Automobilky dál táhnou český průmysl i ekonomiku

159
prumysl
Výroba jihokorejských vozů Hyundai v českých Nošovicích spadá pod společnost Hyundai Motor Europe GmbH. To je evropská divize jihokorejské automobilky Hyundai Motor Company se sídlem v Offenbachu nad Mohanem v Německu. Divize má výzkumné a vývojové centrum ve Frankfurtu a tři výrobní závody. Jeden je v Nošovicích v České republice, druhý v Petrohradě v Rusku a třetí je v Turecku. Foto: Hyundai Motor Europe

Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně vzrostla o 0,9 procenta. Meziměsíčně průmysl rostl taktéž o 0,9 procenta. Hodnota nových zakázek meziměsíčně stoupla o dvě procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Tím však dobré zprávy končí. Hodnota nových zakázek v průmyslu meziročně klesla o 5,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí meziročně klesly o 7,6 procenta. Tuzemské nové zakázky pak zaznamenaly 1,9% pokles. Objem nových zakázek klesal i v květnu.

„Meziroční pokles byl ovlivněn zejména vyšší loňskou srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel. Pokračoval rovněž pokles hodnoty nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, kovozpracujícím a chemickém průmyslu,“ přibližuje Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Podle ní ve srovnání s červnem předchozího roku zakázky přibyly pouze ve výrobě strojů a zařízení, farmaceutickém průmyslu, výrobě elektrických zařízení a výrobě ostatních dopravních prostředků a zařízení. A je to právě hodnota nových zakázek, která v posledních měsících zaostává za očekáváními.

Tempo růstu dál zpomaluje

I přes růstová čísla průmyslové produkce celkový pohled ukazuje, že stejně jako v minulých měsících meziročně klesla produkce ve většině průmyslových odvětví. Dvouciferný meziroční propad zaznamenaly těžba a dobývání [zejména hnědého uhlí] a výroba elektřiny a plynu [zejména hnědouhelné elektrárny]. Nedařilo se tisku a rozmnožování nahraných nosičů, výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, výrobě nábytku, základních kovů, hutnictví a slévárenství.

„Tempo růstu průmyslové produkce se pozvolna snižuje. Ani nárůst výroby motorových vozidel a jejich dílů v červnu nepřevážil klesající trend v mnoha jiných průmyslových odvětví, například v těžbě uhlí, hutnictví a slévárenství,“ říká ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Český hrubý domácí produkt meziročně propadl o 0,6 %

Výrazný meziroční růst podle něj za průmysl hlásí jen produkce dopravních prostředků a zařízení. To však ale i díky finalizaci dlouhodobých zakázek z minulých měsíců. O to více se klesající nové zakázky ukazují jako problém průmyslu i celé ekonomiky. Situace je o to vážnější, že německá průmyslová produkce v červnu meziměsíčně meziročně klesla o 1,5 procenta. Pokles se přitom očekával, ale o zhruba jedno procento nižší.

Ne příliš pozitivním číslům z průmyslu odpovídá i meziroční 1,9% červnový propad počtu zaměstnanců v něm. Což se stalo za situace, kdy jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 9,1 procenta.

Automobilový průmysl táhne i obchodní bilanci

Finalizace a následný vývoz automobilů se pozitivně projevil také na červnovém přebytku zahraničního ochodu. Ten vrostl z květnových jedenácti miliard korun na 18,2 miliardy korun v červnu.

„Meziročně se jedná o 33,4 miliardy lepší výsledek,“ uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Dodal, že obchodní bilance za červen byla ve sledovaném měsíci poprvé po dvou letech kladná. To ale vzhledem k rekordně slabým předchozím výsledkům, kdy obchodní bilance loni skončila schodkem 198,1 miliardy korun, nepřekvapuje. Nicméně je pozitivní, že oproti loňsku se letos bilance drží v plusových hodnotách již šest měsíc za sebou. Aktuálně je tak v přebytku 80 miliard korun.

„Pro srovnání, v prvním pololetí předchozího roku byla ve velmi podobné výši, ale se záporným znaménkem,“ upřesnil Konvička.

V lednu až červnu 2023 dosáhl přebytek obchodní bilance 79,8 miliardy korun ve srovnání s deficitem 83,2 miliardy korun ve stejném období předchozího roku. Od začátku roku stoupl vývoz o 5,0 procenta zatímco dovoz klesl o 2,4 procenta.

–DNA–

Stavební produkce v červnu meziročně vzrostla o 1,0 procenta a meziměsíčně byla vyšší o 2,5 procenta. Růst se odehrával na inženýrských i pozemních stavbách a příspěvek segmentů k celkovému růstu byl podle ČSÚ stejný.

2 KOMENTÁŘE

  1. Tyto cizí firmy u nás daní max. 40% svých zisků. Vše se před zdaněním podivným kouzlem “vyvede” do země majitelů firmy. Teprve tam se řádně zdaní … Když na tento švindl upozornil nejen Pan Babiš, byl okamžitě lůzou z tehdejší opozice sprostě osočen, urážen. Vy hloupě naivní voliči jste uvěřili dnešní vlastizrádné 5kolce, která rozjela akci antibabiš ve velkém, dodnes super hnus těchto fialových hyen. Poněvadž tito … zneužili media-ČT24, milion chlípníků apod. spodinu zpravodajství ke svému podlému útoku jak se podvodem prodrat k moci= osobním penězům. Taky se tito … vyučili u zločinného OF, KDU-ČSL, ODS po převratu89.

  2. Válečné konflikty přinášejí ekonomická řešení,které se nikdo neodvážil v mirových dobách ani naznačit.EU je v zoufalé situaci.Některé ekonomiky ještě dojíždějí ,ale není mnoho času a tak podloudné a skryté obchodování s Ruskem a odběr plynu a nafty přes obskurní firmy udržují napjatý automobilový trh s jeho obrovskou kapacitou v nějakém provozu.Ale čísla jsou neúprosná, je to pokles. Taková je realita,kdy pravda se stává brizantní výbušninou ,kterou vlády manipulují polopravdami a ovlivňuje se veřejné mínění. Velmi nebezpečnou situací je když se taková země dostane do volební kampaně. to je v současnosti Polsko a Slovensko. Vidíme turbulentní informace ve všech směrech a žádný výzkum není schopný odhadnout možný výsledek voleb. CR má ještě malý několikaměsíční časový prostor než se dostane do těchto turbulencí. Není to dobrá perspektiva.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here