Zaměstnávání seniorů by mohlo být v Česku vyšší

1089
senioru
Foto: Pixabay.com

Zhruba tři čtvrtiny tuzemských firem zaměstnávají lidi v důchodovém věku. V případě osob v předdůchodovém věku starších 55 let je to dokonce 93,3 procenta podniků. Většímu zaměstnávání penzistů ale brání několik systémových překážek.

Závěry vyplývají z šetření Hospodářské komory ČR [HK ČR]. Prvním faktorem jsou neflexibilní zkrácené pracovní úvazky a práce na dohody. Další překážkou je pak nedostatečná orientace starších ročníků v oblasti digitálních technologií. V obou případech je to podle viceprezidentky HK ČR Jany Havrdové škoda.

„Lidé v předdůchodovém a důchodovém věku se mohou uplatnit prakticky v jakékoli pozici bez omezení. Firmy v nich často spatřují i poradce, učitele i mentory,“ říká viceprezidentka.

Nedostatečné digitální a počítačové dovednost starší lidé přitom podle ní mohou překonat pomocí rekvalifikačních a vzdělávacích kurzů. Přičemž právě tento nástroj aktivní politiky zaměstnanosti by pomohl zmírnit nedostatek pracovníků na trhu.

Podle Havrdové firmy takové možnosti ale ne vždy plně využívají. To přesto, že například z projektů spolufinancovaných z Evropského sociálního fondu získávají prostředky nejen na úhradu nákladů na vzdělávání zaměstnanců, ale i na finanční příspěvek na mzdové náklady v průběhu vzdělávací aktivity.

A pak jsou tu i smlouvy seniorů

Podle viceprezidenta HK ČR Tomáše Prouzy by k širšímu zaměstnávání seniorů pomohlo i to, kdyby aktuálně chystaná úprava dohod plánovaná v novele zákoníku práce a návrhu konsolidačního balíčku nebyla tak restriktivní a zatěžující pro zaměstnavatele.

„Za klíčové považujeme dvě změny: navýšení limitu jednodušších dohod alespoň na 15 000 Kč a výrazné osekání navržené byrokracie okolo zaměstnávání lidí na dohody,“ uvedl.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] připustil, že vláda pravidla práce na dohodu ještě upraví. Změny bude obsahovat ucelený pozměňovací návrh, o jehož podobě koalice jedná.

„Neříkám, že máme plně vyhovět zaměstnavatelům a odborům, ale je namístě nějaký kompromis udělat,” vyslovil se ministr.

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Úpravy se mají týkat hlavně evidence více dohod u různých zaměstnavatelů či ohlašovacích lhůt. Další případné změny ministr blíže nekomentoval. Dodal jen, že koaliční jednání by se měla uzavřít do poloviny příštího týdne.

Podle dosavadního návrhu balíčku by se hranice příjmu, od které pracovníci s dohodou o provedení práce [DPP] platí odvody, měla posunout z 10 000 korun na čtvrtinu průměrné mzdy. Z dohod u více zaměstnavatelů by se pojistné odvádělo z výdělku nad 40 procent průměrné mzdy. Takzvaní dohodáři by měli hradit i nemocenské pojištění. Celkem by tak odváděli 31,9 procenta. Podle Jurečky je na výběru pojistného dohoda, o úpravě koalice nejedná.

Sleva na sociálních odvodech

Z hlediska zaměstnávání seniorů je podle zástupců Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] již nyní důležitá sleva na sociálních odvodech u kratších úvazků. Ta platí i pro rodiče menších dětí, pečující o blízké a pro lidi nad 55 let. Od února do konce července celkem 416 milionů korun. Zaměstnavatelé snížení pojistného poslední měsíc žádali podle rezortu práce a sociálních věcí u 85 800 těchto pracovníků. Zvýhodnění kratších úvazků pro vybrané zaměstnance se zavedlo od února. Pojistné se zaměstnavatelům snižuje z 24,8 procenta o pět procentních bodů. Opatření má motivovat k zavádění částečných úvazků.

Česko má v EU sice nadprůměrnou zaměstnanost, v zaměstnávání starších pracovníků, ale i matek malých dětí či postižených je podprůměrné. Ministerstvo práce sociálních věcí [MPSV] uvedlo, že zkrácenou pracovní dobu mělo před zavedením slev asi 260 000 lidí a ve srovnáním s jinými státy se menší úvazky využívají v ČR výrazně méně. To přesto, že u osob v předdůchodovém věku se už dnes zhruba třetina firem obává jejich odchodu do předčasné penze. A rychlé nahrazení zaměstnance je pro ně kvůli napjatému trhu práce velmi složité.

Faktory, které by přispěly k většímu zaměstnávání seniorů

Podle průzkumu Komory zaměstnavatelé u lidí v předdůchodovém a důchodovém věku oceňují hlavně znalosti, lepší pracovní návyky a nižší fluktuaci. Avšak nízký zájem udržet si nebo zvýšit kvalifikaci v dospělosti se podle HK ČR týká většiny zaměstnanců, a to bez ohledu na věk. Velmi nízkou účast dospělých v programech vzdělávání a odborné přípravy potvrzují mezinárodní statistiky. Podle Eurostatu se v tuzemsku před pandemií covidu vzdělávalo asi jen 8,1 procent aktivní populace mezi 25 a 64 lety. Ve skandinávských státech se celoživotně vzdělává až třetina zaměstnanců.

RED

5 KOMENTÁŘE

  1. Velký problém je i v tkz. držení prac. místa, pro své dítě, vnuka nebo známého za výměnu prac. místa u státního sektoru. Je spousta případů, kdy 70. letý-á i víc trčí někde ve st. kanclíku, až do doby, než teplé místečko přenechá svému dítěti, zeťovi, vnukovi … Jó známosti i členství ve vhodné pol. straně dělá divy i 33 let po převratu. U pásu, pokladny, řidičů MHD, doktorů specialistů a spoustu dalších nutných řemesel toto nehrozí. U doktorů obvoďáků je držení fleka, hlavně karet pacientů, taky dobrý kšeft a stejně není kde brát. Ale taky doktorů, ale všelijakých nepotřebných oborů ze soukromých VUMLů nebo FF jsou plné pracáky, sociálky ! Už nestačí jen řvát Vivat Havel apod. kydy, lži jako tomu bylo ještě před pár lety.

    • děláme si to sami, za deset let budete muset mít i na uklizečku vysokou školu…z které se dělá posvátná kráva,ale makat rukama nikdo nechce všichni jsou líní jak vši.

      • P. Jaroslav. Profesor z ČVUT kdysi poskytl tisku MfD rozhovor o kvalitě popřevratového studia. Dnešní studenti jsou o ničem je základ jeho odpovědí, např. odpověděl. Bakalář nemá dnes vědomosti ani maturanta v roce 1989-91 o diplomech nemluvě, no a tak dál odpovídal o úpadku popučového školství v Česku. Dal jsem to přečíst dceři a řekl ji, nebude žádný bakalář, ale budeš mít diplom z ČVUT i když nebude červený, (nebyl) ale to bylo to poslední. Z 200 přijatých studentů do tříd jich zůstalo při předávání … v kazatelně J. Husa jen 22 z toho polovina byli cizinci. (Zkoušky i vyuka byla v anglině, pro upřesnění). Tak špatně dopadlo naše školství i se studenty havlo Vumlů-FF, což je dnes jednoduché získat za peníze popučových zbohatlíků nebo i u sélébrit.

  2. Mě by zajímalo, když firmy mají problém zaměstnat už 50 leté, co chtěj dělat se seniory v 65?

    Ageing kvete v ČR … i když to je nezákonné. Jen si vymyslí personalisti nějaký blábol, ze který to skryjí.

  3. Další supr ostuda přežrané 5kolky, chlebíčky které už nesež… ve sněmovně, s pompou rozdají důchodcům které napřed okradli o 1 000kč. Tvl. to jen tak nejde vymyslet. Co ti potřební na Moravě , Slezsku ? Ti zase dostanou how…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here