Digitalizace řeší nedostatek pracovníků i ve zdravotnictví

427
digitalizace
Foto: Philips Future Health Index 2023

Hlavní problém zdravotnictví v ČR i jinde se stává nedostatek zdravotnického personálu. Řešení vidí odborníci v implementaci digitalizace a rozvoji chytrých technologií, které ulehčují práci přetíženým zdravotníkům a zvyšují efektivitu.

Potvrdil to aktuální průzkum Philips Future Health Index 2023. Jde o největší globální studii svého druhu provedenou mezi téměř 3 000 zdravotnickými experty ve čtrnácti zemích. Studie konstatuje, že covidová pandemie urychlila digitální transformaci ve všech ohledech našich životů. Lidé začali daleko více využívat technologie při každodenních úkonech, jako je nákup potravin, ale i při učení a práci. Digitální transformace se dotkla i zdravotnictví.

„Abychom mohli úspěšně pomoct vytíženému personálu, musíme se snažit využít veškerých prostředků, které nám moderní technologie nabízí. Díky studii Future Health Index se společnosti Philips daří identifikovat místa, na která je potřeba se zaměřit,“ říká Tomáš Vavrečka, ředitel české pobočky společnosti Philips, která je jedním ze světových lídrů v oblasti zdravotnických technologií.

S odvoláním na studii potvrzuje, že světoví lídři ve zdravotnictví se shodují, že právě digitalizace může pomoci vyřešit problém, jemuž čelí. Pacientů totiž přibývá, ale pracovníků v oboru je stále méně. Proto nestačí pouze optimalizace aktuálně nastavených procesů. Odborníci naopak hledají nové podoby organizace práce.

Důvěra v přínos digitalizace a technologií v oboru roste

„A právě na základě výstupů Philips Future Health Index se neustále snažíme nacházet nová řešení, která budou odborníkům spolehlivými partnery při každodenní práci a umožní jim pracovat efektivněji a bez stresu,“ vysvětluje Tomáš Vavrečka.

Přesvědčení předních manažerů o přínosech a potenciálu digitálních technologií k dosažení větší efektivity, komfortu a výsledků léčby stále narůstá. A spolu s ním i ochota investovat do rozvoje virtuální péče a umělé inteligence.

Zdravotníci v průzkumu sami uvádějí, že právě i díky zkušenostem z období pandemie se v posledních letech zásadně zvýšila důvěra zdravotnických odborníků v platnou pomoc umělé inteligence při klinických rozhodnutích,“ říká Vavrečka.

Podle něj se jedná zejména o navržení vhodných léčebných postupů, včasné upozornění na zdravotní rizika či automatickou detekci nemocí [v roce 2021 to bylo 24 %, letos 39 %].

„Například mezi radiology se důvěra ve využívání těchto postupů během posledních let téměř zdvojnásobila,” dodává.

Zkrácení čekacích lhůt a větší komfort pro pacienty

Skutečnost, že se investice do chytrých systémů vyplácí, potvrzují lékaři ve Fakultní nemocnici Olomouc. V ní loni otevřeli nejmodernější komplex katetrizačních sálů v ČR. Olomoučtí odborníci si nové možnosti pochvalují. Díky nim výrazně navýšili počet výkonů za den. To vede ke kratším čekacím dobám i nižší zátěži personálu.

FN Olomouc zmodernizovala kardiologii za 110 mil. Kč

„Moderní technologie nám zásadně šetří čas. Díky komplexní rekonstrukci a modernizaci jsme získali možnost otevřít nový stacionář pro jednodenní výkony. Pacient ráno přijde do nemocnice na svůj výkon a odpoledne odchází domů. Takovýchto zákroků můžeme provést denně pět až osm,“ vysvětluje prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, FACC, MBA, přednosta I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc.

Pro mladší experty je využívání nových postupů přirozené

Zejména mladší odborníci probíhající proměnu zdravotnictví vítají. Dokonce jsou často i jejími iniciátory. Průzkum Future Health Index ukazuje, že jsou rádi těmi, kteří tento přerod zdravotnictví zažívají z první linie a přímo se tak podílejí na jeho podobě.

Výsledky Future Health Index 2023 >

Téměř u poloviny z nich hraje právě vstřícný přístup k implementaci umělé inteligence klíčovou roli při výběru svého působiště. Slibují si, že výsledkem bude personalizovanější a komplexnější přístup, který bude plně odpovídat potřebám pacienta. To i díky podpoře umělé inteligence při každodenních úkonech. Nová generace je plně odhodlána přijímat a dále rozvíjet možnosti chytrých technologií a posouvat léčbu na další úroveň. Vztah k inovacím je tak důležitým prvkem pro přitáhnutí a udržení mladých talentů v oboru.

Metodika Future Health Index 2023 >

„Pokud chceme ve zdravotnictví mít ty nejlepší talenty, musíme jim poskytnout kvalitní podmínky a nebudou přehlceni úkoly, které by s pomocí technologií třeba ani vůbec řešit nemuseli. Jen tak mohou být neustále motivováni a budou se moct plně soustředit na to, oč jde především – zdraví pacienta,“ uzavírá Tomáš Vavrečka.

–Adman’s Choice–

1 komentář

  1. komu není shůry dáno, tomu není pomoci… když jsme blbý a financujeme doktory, kteří po škole vezmou kramle, tak si nic lepšího nezasloužíme.

    řešení je jednoduché, ti co nastoupí na fakulty budou muset být zapsání do nemocnice, kde budou dělat praxi ale i po škole minimálně 5-10 let, kdo chce jít do ciziny, nechť se vyplatí.

    Jako ve fotbale, nejde hrát fotbal, když vám chybí třetina mužstva.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here