V Mladé Boleslavi mají nejrychlejší nabíječku v Česku

475
v_Mlade_Boleslavi
Foto: Skupina ČEZ

Skupina ČEZ spustila nejvýkonnější dobíjecí stanici pro elektromobily v Česku. Ta je v Mladé Boleslavi na parkovišti obchodního centra Olympia. Stojan typu ABB Terra svým výkonem 360 kW překonává o 10 kW dosavadní českou jedničku.

Stojan ABB Terra 360 kW doplní za 10 minut baterie dvou elektroaut na 200 kilometrů jízdy. Do každého z aut směřuje výkon 180 kW. Dobíjecí stanice je natolik výjimečná, že se jejího otevření zúčastnil ministr dopravy Martin Kupka [ODS]. Ostatně v Mladé Boleslavi nespustili jen nejrychlejší nabíječku v Česku, ale také hub o sedmi dobíjecích stanicích.

TOP 5 nejvýkonnějších ultrafastů ČEZ v České republice
Lokalita Dálnice Výkon
Olympia Mladá Boleslav D10, 44. km 360 kW
Olympia Plzeň D5, 76. km 300 kW
McDonald´s Loket D1, 66. km 300 kW
Benzina Šlovice D5, 83. km, směr Rozvadov 225 kW
McDonald´s Unčovice D35, 253. km 225 kW

 [Zdroj: ČEZ]

Nové stojany vznikly díky grantu z Operačního programu Doprava. Dobíjecí hub obslouží najednou až 14 elektroaut. Ostatní stanice mají výkon 50 kW. Přičemž ještě do konce letošního roku ČEZ dvě z nich vymění za ultrarychlé stojany o výkonu 150 kW.

„Do budoucna chceme pokračovat především ve výstavbě stojanů o vyšších výkonech, letos jich chceme vybudovat 40. Na silnicích totiž roste podíl výkonnějších modelů elektromobilů, které umějí naplno využít potenciál ultrarychlých dobíjecích stojanů,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

ČEZ slibuje 800 dobíjecích stanic do roku 2025

Aktuálně ČEZ provozuje 550 dobíjecích stojanů po celé republice. Ty naráz obslouží asi 1 100 aut. Česko v počtu dobíjecích stanic ale stále zaostává za západními evropskými státy. ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů pro dobíjení elektromobilů a znásobení jejich výkonu. Poptávku po zkrácení časů dobíjení chce řešit výstavbou stanic pro ultrarychlé dobíjení i rozšiřováním počtu stojanů v hubech ve vytížených lokalitách u hlavních tahů a ve městech.

„Ministerstvo dopravy dosud podpořilo výstavbu více než dvou tisíc dobíjecích bodů. V příštích letech znásobíme investice do nabíjecí infrastruktury u dálnic a ve městech až do výše 6 miliard korun,“ uvedl při otevření hubu v Mladé Boleslavi ministr Kupka.

Nabíjení na cestách? Logistická noční můra, říkají řidiči v USA

Lokality, jako je právě ta v Mladé Boleslavi, se podle jeho slov stanou standardem. A samozřejmostí bude dobíjení více vozů najednou. Cíl ČEZu na zřízení do roku 2025 odpovídající sítě nabíjecích stanic vzhledem k rostoucím počtům registrovaných elektromobilů si vytyčilo společné “Memorandum o spolupráci v rozvoji elektromobility v České republice”. Dokument v v roce 2021 podepsali zástupci Ministerstva dopravy, Ministerstva průmyslu a obchodu, Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest, Škody Auto a ČEZu.

Nejrychlejší nabíječka v Mladé Boleslavi je prý symbolická

Slavnostního otevření se účastnil i vedoucí českého zastoupení Škoda Auto Jiří Maláček. Podle něj je symbolické, že aktuálně nejvýkonnější dobíjecí stojan České republiky je právě v Mladé Boleslavi, sídle největšího prodejce elektromobilů na českém trhu.

„Pokud chceme splnit cíle Národního akčního plánu čisté mobility a do roku 2030 mít pro české řidiče 35 000 veřejných dobíjecích míst, je třeba pokračovat v tempu instalací,“ uvedl a dodal: „Za stejně důležité považuji i to, že výstavba infrastruktury jde nejen cestou kvantity ale i kvality.“

ČEZ a ČEPS testují fotovoltaické dobíječky doplněné o baterii

Dodejme, že při využívání dobíjecí sítě se řidič elektromobilu před dobíjením prokáže zákaznickou RFID kartou. Řidičům e-aut ale stačí mít i staženou letos spuštěnou aplikaci FUTUR/E/GO. Ta spolu s webovým rozhraním [tzv. Driver portál] umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. Zákazníci ČEZ i neregistrovaní klienti platí za odběry energie podle typu stanice a rychlosti nabíjení.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here