Jaké růstové akcie mají potenciál? A mají ho už?

584
rustove_akcie
Foto: Pixabay.com

Růstové akcie za poslední rok vykázaly obrovské cenové výkyvy. Po krvavém roku 2022 se v mnoha případech trend ale pomalu obrací. Co vlastně růstové akcie znamenají? Jak se liší od těch hodnotových a které z nich mají potenciál růstu?

Za růstové akcie se většinou označují akcie společností s malou tržní kapitalizací a vysokým potenciálem růstu. Na rozdíl od svých hodnotových konkurentů tyto akcie ale ve většině případů nevyplácí žádnou nebo jen velmi malou dividendu. Analytici XTB na toto téma vytvořili nový E-book o těch aktuálně nejzajímavějších růstových titulech!

Růstové akcie pod drobnohledem

Jedním z hlavních důvodů je, že růstové společnosti mají často inovativní a revoluční produkty nebo služby, které mohou mít vysoký růstový potenciál. Často mají také lepší možnosti expandovat na nové trhy a přilákat nové zákazníky.

Kromě toho mohou k růstu hodnoty akcií přispět ekonomické faktory, jako je zlepšující se hospodářská situace v zemi nebo odvětví, v němž společnost působí. Vliv na růst hodnoty akcií mohou mít i pozitivní zprávy o odvětví nebo o dané společnosti, jako je nový výrobek nebo úspěšně zavedená nová technologie.

Válka o AI: Vyhraje Google nebo Microsoft?

Rostoucí společnosti mají samozřejmě často nízkou tržní kapitalizaci, což znamená, že jejich akcie jsou zpravidla více volatilní a díky tomu mohou mít větší potenciál do budoucna ve srovnání s akciemi zavedených a dobře fungujících společností.

Výběr akcií dynamických firem patří k nejtěžším

Výběr vhodných růstových akcií však vyžaduje důkladné studium trhu a základních faktorů, které ovlivňují růst daných společností. Je proto důležité, aby investoři dokázali identifikovat správné růstové společnosti a investovat do nich ve správný čas. Proto analytici XTB nastínili několik společností, které podle nich mohou v budoucnu zaznamenat úspěchy. V e-booku se zájemci dočtou například o společnostech Match Group, Pinterest a několika dalších.

–Adman’s Choice–

Pozn. red.: Pokud se chcete o růstových společnostech dozvědět více, všechny informace jsou ZDARMA dostupné v nejnovějším e-booku analytiků XTB.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here