Polsko boomuje jako žádná jiná země v EU, píší v Británii

43663
Polsko
Foto: Pixabay.com

„Polsko je na dobré cestě stát se supervelmocí střední Evropy,“ píše komentátor Daniel Johnson v britském listu The Telegraph. Tipuje, že Poláci budou již brzy bohatší než Britové. A líbí se mu, jak se na rozdíl od jiných ostře staví proti Rusku.

Když Johnson Polsko poprvé navštívil jako východoevropský korespondent v roce 1989, viděl šedivá města a chátrající budovy z komunistické éry. Obchody byly prázdné, naděje nulová a život byl těžký. Podle něj ale v žádné jiné postkomunistické zemi lidé nezvítězili nad minulostí tak přesvědčivě jako právě v Polsku. Polsko se podle Johnsona stalo předvojem svobody a prosperity.

„Odehrává se tu postkomunistický ekonomický zázrak. Země je kolébkou průmyslu budoucnosti, například výroby baterií do automobilů a vyspělé techniky. Pokud vše půjde dobře dál, má Polsko naději být do roku 2030 bohatší než Velká Británie,“ píše Johnson ve svém článku “Poland will be wealthier than Britain by 2030 – it’s time we took notice“.

Nadšený je i z reakce Polska na válku na Ukrajině. Doslova uvádí, že Varšava nyní plně využívá svého hospodářského potenciálu k transformaci země v respektovanou sílu v obraně proti Rusku. Všímá si, že za svůj zásadový postoj si Polsko vydobylo zasloužený respekt mezi spojenci.

Nejde jen o respekt, ale i o peníze

V článku zmiňuje i konkrétní kroky polské vlády na zvýšení obranyschopnosti země. Zmiňuje snahu o zdvojnásobení počtu vojáku vyzbrojených nejnovější západní vojenskou technikou.

„Polsko hodlá investovat deset miliard dolarů do nákupu amerického dělostřeleckého systému Himars, který se osvědčil na Ukrajině. Nakupuje letouny F-35 Lightning II a tanky Abrams,“ uvádí a neskrývá, že plány Polska s sebou přinesou i nemalé náklady.

Pro Polsko – jako středoevropského tygra – to podle něj ale není žádný problém. Země zvýšila výdaje na obranu na čtyři procenta HDP. Což je dvakrát více než v ostatních členských zemích NATO. A mimo jiné z toho vyplývá, že bude disponovat větší vojenskou silou než ostatní evropské členské země Aliance. Dokonce vyšší než Francie, která disponuje 200 000 vojáky.

Poláci kupují zbraně v Koreji. Spojenci jsou zklamaní

Do protikladu staví politiku Německa. Tvrdí, že berlínská levicová koalice vedená Olafem Scholzem, včetně jeho Sociálně demokratické strany, se vyznačuje dlouhou historii ústupků vůči Rusku. Podle něj to začalo postoji Gerharda Schrödera v projektu plynovodu Nord Stream.

„Obě jeho větve měly bránit polskou a ukrajinskou bezpečnost, ale po dvou desetiletích pod vládou Angely Merkelové a Scholze se změnily jen v komerční záležitost,“ píše Johnson.

Život “nadšeného” expata v zemi, kde je levně

Za příklad polského ekonomického zázraku dává jihopolské město Vratislav se 700 000 obyvateli. Nyní je Vratislav třetí největší město v Polsku a druhé nejbohatší. Vše se v něm podle něj rozvíjí rychlým tempem. Sousedství Německa, Česka a dalších lukrativních trhů podle jeho názoru dopomohlo městu stát se významným evropským centrem high-tech.

„Investice se přesunují do oblastí výroby s vysokou přidanou hodnotou. Vratislav je evropskou základnou jihokorejského elektronického gigantu LG. V Polsku se vyrábí více baterií pro elektroauta než v USA. Přebytek zahraničního obchodu je vyšší než v Německu,“ uvádí.

Podstatně se zvýšila i kvalita života mladých rodin, uvádí a hovoří z vlastní zkušenosti. Johnsonův syn, jeho polská manželka a dvě děti nyní žijí ve Vratislavi, kam se přestěhovali z Británie. A nelitují. Daňový systém podporuje každé dítě částkou 500 zlotých [cca 2 620 Kč] měsíčně. Jeho tříletý vnuk chodí do skvělé školky za v přepočtu 1 360 korun měsíčně.

Hlas z Karviné: Jsme rádi, že tady to Polsko máme

Důvodem jejich přestěhování je fakt, že Polsko je stále ještě místo, kde jsou životní náklady nízké. To přesto, že tamní 15procentní inflace je téměř dvakrát vyšší než průměr zemí EU.

„Nájmy v Polsku jsou ve srovnání s Londýnem pětinové a sklenice piva nestojí více než jednu libru [přes cca 27,22 Kč]. Také proto se Poláci vracejí z Británie a Německa zpět do vlasti. Rozdíl v platech se snížil a polská ekonomika nabízí příležitosti, které před 20 lety neexistovaly,“ uvádí.

Školství a politika

V oblasti vzdělávání podle britského novináře Polsko rovněž vyniká. Drží se na předních místech mezi 38 zeměmi OECD. Stojí mnohem výše než například bohatší Británie, Francie a Německo. To pak tvoří základ pro další hospodářský rozvoj.

„Poláci také pilně pracují. Ročně odpracují 1830 hodin. Což je více než tradičně pilní Američané a mnohem více než v Británii, Francii a Německu,“ uvádí.

Největším zádrhelem ve snaze Polska stát se supervelmocí, je podle něj současná domácí politika. Strana PiS je obviňována z porušování práv a potlačování veřejné debaty. Vykazuje nepřátelský postoj vůči Evropské unii a polským demokratickým institucím, včetně soudům a tisku.

„Paradoxní je to, že je právní stát ohrožen stranou, která si říká Právo a spravedlnost. Důvěru ve vládu má také z tohoto důvodu jen 34,2 procenta obyvatel, což je mnohem méně než v Británii, Francii nebo Německu,“ konstatuje komentátor.

Němci skrz EU okradli Poláky, řekl polský ministr

Ani to podle něj ale nic nemění na faktu, že Polsko nabývá na významu. A na tom, že polský ekonomický zázrak je výjimečným zjevem.

„Evropa by se nad tím měla zamyslet,“ upozorňuje a dodává: „Od počátku tisíciletí se polský HDP na hlavu zvýšil více než dvakrát. V Británii, Francii a Německu vzrostl ve stejném období jen o 15 až 24 procent. Skutečnost je, že životní standard ve Varšavě a ve Vratislavi je již srovnatelný s Berlínem, Paříží a Londýnem.“

Polsko v číslech a nazírání na něj

Podle Johnsona na Západě stále převládá názor, že je Polsko chudá země. Důvodem je, že dva miliony Poláků emigrovaly za prací. To je však, jak tvrdí Brit, minulost. Polská ekonomika je nyní na vzestupu. Což je podle něj výsledek úsilí postkomunistického ministra financí Leška Balcerowicze, který aplikoval šokový systém Margarety Thatcherové.

„Do vypuknutí pandemie Polsko zažívalo 28letý nepřetržitý ekonomický růst,“ argumentuje Johnson.

Zdůrazňuje, že po pádu železné opony Poláci jako první nastolili demokracii, volný trh a právní stát. I to, že v roce 1989 činil HDP na hlavu jednu desetinu toho, co v Německu. Avšak o tři desetiletí stálého růstu dokázalo zázrak. Ekonomická nerovnost se dramaticky snížila. Uvádí: V paritě kupní síly polský HDP na hlavu nyní činí 28 200 liber [cca 767 600 Kč] ve srovnání s 35 000 librami [cca 797 00 Kč] ve Velké Británii. A ve srovnání s 34 200 librami [cca 778 700] ve Francii a 39 800 librami [cca 906 250 Kč] v Německu.

„Pokud se tento trend udrží, pak v roce 2030 Polsko Británii skutečně překoná,“ dodává.

Než by české fondy investovaly u nás, raději investují v Polsku

Vyzdvihuje rovněž to, že válka na Ukrajině do Polska přivedla 11,5 milionu uprchlíků, z nichž 1,4 milionu v zemi zůstalo. Přičemž Polsko, které má jednu z nejnižších porodností a trpí stárnutím populace, tyto imigranty podle něj potřebuje.

„Jediným jablkem sváru mezi Polskem a Ukrajinou byl vývoz levného ukrajinského obilí. V době vysoké inflace by ho polští spotřebitelé ocenili, ale zemědělská lobby byla příliš silná. A vládnoucí strana PiS má mezi zemědělci mnohé voliče,“ uzavírá.

Michal Achremenko

21 KOMENTÁŘE

  1. Ano, je to tak, jak stojí v článku. Poláci zabrali šponu a rostou jak z vody. Stačí se jet podívat a přesvědčit na vlastní oči, jak se změnila města, infrastruktura, jak budují armádu i to, jak tam prosperují průmyslové podniky.
    Ve srovnání s Polskem jsme se stali za uplynulých 30 let zaostalou bananovou republikou, kde se řeší hlouposti typu Babiš agent, LGBT, kolik drog ještě je ok, kolik minipivovarů a hospod máme na počet obyvatel apod.
    Máme se, jak si zasloužime a Poláci také

      • Naprostý souhlas. Třeba v logistice jsou už dnes Poáci výrazně jedni z nejlepších v Evropě, a i jejich výrobky jsou už kvalitní. Další kdo nám dá flek jsou Rumuni. Ve vší tichosti využili evropské dotace, a třeba na jejich datové sítě zdaleka nemáme. Dále třeba rumunští řidiči znají nejhorší úsek na cestě z Bukurešti do Londýna. Jmenuje se D1!

    • A kdo tento hospodarsky zazrak umoznil? Kdo nakupuje ty zbrane a tanky? Kdo je pres 10 let u moci pane Johnsone? Ze by ta hnusna pravicova PiS ktera tak hrozne oslapava prava mensin a soudcu? Ze by ta PiS s tak malou podporou nekolikrat vyhrala volby??? Maji se dobre, protoze maji nesocialisticke vedeni i prezidenta a to jim Unie nemuze zapomenout.

    • Vzdyť píšete nesmysly. To vás opravdu baví dělat z nás neustále zaostalé křováky? Dělá vám to snad dobře? HDP na hlavu je tam stále nižší než u nás, stejně tak mzdy. Vyšší nezaměstnanost, dluh atd. Ve většině ekonomickych parameterů je Polsko stále za ČR. Samozřejmě je obdivuhodné kam Polsko dokázalo od revoluce postoupit. Klobouk dolů, ale lépe jak my na tom zatím nejsou, takže fakt nechápu to naše neustálé sebemrskačství.

      • Moc čtete, vemte auto a udělejte si výlet do Polska. Sám uvídíte, že realita je taková, jak ji popisují lepší silnice, čisto, o cca 30% na vše levněji než u nás atd.

    • Poláci, narozdíl od nás, nemají potřebu kálet si na vlastní hlavy. My jsme v tom poraženeckém brečení mistři světa…

  2. Ja len doplním, že jednoznačne ano. Centrum priemyslu od Krakowa až po Wroclav je tak veľké, že už ho nestíha plnit ani dopravná infraštruktúra a nestíhajú staviať dialnice. Tie by v tomto regione bolo velmi treba.

    • A to využili evropské dotace, v dobách kdy nebyly tak přísné ekologické podmínky a postavili tisíce kilometrů nových dálnic.

  3. Ročně odpracují 1830 hodin, více než Němci a Britové, přitom je tocca 152 hodin na měsíc. Já pracuji měsíčně 160 hodin nebo více.
    Jsou kritici a odmítaví k EU, přesto Polsko bohatne. Čeští investoři raději staví v Polsku, přestože ceny nájmů jsou nižší. Čeští obyvatelé pokud mají možnost jezdí nakupovat do Polska. Polské spotřební zboží se dá koupit i přes internet od českých dovozců a je stále levnější a čím dál kvalitnější. Mnoho léků je v Polsku dostupných bez receptů a jsou o mnoho levnější.
    Fakt se z nás stala banánová republika žabomyších sporů a úplatná byrokracie a politici hledají jen jak by okradli lidí a přitěžují sebe, své známé a bohaté firmy

    • Protože se polsky docela domluvím, tak já už kupuji všechno (co lze a je dostupné na Allegro.pl).
      Pár příkladů: Bofix 1 litr – u nás pod 1800 Kč neseženete. Na Allegru 500 Kč i s dopravou, kvalitní trávniková hnojiva – i s dopravou domů přes DPD vyjde na 35 Kč/kg, u nás Lovogreen – pod 50 Kč/ kg už nejde a to si ještě zaplatím dopravu.
      Dlažba terasová u nás 950,- Kč, tam tá sama v Castoramě – 650 Kč.
      A Polsko při těchto cenách vzkvétá ( Havel) a Česko při těch cenách, které máme chřadne a politici se tváří, jak by zítra měli vyhlásit státní bankrot!

  4. Podívejte lidi. Co se týká vlád, tak ty musí jen zajišťovat příznivé ekonomické prostředí a z daní budovat jen věci, které jsou z hlediska fungování státu klíčové. Ale samy o sobě tyto věci nejsou přímo zdrojem bohatství, tedy hodnot, které nás zajímají. Jsou to jen podpůrné hodnoty. Tedy například silnice, armáda, školství, péče o staré a přestárlé. Těch věcí je hodně, nakonec i základní vědecký výzkum. Ten také hodnoty nepřináší přímo, ale nepřímo, teprve až v ekonomice. Ale to, co nás zajímá, mám na mysli hodnoty, které nám tu životní úroveň dělají přímo, to zajištuje ekonomika. A ta je, lidově řečeno, ta loupačka peněz podnikateli. Jinými slovy, mám hlad, tak mi řeknou, tu máš chléb a naval prachy, jdu si z nich postavit haciendu s bazénem. Dobrý den máte cihly a bazén na tu haciendu? Odpovědí je, jistě, máme, hned si vše odvezte, ale ještě předtím: „Naval vydělané prachy za ten prodaný chléb“. Takže ten hospodářský rozvoj a tím i životní úroveň podnítí volný kapitál, který se přelévá z vyspělých ekonomik, kde již nemá tak efektivní (výdělečné) využití, tedy třeba i z té naší, do méně vyspělých a tím je to zmíněné Polsko. Jestli se vám to zdá divné, tak vás ujišťuji, že tomu skutečně tak je. Systém (kapitalistický) fungující na principu, chceš zboží, žádný problém, máme toho plné sklady, případně rádi vyrobíme, ovšem naval za ně prachy (co nejvíce logicky) proniká vždy tam, kde si jich „naloupe“, co nejvíce. Takže továrnu postavíte nejraději tam, kde zaměstnanci stojí nejméně a výrobky prodáváte tam, kde zaměstnanci vydělávají nejvíce. Polsko proto roste oprávněně, protože kdybyste si zjistili, jaké tam byly dříve platy oproti nám, kolik Poláků šlo pracovat do ciziny, protože v Polsku nebyla práce, z jaké nízké částky se zvedala průměrná mzda, viděli byste, že tomu tak je. A dalším důkazem jsou nájmy, jak se píše, že jsou nízké. Ty jsou vždy nízké, když lidé mají lidé peněz. Takže z ekonomického hlediska žádný div. Dochází k vyrovnávání ekonomických rozdílů. Špatná zpráva ovšem pro ty, kteří tam jezdí nakupovat. Až tam, díky bující ekonomice, budou „prachatí“, tak prodejci i pronajímatelé nemovitostí toho cenami jistě velmi rádi využijí. A pak se kapitál bude valit zase jinam.

    • Fénixi, tak Vy jste nám to sakra obrazně vysvětlil asi jako děckám v deváté třídě.
      Já se jenom dovolím se zeptat, takže my v Česku už se máme dobře, protože ceny už jsou vysoké a tí hloupí Poláci jsou v podstatě bídáci? Alespoň jste nám to prosťáčkům takto vysvětlil 🙂

      • No je to tak, jak jsem to napsal. Ten hospodářský rozkvět dělají soukromé peníze. Samozřejmě že ho vládní politika, například nízkými daněmi jako v Irsku, případně zákazem odborů v průmyslových zónách při hranicích s USA v Mexiku, nebo jednodušším najímáním a propouštěním zaměstnanců, nebo dnes zastropováním energií na úkor daňových poplatníků, může lákat a nalákat. Ale kapitál národnost nemá. Takže skutečně je tomu tak. Neřekl bych o Polácích bídáci, to rozhodně ne, ale hospodářsky bídnější. Proto je tam hospodářsky hodně co rozvíjet. Z toho důvodu tam kapitál ze západních zemí přitéká a to se vždy projeví prudkým hospodářským rozvojem. Takže když je v ČR nezaměstnanost taková, že dlouhodobě dělá, kdo má ruky a nohy a najímat lidi znamená hodně se jim ve mzdách podbízet a v Polsku dělá několik miliónů Poláků v cizině, protože v Polsku nemohli najít slušně zaplacenou práci, tak to je jeden z parametrů pro rozhodnutí, kde postavím továrnu. Můžete si vyhledat statistiky z let 2010-2015, 2016. Pak se podívám, jaká je průměrná mzda. V ČR byla výrazně vyšší, než v Polsku. Podívejte se na statistiky kolem roku 2018 a dříve. Tak raději budu platit zaměstnance v Polsku, než v bohatší ČR. Dále, a to se v článku píše, jaké jsou nájmy kancelářských budov a skladů. V ČR jsou vyšší, v Polsku nižší. Ty jsou také důsledkem toho, kolik peněz lidé a firmy mohou platit. Takže opět raději, jako kapitál, poteču do Polska, než do rozvinutější ČR. To vše dohromady dělá obrovské úspory v investicích a průběžných nákladech. Důsledkem toho je velký příliv soukromých investic, které tyto rozdíly poměrně rychle vyrovnávají. Vzrostou mzdy, vzroste koupěschopnost, tedy následně i ceny zboží, služeb a nájmů. Tak tomu bylo vždy. Ale nikdy se to zcela do detailu nesrovná. Různé rozdíly zůstanou, protože to narazí na mentalitu obyvatel. Je mi líto, ale je tomu tak. Nakonec si vyhledejte, jak třeba od revoluce narůstal počet kilometrů dálnic v ČR a v Polsku. Myslím tím, kolik jich v daném okamžiku měla ČR a kolik Polsko. Takže který jazyk, když budete stavební firma stavějící dálnice, se budete učit raději, když v Polsku jich oproti ČR v přepočtu na obyvatele bylo skutečně málo, ale potřeba jich byla velká? Já bych se tedy rozhodně učil polsky. Co jim však skutečně závidím, je vláda, která netrpí EU alpinismem. Tedy vše hned na první dobu odkývat, aby bylo vidět, jací jsme EU šplhouni. V tomto, jako přeborníka, podezírám Fialu.

  5. Polsku a Polákům hodně přeji. Jsou sice trošku hlučnější, ale jinak velmi milí, přátelští a mají náš rádi 🙂 A na rozdíl od mnoha Čechů jsou hrdí na svou vlast a jsou ochotni ji bránit a chápou i výdaje s tím spojené. Mnoho lidí zde se na Polsko dívá přezíravě, aniž má osobní zkušenost – kromě afér z nekvalitními potravinami – jenže na vině není polský producent, ale český obchodník, který podřadné zboží vyžaduje. V samotném Polsku je naprostá většina potravin kvalitnější než průměr zde, o cenách téměř všeho se ani není třeba zmiňovat – holt si nenechají kálet na hlavu jako my se svým “specifickým” trhem. Koneckonců kdokoliv se může zajet přesvědčit na vlastní oči alespoň do Krakova nebo Wroclavi, je to kousek. Nebo si Polsko projet křížem krážem, je tam všude spousta zajímavých míst a jejich dálnice rostou tempem, o kterém si tu můžeme nechat zdát.

  6. Polsko nemá Bureše, kdyby ho měli, tak jsou tam na tom stále hůř a hůř. Dotace do zemědělství v PL, čím větší podnik tím méně peněz. Podpora mladých , začínající zemědělec do 35 let dotace x2. Proto je tam na vesnicích vidět jak lidé bohatnou. U nás podnikat v zemědělství nikdo nechce, půdu prodat Burešovi. A utéct do města. Vesnice chudne, Bureš tloustne

  7. Kdyby u nás nezůstal každý druhý člověk líný ču…, co by nejradši všechno pod nos a za nic, taky to mohlo vypadat u nás takhle. Bohužel minimálně 1/3 naší populace není schopna pro lepší plat a tím i život udělat ani… no nic… Radši koupit 5 Braniků a nadávat zbytek odpoledne jak je všechno na hovno a že vlastně když platím minimální daně z minimální mzdy, dostávám maximum peněz abych se měl líp. Ještě víc mě irituje “zaplať mě a já se to naučím” místo něco mi plať a až se to naučím budeme to řešit. Pak to vypadá, tak jak to vypadá.

  8. Velice tendenční. Polsko je zaostalá země. Daleko za námi. A dlouho bude. Polský venkov je zbídačený. Mladí utíkají do měst, proto se zdá, že města typu Wroclaw nebo např. Gdaňsk se rozrůstají jak Los Angeles v minulém století. Je to stejné jako Praha a zbytek republiky.
    Že je všechno levné. Ano pro Čechy je v PL levněji, protože před pandemií byl 1 zlotý za 6,20 dnes za 5,20. To kurs koruny zapříčinil ten dojem, že u nás je všechno najednou drahé a v PL nastala ‘deflace’. Polské dálnice??? Jeli jste po A1 do Katovic? S6 mezi Štětínem a Koszalinem? Po dvou letech od otevření předělavají mosty komplet s mostními opěrami. Zkusili jste sjet z hlavní silnice do nějaké vesnice? Asfaltový pás pro jedno auto, když se míjíte s protijedoucím musíte hezky na neasfaltovanou krajnici. Do roku 2012 měli méně km dálnic než 4x menší ČR. 4% HDP na armádu??? Co takhle zlepšit PL zdravotnictví? Školství, kdy děti na základce chodí na vyučování až odpoledne, protože se musí prostřídat třídy kvůli nedostaku místa ve školách. Poláci musí sakra máknout aby si za ty peníze mohli koupit pivo za třicet. Nájmy pětinové než v Londýně???? To jsou tedy sakra vysoké. Platit v přepočtu 13000,- Kč když si v čisté průměrné mzdě vydělají 26000,- Kč. Medián je samozřejmě mnohem níže.
    Zkrátka a dobře nějaký Brit je vyjukanej z piva za libru a z Polska dělá div né ráj na zemi. Je potřeba se na to dívat optikou běžného Poláka a né nenažraného Brita či Čecha.

  9. Nuže co k tomu říct. Ty hodnoty HDP na hlavu, HDP na hlavu v paritě kupní síly jsou průměrné hodnoty. To, že statisticky máme tyto hodnoty vyšší nez v Polsku se ovšem nijak nepromítá do reálného života. Proč? No zřejmě si to tady v Čechách vytahali ze systému, z dotací a z občanů naši oligarchové, VIP a cizí oligarchové. Máme zde prostě příliš mnoho superboháčů, kteří ovšem investují jince. V tom jsme nejlepší. Vždyt tyhle údaje o tom mluví jasně: https://www.newstream.cz/money/podil-miliardaru-bohatnoucich-na-kseftech-se-statem-je-v-cesku-druhy-nejvyssi-na-svete-za-ruskem-a-pred-mexikem

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here