Jihočeským celníkům úspěšně vyčmuchává cigarety pes Kony

409
cigarety
Dvouletý belgický ovčák Kony, který pomáhá jihočeským celníkům v pátrání po ukrytém tabáku. / Foto: Celní správa ČR

Za první letošní pololetí zajistili karlovarští celníci padělky zboží, alkoholu a cigaret za skoro 17 milionů korun. V Jihočeském kraji vyčmuchal nelegální cigarety ukryté v zarostlém pozemku vyškolený belgický ovčák Kony.

Od letošního ledna do konce června zajistili celníci Karlovarského kraje při kontrolách především tržnic, ale i kamenných obchodů padělky za bezmála 17 milionů korun. Nejčastěji se při kontrolách setkávají s prodejem výrobků porušujících práva duševního vlastnictví, prodejem neoznačených či nesprávně značených tabákových výrobků nebo prodejem alkoholu bez dokladů původu.

„Během 1. pololetí letošního roku provedli celníci v karlovarském regionu více než 100 kontrol různých provozoven. Zajistili bezmála 3 000 kusů zboží porušující práva duševního vlastnictví,“ informují Celní správa ČR v tiskové zprávě.

Celníci při kontrolách objevili padělaný textil, obuv, elektroniku i galanterní zboží. K nelegálně napodobovaným artiklům podle nich ale patří i prací prášky, WC bloky a v posledních době dokonce postřiky na ochranu rostlin.

„Hodnota zboží, vyjádřená v cenách originálních výrobků, by činila více než 16 milionů korun,“ přibližují celníci.

Mezi zabaveným zbožím v letošním prvním pololetí nechyběly ani lihoviny a tabákové výrobky. U nich celníci kontrolují jejich správné označení kontrolními páskami. Prodejci celníkům předkládají i doklady o zdanění tohoto zboží. V součtu v regionu zajistily přes 2 300 lahví alkoholu. K němu prodejci nepředložily doklady prokazující jejich zdanění tak, jak jim ukládá zákon o spotřebních daních.

„Únik na spotřební dani by přesahoval 150 tisíc korun,“ vyčíslují celníci. 

Celníci našli výrobnu cigaret. Stát by připravila o 140 mil. Kč

Při kontrolách prodeje tabákových výrobků celníci dále zajistili přes 3 200 kusů cigaret. Ty byly většinou označeny neplatnou tabákovou nálepkou. Anebo jim povinné označení chybělo úplně, dodávají celníci. Zabavené padělané zboží úředníci jako obvykle zlikvidují a pachatele čeká správní a daňové řízení.

V jižních Čechách vyčmuchává cigarety ovčák Kony

A nelegálně držené, respektive špatně označené tabákové výrobky před několika týdny odhalili i jihočeští celníci. Na několika místech zarostlého pozemku za tržnicí v katastru obce Strážný doslova vyčmuchal stovky krabiček cigaret služební pes Connor.

„Papírové krabice s cigaretami prodejci uschovali na různých místech ve vysokém porostu a mezi odloženým nepotřebným zbožím, stavebním materiálem i odpadem,“ přibližují celníci.

Kony objevil na pozemku v součtu 768 špatně značených krabiček cigaret, jinak řečeno 15 tisíc kusů cigaret. Všechny nalezené balíčky s cigaretami byly označené tabákovou nálepkou se starým vzorem s velkým písmenem „G“.

„Tyto cigarety s loňskou sazbou daně mohli obchodníci prodávat či skladovat nejpozději do 31. března letošního roku,“ vysvětlují jihočeští celníci.

Cigarety v Polsku jsou o polovinu levnější. A tak se pašují

Na takto označené cigarety už se po 31. březnu 2023 pohlíží jako na tabákové výrobky značené nesprávným způsobem. Cigarety proto celníci zabavili a prodejců nyní hrozí pokuta do výše deset milionů korun.

Psí pomocník plným jménem ​Connor Force of Destiny je dvouletý belgický ovčák malinois speciálně vyškolený na vyhledávání tabáku. Celníkům na jihu Čech pomáhá zatím jen krátce. Základní tříměsíční kurz ukončil letos v květnu a na konci měsíce už nastoupil do své první služby. A jen krátce nato vyčmuchal zmiňovaných bezmála osm set balíčků s cigaretami, který prodejce ukryl v zaneřáděném pozemku.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here