Celníci našli výrobnu cigaret. Stát by připravila o 140 mil. Kč

852
vyrobnu_cigaret
Foto: Celní správa ČR, včetně fotografií uvnitř textu.

Celníci na Ostravsku zajistili nelegální výrobnu cigaret. Ta dokázala produkovat až dva tisíce cigaret za minutu. Pokud by ji celníci neodhalili, nelegální výrobci by stát připravili až o 140 milionů korun na daních.

Při závěrečné razii s krycím názvem „BASA“ zajistili celníci z odboru pátrání Ostrava společně se skupinou operativního nasazení [SON] nelegální výrobní linku na cigarety [na fotografii CS ČR vpravo dole, pozn. red.]. Na stroji by tak podle odhadů celníků pachatelé dokázali vyrobit až dva tisíce kusů cigaret za jednu minutu. Informovala o tom Celní správa ČR [CS ČR] ve své tiskové zprávě.

„Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor na Frýdecko-Místecku objevili a zajistili komponenty k výrobě více než 44 milionů cigaret,“ uvádí Celní správa ČR.

Celníci objevili nelegální výrobnu cigaret i hotovost

Celníci dále našli a zajistili zhruba pět tisíc kusů již hotových cigaret, odpad z předchozí nelegální činnosti a také finanční hotovost. Konkrétně ve výši 800 tisíc korun, 16 400 euro [zhruba 414 tisíc Kč] a 1 850 PLN [10 064 Kč]. Celní správa uvedla, že při pokračováním nelegální výroby cigaret by tak pachatelé státní kasu připravili o více než 140 milionů korun. Při razii zadrželi celníci celkem šest osob české a ukrajinské národnosti.

Úkony trestního řízení v této věci zahájili celníci z oddělení odhalování závažné trestné činnosti Generálního ředitelství cel již na začátku roku 2021. Měli totiž podezření na spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. A dále pak také na přečin, který se týkal porušení práv k duševnímu vlastnictví. Na obrázku vlevo jsou některé ze zabavených nelegálně vyrobených cigaret.

Nelegální cigarety vyráběli nelegální pracovníci

Podle celníků pracujících na razii zvané BASA byla výrobní linka na cigarety sestavena v objektu, který byl zcela odhlučněn, pečlivě zaizolován, a osazen několika bezpečnostními kamerami. Podezřelí tím chtěli dle celeníků zamezit odhalení trestné činnosti. Nelegální výrobou cigaret jejich trestná činnost ale nekončila.

„V objektu bylo vybudováno ubytování s kompletním vybavením pro nelegální zaměstnance a dělníky, kteří cigarety vyráběli,“ potvrzuje Celní správa ČR.

Firmy porušují zákon o zaměstnanosti, odhalili celníci

Další nedaleký objekt využívali pachatelé na likvidaci odpadu, který vznikal při produkci a skladování vyrobených cigaret. Celý případ celníci již předali s návrhem na zahájení trestního stíhání dvou podezřelých Čechů odboru hospodářské kriminality Ostrava, Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje. Podezřelí už byli vyšetřovatelem policie obviněni, nyní jsou ve vazbě.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here