Agentura Fitch zvedla kreditní známku Saúdské Arábii

193
saudske
Foto: Pixabay.com

Ratingová agentura Fitch zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti Saúdské Arábie o jeden stupeň na známku A+. Poukázala mimo jiné na příznivý poměr dluhu k hrubému domácímu produktu [HDP].

Výhled ratingu je stabilní, což naznačuje, že Fitch další úpravu ratingové známky v dohledné době nepředpokládá. Agentura ke zlepšení ratingové známky přikročila jen několik dnů poté, kdy Saúdská Arábie spolu s dalšími členy skupiny významných těžařů ropy OPEC+ ohlásila překvapivé snížení těžby. To vedlo k prudkému nárůstu cen ropy.

„Hysterie okolo snížení těžby ropy od OPEC+ mi přijde přehnaná. Média rozebírají, že úroveň $100 za barel je na spadnutí. Ropě dlouhodobě věřím, ale nejdříve nás čeká recese. Ta by avizované snížení globální nabídky o cca 1 % měla spolehlivě pokrýt,“ okomentoval současné dění hlavní analytik XTB Jiří Tyleček.

Ceny ropy klesají. Zejména kvůli ochabnutí ekonomik Západu

Saúdská Arábie je největším vývozcem ropy na světě. Agentura Fitch závislost země na ropě označila za jednu z jejích největších slabin. Upozornila nicméně, že podíl příjmů z prodeje ropy na celkových rozpočtových příjmech klesl z 90 procent před deseti lety. Za loňský rok Saúdská Arábie díky vyšším cenám ropy vykázala poprvé za téměř deset let rozpočtový přebytek, a to v rozsahu 103,9 miliardy rijálů [cca 600 mld. Kč].

Saúdská Arábie podporuje i neropný průmysl

Příjmy z prodeje ropy se podle agentury Fitch budou v letošním a příštím roce podílet na celkových rozpočtových příjmech Saúdské Arábie zhruba 60 procenty, ačkoli se vláda snaží urychlit rozvoj ostatních odvětví.

„Základní údaje ale stále ukazují na zdravé tempo expanze v neropném sektoru,“ říká hlavní ekonomka Abu Dhabi Commercial Bank Monica Maliková.

Aktivita mimo ropný průmysl v Saúdské Arábii loni meziročně stoupla o 3,7 procenta. Aktivity v odvětví velkoobchod a maloobchod, restaurace a hotely vzrostly meziročně o 6,3 procenta. A vývoz vyskočil o 22,1 procenta.

Saúdská Arábie těží z drahých energií

Saúdská Arábie [SAU] je třetí nejvýznamnější obchodní partner České republiky na Blízkém východě, to po Izraeli a Spojených arabských emirátech. Největší část českého vývozu tvoří osobní automobily a jiná motorová vozidla. Dále automatické stroje a legovaná ocel.

K předním vývozcům do SAU patří společnosti Hyundai, Škoda Auto, FoxConn, Mondi Pac. Paper, Evraz Vítkovice Group, ABB, Siemens, Barum Continental, Alstom Power, Austin Powder, FEI Czech Republic, Arcellor Mittal. K významným vývozcům patří rovněž firma Preciosa a v poslední době v exportu posílilo postavení výrobce nemocničních lůžek Linet.

Vyšší rating zlevní Saúdské Arábii financování

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má tak významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky. Například na úrokovou sazbu. Čím je rating země vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Saúdové investovali do ruských energetických firem

Saúdská Arábie, plným názvem Království Saúdská Arábie, je stát na Blízkém východě v oblasti jihozápadní Asie. Zabírá velkou část Arabského poloostrova a s rozlohou 2 149 690 km² je druhým největším státem arabského světa. Na severu a severovýchodě sousedí s Jordánskem a Irákem, na východě s Kuvajtem, Katarem a Spojenými arabskými emiráty. Na jihovýchodě s Ománem a jihu s Jemenem.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here