Vládní výbor pro strategické investice zasedne už příští týden

280
vladni_vybor_pro_strategicke_investice
Předsedou nového Vládního výboru pro strategické investice je premiér Petr Fiala [vlevo]. Členem Výboru je i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj [vpravo]. / Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala [ODS] dnes při oznamování zpomalení tempa inflace pod deset procent pozitivně zmínil zbrusu nový poradní orgán Vládní výbor pro strategické investice. Česko totiž čeká velký příliv peněz, uvedl premiér již dříve.

„Já se vyloženě těším na jednání Vládního výboru pro strategické investice v příštím týdnu,“ uvedl premiér Fiala na tiskové konferenci Českého statistického úřadu.

Své pocity nastínil v souvislosti s nutností nepolevit v investicích i při současných změnách, které přináší takzvaný ozdravný balíček vlády. Nově ustanovený Vládní výbor pro strategické investice tento týden zmínil i prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Zdeněk Zajíček, donedávna místopředseda ODS.

„My si hodně slibujeme od Vládního výboru pro strategické investice,“ řekl za podnikatele při představování aktualizované národohospodářské prognózy Komory.

O zřízení a podobě Výboru rozhodl kabinet Petra Fialy letos koncem června. Členy Výboru, který jako předseda vede premiér, jsou ministři vlády. Dalšími členy jsou národní bezpečnostní poradce, prezident HK ČR Zdeněk Zajíček, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba [ODS] a předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl.

„Pevně věřím, že to konkrétní poslání a úkoly Výboru budeme řešit už na tom prvním zasedání příští týden. Myslím, že je dobře, že vláda Výbor vytvořila. Obce a města platí za základní kameny toho státu. A je dobře, aby věděly, s kolika penězi mohou počítat na investice,” uvedl pro FinTag.cz František Lukl.

Národní plán obnovy s žádostí o půjčku zamířil do Bruselu

„To proto, abychom tu republiku nestavěli jako vlaštovčí hnízdo, ale dali tomu nějaký systém,” dodal s tím, že vnímá pozitivně to, že samosprávy získají na Vládním výboru informace o těch nejzásadnějších investicích.

„Věřím, že do rozhodování budou moci zasáhnout, že ta zpětná vazba bude pro představitele státu zásadní,” řekl pro FinTag.cz s povzdechem, že komunikace mezi vládou a municipalitami dosud neběžela tak, jak by měla.

Vládní výbor pro strategické investice

Se vznikem nového Výboru zanikají Uhelná komise, Rada pro zdraví a životní prostředí a Rada vlády pro veřejné investování. Jejich činnosti podle předsedy nahradí nový Výbor.

Uhelná komise vznikla v roce 2019 za vlády Andreje Babiše [ANO], od nástupu kabinetu Petra Fialy se ale nesešla. Ve stejný rok došlo k ustanovení Rady vlády pro veřejné investování. A Rada pro zdraví a životní prostředí patří ke stálému poradnímu orgánu vlády, který funguje od roku 1998.

Vládní výbor pro strategické investice doplňuje projekt Česko ve formě, uvedla vláda. Kabinet si od nového poradního orgánu slibuje posílení koordinace ve strategických oblastech, které si žádají meziresortní spolupráci a koordinaci. Jako hlavní témata definuje:

  • Energetickou bezpečnost
  • Dekarbonizaci ekonomiky
  • Mezinárodní konkurenceschopnost
  • Klíčovou dopravní infrastrukturu

„Pokud chceme, aby se Česká republika po určité stagnaci dostala do formy a patřila mezi nejúspěšnější země světa, a to je náš cíl, tak musíme změnit některé přístupy státu i způsob uvažování. […] Ale abychom mohli být úspěšní, musíme rychleji plánovat, a hlavně provádět strategicky důležité investice, které zajistí rozvoj Česka, zajistí do budoucna zaměstnanost a zajistí budoucí příjmy do státního rozpočtu,“ uvedl premiér Fiala v červnu.

Čeká nás velký příliv peněz, tvrdí Petr Fiala

Podle něj strategické investice stejně jako příprava strategických dokumentů a podstatné legislativní změny probíhají paralelně a s vzájemně propojenými dopady. Výbor pomůže lepší koordinaci přípravy a zlepšení podmínek právě pro rychlejší a efektivnější realizaci investic. To v oblastech: Dopravy / Bydlení / Energetiky / Vzdělávání a vědy, výzkumu a inovací / Investic vyžadujících pro udělení pobídky souhlas vlády.

Čeká nás velký příliv peněz z Národního plánu obnovy, Modernizačního fondu a dalších zdrojů. Ale proto, abychom je úspěšně využili, abychom úspěšně realizovali to, co chceme, je nutná lepší koordinace, je nutné zlepšení legislativy a rozhodovacích procesů. Prostě potřebujeme nástroj, díky kterému budeme moci dostavět dálniční síť, vysokorychlostní železnici, elektrárny, kvalitní školy, byty nebo třeba gigafactory,“ vysvětlil předseda vlády.

Vláda schválila další úvěr. Tentokrát na dopravu

Podle něj i proto Výbor v maximálně možné míře využije existující resortní a nadresortní pracovní skupiny a fóra. V případě potřeby je i synergicky doplní, dodává Úřad vlády ČR.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here