vzrostly o 36,4 procenta, zemního plynu o 87 procenta,” shrnuje výsledky vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Meziměsíční růst cen se jeví ještě radikálněji. Ceny elektřiny meziměsíčně stouply o neuvěřitelných 140 procent. Avšak rostly i ceny vodného o 6,3 procenta, stočného o 30,3 procenta a tepla a teplé vody o 44,7 procenta, dodává Šedivá.

„To, že ceny tepla vyskočily o 24 procenta, je vzhledem k rostoucím cenám energií pochopitelné. Naopak to, že cena stočného vyskočila o celých 30 procenta, je zvláštní a je otázkou, jestli tento růst nezpůsobuje především nedostatek konkurence,“ doplňuje hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora.

Zdražují nejen energie, ale i potraviny

V lednu ale zdražovaly i potraviny. Například rýže meziročně podražila o 35,1 procenta, mouka o 44,2 procenta, vepřové maso o 36,8 procenta, drůbeží maso o 32,4 procenta. Významně zdražily i další potraviny:

  • Polotučné trvanlivé mléko: +39,5 %
  • Vejce: +85,0 %
  • Oleje a tuky: +31,5 %
  • Cukr: +84,7 %

Někteří obchodníci zdražují víc, než rostou náklady

V oddíle stravování a ubytování v lednu stouply ceny stravovacích služeb o 23,8 procenta a ceny ubytovacích služeb o 19,9 procenta. U rekreace a kultury vzrostly ceny dovolených s komplexními službami o 19,1 procenta. V lednu ceny zboží úhrnem vzrostly o 20,8 procenta a ceny služeb o 12,2 procenta.

Naději na zlepšení dávají mírnící se ceny energií

„Celková lednová inflační statistika nepředstavuje významný šok, když přibližně naplnila očekávání. Její detailnější struktura pak napovídá, že tuzemská inflace je zřetelně na ústupu, ovšem nikoliv definitivně poražena,“ říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Kategorie poháněné rostoucími náklady, jako jsou typicky energie a potraviny, podle něj zůstávají nepříjemně vysoko. Také ale upozorňuje, že ceny energií na komoditních burzách klesají. Například cena plynu se v lednu na komoditních trzích pohybovala 20 procent pod cenou, za kterou se plyn obchodoval loni před začátkem války na Ukrajině.

„Včera [9.2.] se plyn TTF na burzách obchodoval dokonce 80 procent pod svými nedávnými maximy. Americký NATGAS se pak propadl téměř o 75 procent,“ upozorňuje s odkazem na aktuální analýzu cen plynu hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

ČEZ Prodej zlevňuje plyn i elektřinu u smluv s fixací

A klesají i ceny elektřiny. Největší dodavatel energií v Česku společnost ČEZ Prodej aktuálně upravil ceníky fixací u elektřiny i plynu. Ceny se tak dostanou výrazně pod vládní  stropy. Platí to zejména u plynu, kde cena postupně klesne až na 1 500 korun za MWh.

„Ceny elektřiny nejdou dolů tak rychle jako ceny plynu, ale my doufáme, že to je jen otázkou času,“ vysvětluje ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Jaký bude další vývoj

„Nyní je důležitější [mimo vývoj cen energií, pozn. red.] vývoj v oddílech, kde je cenový růst tažen stranou poptávky, tedy ochotou zákazníků tolerovat setrvalé zdražování. Zde lze hodnotit pozitivně meziměsíční zlevnění oděvů a obuvi, byť se jedná o spíše kosmetický pokles, který navíc odpovídá standardní sezónnosti,“ vysvětluje Vít Hradil.

Podle něj silný naopak stále zůstává růst cen bytového vybavení, rekreací, stravování a ubytování. I v tomto oddíle se pochopitelně do cen propisuje růst nákladů podnikatelů. Ovšem skutečnost, že se nadále daří zdražování přenášet na zákazníky, podle jeho názoru z hlediska dalšího inflačního vývoje není dobré.

„Tempo růstu cen i tak bude ve zbytku letošního roku jednoznačně polevovat, přičemž v průměru by mohlo dosáhnout přibližně devíti procent, to hlavně vlivem zvýšené srovnávací základny a uklidňování na komoditních trzích. Nejistým se ovšem zdá být návrat inflace ke 2% cíli centrální banky v dohledné době,“ tvrdí.

Česká národní banka [ČNB] by tak podle něj měla velmi důkladně rozmýšlet, zda je její vyčkávací strategie dostatečně účinná. Anebo, zda by přece jen neměla inflaci zchladit vyššími úrokovými sazbami.

Inflace v Česku a jinde

V mezinárodním porovnání je česká inflace vysoká. Podle bleskových odhadů Eurostatu činila meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen v lednu v eurozóně 8,5 procenta.

„Při pohledu na vývoj cen energií se domnívám, že lednová inflace byla letos nejvyšší. Dodavatelé energií jdou se svými cenami postupně pod cenový strop vlády a situace na trhu se tedy v tomto ohledu zlepšuje. Očekávám, že už od března inflace výrazně zbrzdí a namíří pod deset procent. Problémem však může být, že pokles se potom nejspíš zastaví. Ekonomika totiž narazí na problém s komponenty dováženými z Asie,“ vysvětluje.

Přesto očekává, že letos průměrná inflace zůstane i tak velmi vysoká, to na úrovni mezi 9 až 12 procenty. Upozorňuje i na reakci kurzu koruny na dnešní data o inflaci. Koruna po zveřejnění statistiky lehce posílila. Směřuje k 23,65 CZK/EUR, a tedy k novému letošnímu rekordu.

„Zdá se, že je na trhu optimismus. Vůbec bych se proto nedivil, kdyby koruna v příštích týdnech otestovala hladinu 23,50 CZK/EUR. Silná koruna přitom ČNB pomáhá. Díky tomu totiž nemusí ČNB sazby zvyšovat. Naopak, s vyššími úrokovými sazbami by byla koruna ještě silnější, což by torpédovalo exporty,“ uzavírá Vladimír Pikora.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Já toto sleduji na portále Českého statistického úřadu, kde je to podrobně rozepsáno a kde je vidět, které položky spotřebního koše podražily hodně a které méně: https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf?page=vystup-objekt&z=T&f=TABULKA&skupId=2198&katalog=31779&pvo=CEN08B2&pvo=CEN08B2&str=v2496&evo=v2744_!_CEN08B2-2023_1&evo=v2494_!_CEN08zaklad-kopie_1
    Nahoře, těsně pod tím modrým páskem s domečkem na začátku, je zobrazená cesta stránky, kterou vidíte. Začíná: Úvod > Statistiky > ………Tak když kliknete na konci té cesty na text “Výběr parametrů”, tak si v jednom sloupečku můžete navolit rok třeba 2022 a následným kliknutím na červené políčko s textem “Zobrazit tabulku” budete vidět, jak rostly ceny měsíc po měsíci v minulém roce. Pokud se na to podíváte, tak prosím velký pozor!!! To není přírůstek v daném měsíci oproti předchozímu měsíci, ale jedná se o nárůst ceny v daném měsící oproti stejnému měsíci v roce minulém. Je to tedy přírůstek cen za rok v daném měsíci. Porovnává se tedy konkrétní měsíc se stejným měsícem v roce minulém. A pak je tam vždy průměr za celý rok. Dobře je to vidět v roce 2022, který už skončil. Tabulka je vlastně zobrazení růstu cen měsíc po měsíci oproti předchozímu roku a navíc rozvrstvený podle jednotlivých položek spotřebního koše. Je to zajímavé! Kdybych byl cynik a štváč, tak bych řekl, že je v ní krásně vidět, kdo nás nejvíce natahuje na skřipec.

  2. ČNB dělá maximum bez růstu úrokové sazby. Vláda premiéra Fialy rozhazuje několika směry, podpora Ukrajiny, jak vojenská, tak humanitarni a zabezpečení našich obyvatel a průmyslu. Má to inflační potenciál, protože na růst deficitu státního rozpočtu si bere úvěry. To může bez závažných dopadu provádět max. ještě několik měsíců, potom budou následovat ekonomické a politické turbulence.

    • Nechává světové spekulanty pořádně napást. A bude ještě hůře.Taková malá země a vláda místo aby vyhlásila boj se spekulanty ,tak jim ještě otevírá dveře dokořán.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here