1 299 a 653 korun: Tarify mobilních operátorů se moc neliší

406
mobilnich_operatoru
Foto: Pixabay.com

Lidé přicházejí o nevýznamné částky, když nemění mobilní operátory. Z průzkumu srovnávače Ušetřeno.cz vyplynulo, že úspora při změně mobilních operátorů činí až 851 korun ročně. U vícero služeb se pohybuje i kolem 1 820 korun ročně.

„A setkali jsme se i s případem, kdy zákazník díky změně ušetří více než sedm tisíc korun ročně, “ říká pro FinTag.cz analytik z Ušetřeno.cz Jan Štěpaník.

Jaký je aktuálně „nejvýhodnější“ tarif pro neomezená data a volání?

To je velmi těžká otázka. I neomezená data mají svá omezení, a to nejen v počtu čerpaných dat. Ta jsou, jak vyplývá z názvu neomezená, ale v rámci rychlosti stahování dat, omezení už najdeme. Tarif neomezující se v ničem, tedy volání, SMS, data a jejich přenosová rychlost je nyní na trhu od 1 299 korun. Tarif s neomezeným voláním, SMS a daty, která jsou ale rychlostně omezena startuje na trhu s cenou za 653 korun.

Jak se liší ceny mobilních operátorů, třeba u neomezeného tarifu na data a volání?

Pokud srovnáváme podobnou nabídku u neomezeného volání, SMS a neomezená
data, tak poté jsou rozdíly v rámci desítek korun. Tarify mezi operátory ale většinou nemají naprosto stejné parametry, proto se někdy vyplatí připlatit si deset korun a získáte zajímavější služby.

Lidé chtějí od mobilních operátorů co nejvíce dat

Jak mohou lidé ušetřit na službách mobilních operátorů?

Lidé hodně uspoří srovnáním tarifů a služeb různých operátorů. Převedením celé škály služeb, jako je telefon, internet a televize, k jednomu operátorovi úsporu ještě zvýší až znásobí.

Jak má ideálně vyjednávat klient s operátorem, aby získal výhodnější podmínky?

Tak to nejdůležitější je přizpůsobit tarif svým potřebám, nepřiplácet za služby, které nevyužívám. Pokud například využívám maximálně 5 GB dat měsíčně, je zbytečné připlácet za data neomezená. Jeví se to jako komfortní, ale něco tato služba stojí. Pokud mám svoji představu, poté doporučuji srovnat podmínky na celém trhu, nikoli pouze u svého operátora a dle toho se rozhodovat. Svého operátora oslovuji až v návaznosti na získané nabídky.

Co zjistil váš aktuální průzkum na téma služeb mobilních operátorů?

Studie zjistila, že v posledních dvou letech 83 procent respondentů vůbec neměnilo mobilního operátora. To naznačuje, že lidé mohou zbytečně přeplácet. A dále, že téměř čtvrtina respondentů považuje za ideální tarif pro mobilní data rozmezí 3 až 6 GB. Druhá čtvrtina preferuje tarif v rozmezí 6 až 10 GB a pouze 13 % dotázaných by zvolilo tarif do 3 GB.

Nabídka pro firmy a pokrytí sítí 5G

Jsou nabídky operátorů srovnatelné v kvalitě [pokrytí/regiony] služby?

Standardní pokrytí je mezi operátory podobné a v rámci ČR je téměř na maximální úrovni, tedy naprosto dostačující. Pokrytí sítí 5G je ale zatím na nižší úrovní. Pokrytí 5G zatím nemá žádný z operátorů na maximu plochy Česku a je spíše v hustě obydlených lokalitách.

Češi s Maďary platí za volání a data nejvíc v Evropě

Liší se nějak výrazně nabídky operátorů pro domácnosti a pro firmy?

Pokud srovnáváme jednu službu, nabídka je stejná, nebo velmi podobná mezi domácností a firmou. Avšak pokud srovnáváme více služeb, tak zde již rozdíly rozhodně najdeme. Obecně doporučuji využití nabídky určené konkrétně pro domácnost, nebo firmu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here