Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

1024
balicek
Předseda vlády Petr Fiala zahájil zasedání tripartity 15. května 2023. / Foto: Úřad vlády ČR

Zástupci zaměstnavatelů po včerejším [15.5.] jednání tripartity vyjádřili zklamání z takzvaného úsporného balíčku. To přesto, že vítají snahu vlády o zlepšení veřejných financí. Balíček v minulém týdnu představila vláda Petra Fialy [ODS].

„My zvládneme i tento balíček. Zvládli jsme finanční krizi, zvládli jsme covid, zvládli jsme energetickou krizi. Zvládli jsme vládu Babiše. A zvládneme a přežijeme i vládu Petra Fialy,“ uvedl po jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

Znovu ale upozornil na to, že vládní opatření negativně dopadnou na konkurenceschopnost firem v Česku. Zároveň podle něj balíček obsahuje i opatření, která nepřispějí růstu naší ekonomiky. Za příklad dal zvýšení daně z příjmů právnických osob o dva procentní body, zrušení nepeněžních zaměstnaneckých benefitů a málo razantní opatření na straně efektivity státu.

„Očekávali jsme, že úsporná opatření veřejné správy a snaha o zeštíhlení státu budou ambicióznější. A to i ve vztahu k jednotlivým prvkům balíčku. Očekávali jsme, že stát využije pozitivní dopady eGovernmentu a bude víc šetřit sám na sobě, včetně související byrokracie, agend, institucí,“ řekl.  

Obdobně situaci vidí viceprezident SP ČR Jan Rafaj. Podle něj vládní balíček obsahuje rizika omezující potenciál dlouhodobého ekonomického růstu České republiky.

„Balíček nabízí pouze minimum pozitivních opatření nerestriktivního charakteru, které by mohly přispět k růstu dlouhodobě,“ vysvětlil.

Firmy varují vládu před dopady zvýšení daně z příjmů

Podle zástupců SP ČR zejména zvýšení daně z příjmů pro firmy omezí potenciál pro investice a atraktivnost Česka. To jen dál zhorší mezinárodní konkurenceschopnost Česka, které již nyní v regionu soutěží se zeměmi jako Polsko. Zvýšení sazeb dále ztíží jeho pozici.

Zvýšení příjmů je nižší než úspory, tvrdí premiér Petr Fiala

Petr Fiala na jednání tripartity argumentoval nutností srazit deficit státního rozpočtu v letech 2024 a 2025 téměř o 150 miliard korun.

„Ta opatření jsou důležitá, to jsme znovu zdůraznili. Tempo zadlužování je hrozivé. Pokud bychom něco neudělali, pokud bychom, jak se říká, nešlápli na brzdu, tak schodek v příštím roce by byl vyšší o 94 miliard korun, v roce 2025 o 148 miliard. A to prostě není možné. Máme odvahu s tím něco udělat a ta opatření jsme představili,” řekl Fiala.

Aniž by řekl, kde a jak, zdůraznil, že větší část snížení schodku státního rozpočtu tvoří úspory na straně státu a jen menší část tvoří zvýšení jeho příjmů.

Vláda: Vyšší daň pro firmy, OSVČ, nemocenské pojištění i DPH

Což zpochybnil ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek. V oblasti dotací pak navíc dodal: „Změny v oblasti národních dotací jsme očekávali. Neznáme ale strukturu, zda návrh neobsahuje položky, které mohou zvýšit ceny energie či omezit programy pro růst ekonomiky nebo transformační výzvy firem v mezinárodní konkurenceschopnosti.“

Petr Fiala argumentoval tím, že vláda očekávala, že proti jejímu „ozdravnému balíčku“ bude vyvíjen určitý tlak od konkrétních sociálních či profesních skupin.

„Ale my stojíme za tím, že toho řešení je správné pro občany České republiky, pro Českou republiku, pro naši dobrou budoucnost, a že je po všech stránkách vyvážené,” prohlásil předseda vlády.

Úsporný balíček přiměl odbory ke stávkové pohotovosti

Českomoravská konfederace odborových svazů [ČMKOS] po jednání tripartity kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku vyhlásila s okamžitou platností stávkovou pohotovost. Ostře nesouhlasí se změnami daně z přidané hodnoty [DPH], s obnovením nemocenských odvodů u zaměstnanců či snížením sumy na platy ve veřejném sektoru. A nesouhlasí ani s dalším zvyšováním důchodového věku nad 65 let či se snižováním nových penzí.

Premiér Petr Fiala jejich rozhodnutí o stávkové pohotovosti odsoudil. Řekl, že jejímu vyhlášení koaliční vláda nerozumí.

„Jsme připraveni hájit své názory a svá rozhodnutí, k dialogu ale nepatří nátlakové akce,” uvedl premiér.

Naopak předseda ČMKOS Josef Středula považuje vyhlášení stávkové pohotovosti za odpovídající reakci na nekoncepční postup vlády. Vládu zkritizoval i za to, že s odbory nevede seriózní sociální dialog.

Komentář: Vládní balíček značí hlavně zdražení a nic moc navíc

Problém s komunikací vlády potvrdili i zástupci zaměstnavatelů. Prezident SP ČR Jaroslav Hanák uvedl: „Na poslední tripartitě nám byla přislíbena věcná diskuse nad politickými návrhy před tím, než je projedná vláda. Premiér označil takovýto přístup za korektní. Zatím však k žádnému věcnému dialogu nedošlo.“

Od vlády přesto nadále očekává dodržení standardního legislativního procesu, včetně řádného meziresortního připomínkového řízení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here