Inflace v červnu zpomalila na 9,7 %. Statistiky navštívil premiér

389
v_cervnu
Na speciální tiskové konferenci k inflaci spolu s premiérem Petrem Fialou vystoupil místopředseda Českého statistického úřadu Jaroslav Sixta. / Foto: Redakce FinTag.cz

Spotřebitelské ceny v červnu meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta. Meziročně vzrostly v červnu o 9,7 procenta, což bylo o 1,4 procenta méně než v květnu. Některé položky spotřebního koše ale stále významně zdražují.

Informace o růstu inflace dnes [13.7.] zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj v červnu spotřebitelské ceny meziročně již popáté zmírnily svůj růst. Nižší růst cen než teď statistici naposledy zaznamenali v prosinci 2021, a to ve výši 6,6 procenta.

„Zpomalení růstu cen bylo ovlivněno zejména vývojem v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení,” uvedl místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta na speciální tiskové konference, jíž se zúčastnil i premiér Petr Fiala [ODS].

Podle hlavního ekonoma společnosti BHS Štěpána Křečka aktuální míra inflace je stále téměř pětkrát vyšší, než je stanovený inflační cíl. Což nadále snižuje kupní sílu úspor a vede k poklesu reálných příjmů českých domácností.

„Boj s inflací tak stále nemůžeme považovat za definitivně vyhraný,“ uvedl ekonom.

Meziměsíčně v červnu vzrostly spotřebitelské ceny o 0,3 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,8 procenta. Znatelně rostly ceny v těchto oblastech:

  • Rekreace a kultura: +8,7 %.
  • Elektřina: +0,5 %.

Významněji zdražilo i víno o 2,6 procenta a pivo o 1,5 procenta. Ve stravování se zdražilo o 0,6 procenta a v ubytovacích službách o 2,2 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů se jako celek ve srovnání s květnem nezměnily, ale některé druhy potravin zaznamenaly výrazné cenové pohyby.

Premiér Petr Fiala si chválí vládu

„Dnes můžeme přinést dobrou zprávu všem občanům České republiky. […] Díky zásadnímu úsilí naší vlády se podařilo dostat inflaci na jednocifernou hodnotu. […] Meziměsíční růst v segmentu bydlení a potravin se zastavil,“ uvedl Fiala na dnešní speciální tiskové konferenci a dodal: „V našem úsilí budeme pokračovat se stejnou intenzitou i nadále.“

Zdůraznil, že vláda významně přispěla ke zvládnutí cen energií, které loni akcelerovaly inflaci.

„To je zastropování cen energií. To se nám povedlo. Mohli jsme dát všem jistotu, že ceny už dál neporostou. Odpustili jsme poplatky za obnovitelné zdroje. A loni jsme zavedli i úsporný energetický tarif,“ připomněl Fiala.

IDEA: Inflace v Česku nejvíc dopadla na důchodce

Zmínil i „vytrvalý tlak vlády“ na „řetězcové prodejce v oblasti potravin nebo pohonných hmot. To proto, aby nedocházelo ke zneužívání růstu cen ze strany obchodníků. Vládu ocenil i za to, že odolala tlaku opozice a některých ekonomů, aby stropovala ceny pohonných hmot nebo snížila sazby daně z přidané hodnoty.

„Tomuto tlaku jsme odolali. A jak se ukázalo, udělali jsme dobře,“ řekl premiér a za příklad špatné praxe uvedl země, jako je Maďarsko.

Nakonec svého vystoupení obvinil vládu Andreje Babiše [ANO] z toho, že svým „rozhazováním“ a zadlužováním to byla právě ona, kdo v Česku inflaci naplno rozjel.

Inflace v červnu v meziročním srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 9,7 procenta [-1,4 % než v květnu]. U potravin a nealkoholických nápojů zmírnily svůj růst zejména ceny:

  • Masa: +4,7 % [v květnu +8,7 %].
  • Sýrů a tvarohů: +10,0 % [v květnu +16,1 %].

Na meziroční růst cenové hladiny měly v červnu opět největší vliv ceny v oddíle bydlení:

  • Ceny nájemného z bytu: +6,9 %.
  • Vodné: +16,3 %.
  • Stočné: +26,9 %.
  • Elektřina: 24,6 %.
  • Teplo a teplá voda: +40,7 %.

I nadále působí ceny potravin a nealkoholických nápojů, kde ceny vajec stouply o 28,8 procenta, margarínu a ostatních rostlinných tuků o 17,1 procenta. U ovoce o 15,2 procenta, zeleniny o 28,2 procenta a cukru o 50,3 procenta.

Jiří Rusnok tipuje nový cenový normál v příštím roce

V segmentu rekreace a kultura vzrostly ceny dovolených s komplexními službami o 14,4 procenta. Ve stravování a ubytování se zvýšily ceny stravovacích služeb o 13,8 procenta a ceny ubytovacích služeb o 13,5 procenta.

–DNA–

1 komentář

  1. Na článku mne zaujalo výrazivo pro popisování problému. Už jsem se smířil s tím, že nikdo nebere v potaz, co je příčinou inflace. Že je to něco jako vítr, když se vytvoří rozdíl tlaků mezi tlakovou výší a tlakovou níží v atmosféře. A až se tyto tlaky vyrovnají, vítr ustane. A nedá se s tím do té doby nic dělat. Vzpomínám si, že kdy se za komunistů pustily v TV zprávy, tak se třeba na obrazovce objevil stavař na stavbě, ovšem on nestavěl. Ale usilovně plnil pětiletý plán v oblasti výstavby, který naplánoval ústřední výbor komunistické strany. Když následoval záběr na pole, jak sedí borec na kombajnu, tak ten nesklízel, co dříve zasel. Ale on podle redaktora bojoval o zrno. Později jsem pochopil s kým a s čím bojoval. Také vím, že když za druhé světové války Wehrmacht vyrazil do útoku obsadit proti její vůli jinou zemi, tak že údajně bojoval za životní prostor pro údajně nadřazenou rasu. Když je totiž třeba aktivizovat se současným zamlžením podstaty věci, tak jedině bojem. To je v lidské přirozenosti, proto to také na lidi spolehlivě zabírá. To vše mně vytanulo na mysli, když jsem tento článek četl.
    Proto dále uvádím z článku výroky ekonoma a výrazivo našeho hlavního, toho, který nám řídí stát: „Boj s inflací tak stále nemůžeme považovat za definitivně vyhraný,“ uvedl ekonom. Nebo Fiala na speciální tiskové konferenci dodal: „V našem úsilí budeme pokračovat se stejnou intenzitou i nadále.“ Případně zmínil i „vytrvalý tlak vlády“ na „řetězcové prodejce v oblasti potravin nebo pohonných hmot.“ No a aby tomu nasadil korunu, tak údajně prohlásil: „Nakonec svého vystoupení obvinil vládu Andreje Babiše [ANO] z toho, že svým „rozhazováním“ a zadlužováním to byla právě ona, kdo v Česku inflaci naplno rozjel.“
    No, ať je Babiš jaký chce a i když má také velké máslo na hlavě, tak tak mocný, aby inflaci rozjel nejen v ČR, ale i v EU, ba dokonce i v USA, si nemůže myslet nikdo, kdo není zcela mdlého rozumu. Hrozím se toho, že tomu náš pan předseda vlády skutečně sám věří. Jak vidět, v ovlivňování obyvatelstva se kvůli jeho aktivizaci tančí stále kolem stejných ohňů. A protože kouř neuvěřitelně štípe do očí a ty slzí, tak se jako řešení problému kupují plynové masky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here