Lidé si opět fixují ceny elektřiny i plynu, hlásí ČEZ Prodej

3716
fixace
Foto: Pixabay.com

Fixace cen energií už zase lákají, tvrdí zástupci ČEZ Prodej. Poptávka zákazníků po zafixovaných cenách energií podle nich dosáhla u elektřiny podílu jedné třetiny všech nových smluv, u plynu se v červenci dokonce přehoupla přes polovinu.

Lidé tak podle zástupců ČEZ Prodej reagují na aktuální situaci, kdy se pokles cen na velkoobchodních trzích zastavil a zároveň se blíží začátek topné sezony. Určitou roli v chování zákazníků sehrává ukončení vládních stropů na obchodní část ceny ke konci letošního roku.

„Zájem o fixované produkty v posledních týdnech roste. […] Zákazníci chtějí mít jasno, jaké ceny budou platit i v budoucnu. Někteří i sledují velkoobchodní ceny energií, které v poslední době přestaly klesat, dokonce se mírně zvýšily. Mnoho zákazníků má zájem o tříletý fix s postupně se snižující cenou, což ukazuje, že preferují jistotu na delší dobu,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

V nově uzavíraných smlouvách na elektřinu podle něj dosahuje podíl fixací jedné třetiny, u plynu je nyní dokonce fixovaných smluv více než těch bez fixace. Zákazníci nejvíce preferují roční a tříleté kontrakty, tedy jistotu na rok, nebo právě naopak jistotu na co nejdelší dobu. Roste zájem také o dvouleté fixace ceny. Ještě letos v květnu měly přitom fixované smlouvy u elektřiny pouze pětinový a u plynu třetinový podíl.

Schodový princip rovná se klesající fixace ceny

ČEZ Prodej přestal víceleté fixace nabízet v polovině loňského roku, kdy ceny na burze atakovaly historická maxima. Znovu je zavedl do nabídky letos na jaře, když se situace uklidnila a ceny začaly klesat. Produkt ale mezitím prošel inovací. ČEZ Prodej nabídl takzvaný schodový princip, kdy cena za elektřinu každý rok fixace klesá. Model se natolik uchytil, že jej začaly v různých obměnách nabízet další hráči na trhu. Zákazník se tak nefixuje na jedné ceně po celou dobu trvání smlouvy, ale využívá postupně klesající ceny každý rok.

ERÚ varuje před automatickým prodlužováním smluv na energie

Na tento fixovaný produkt s postupně se snižující cenou mohou bez jakýchkoliv sankcí přejít i domácnosti, které si v loňském roce zafixovaly ceny vysoko nad stropy. Celý letošní rok tyto zákazníky vládní cenové stropy sice chrání, ale po jejich ukončení by domácnosti musely platit výrazně více. Těchto zákazníků má ČEZ Prodej celkem 160 000. Postupně je jeho pracovníci kontaktují [telefonicky, e-mailem, SMS zprávou či dopisem], aby si sjednali výhodnější produkt s klesající cenou.

O společnosti ČEZ Prodej

Akciová společnost ČEZ Prodej patří do Skupiny ČEZ. Do konce roku 2005 pod ní přešly obchodní části regionálních energetických společností včetně zákazníků, smluv a závazků. V roce 2017 došlo ke sloučení společností ČEZ Prodej a ČEZ Zákaznické služby do ČEZ Prodej.

Společnost ČEZ Prodej participuje i na aktuálním boomu fotovoltaických elektráren. Od ledna do června letošního roku dodala společnost 2 506 domácích fotovoltaik. Oproti loňsku je to nárůst o 55 procent. Nejvíce střešních solárních systémů nainstaloval ČEZ Prodej v prvním pololetí ve Středočeském kraji – dohromady 747, tedy zhruba 30 % z celkového počtu. Následuje Plzeňský kraj [376 fotovoltaik] a Moravskoslezský kraj [222 fotovoltaik].

ČEZ radí, jak si vybrat kvalitního dodavatele fotovoltaiky

Téměř 70 procent domácností si fotovoltaiku v prvním pololetí pořídilo v kombinaci s bateriovým systémem. Jedním z důvodů je to, že domácnosti si pořizují větší solární instalace: zatímco průměrný výkon instalované střešní fotovoltaiky v roce 2021 byl 4,8 kWp, v roce 2022 stoupl na 6,4 kWp a letos už činí 7,3 kWp.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here