Zmrazené ruské peníze v EU nedají politikům spát

2355
ruske_penize
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v sobotu přijela na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Po příjezdu se setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, promluvila k ukrajinskému parlamentu. Vyjádřila uznání zemi za posun v přístupových jednáních Ukrajiny do Evropské unie. / Foto: Evropská komise

Evropští vůdci schválili bezprecedentní plán na využití zisku ze zmrazených ruských státních aktiv ve prospěch Ukrajiny. Vyzvali Evropskou komisi, aby k tomu připravila právní podklad. Ruské peníze chtějí na rekonstrukci Ukrajiny.

Tak zní závěr summitu Evropského výboru z minulého týdne. Myšlenka na využití těchto prostředků na obnovu Ukrajiny se objevila již před rokem, kdy byla tato aktiva v rámci sankcí proti Moskvě zmrazena. Tématu se v článku EU leaders approve using profits from frozen Russian assets věnuje bruselský list Politico.

„Je nutné rozhodnout, jak využijeme mimořádné příjmy soukromých společností plynoucí ze zmrazených ruských aktiv na podporu rekonstrukce Ukrajiny. A to tak, aby to odpovídalo unijnímu a mezinárodnímu právu. Evropský výbor vyzývá Evropskou komisi, aby proces urychlila s ohledem na podané návrhy,“ cituje list aktuální dokument EU.

Na pátečním [3.11.] bruselském summitu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová představitele zemí navíc požádala o pověření vypracovat právní návrh. A zdůraznila podpůrné stanovisko ministrů financí zemí Skupiny G7 předložené počátkem tohoto měsíce.

V EU, pobaltských zemích, Dánsku, Švédsku, Finsku a Polsku se ve prospěch tohoto návrhu vyjádřili kladně. Avšak některé země, včetně Francie a Německa, mají o návrhu pochybnosti. Obávají se právních následků a rozkolísání evropského práva.

Ruské peníze v EU

Ze zhruba 300 miliard dolarů [6,8 bil. Kč] ruských zahraničních rezerv zmrazených v zemích, které se podílí na sankcích vůči Moskvě, je více než 200 miliard [cca 4,5 bil. Kč] „zaparkováno“ v Evropské unii. Splatnost ruských cenných papírů se blíží, a proto budou finančními institucemi reinvestovány a vyprodukují zisk.

Belgický premiér Alexander De Croo ale požadoval, aby se vzala v úvahu všechna právní, makroekonomická a monetární rizika. Lucemburský premiér Xavier Bettel zase vyzval k obezřetnosti.

Belgická clearingová banka Euroclear spravuje 180 miliard eur [cca 4,4 bil. Kč] ruských státních aktiv, z nichž se za prvních devět měsíců tohoto roku generoval zisk ve výši tři miliard eur. Oznámila to ve své čtvrtletní zprávě zveřejněné minulý týden ve čtvrtek. V Lucembursku dále sídlí Clearstream, další clearingová banka, která rovněž spravuje ruské cenné papíry.

Pochybnosti má i ECB

Nejen Francie a Německo ale mají pochybnosti o takové kroku. Jistá si není ani Evropská centrální banka [ECB], která se obává, že by plán na „sebrání“ ruských bilionů rozvířil finanční trhy a oslabil pozici eura jako rezervní měny.

„V červnu von der Leyenová přislíbila předložit návrh, jak ruská státní aktiva využít „do konce letní přestávky,“ ale neučinila tak kvůli obavám Evropské centrální banky a některých členských zemí,“ konstatuje Politico.

Evropské sankce na Rusy v praxi příliš nefungují

Evropská komise poté uvažovala o přijetí návrhu Skupiny zemí G7 na využití ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny, aby se ujistila, že EU neponese právní a finanční rizika tohoto bezprecedentního kroku sama. Navzdory úsilí EU se to ale nepodařilo na nedávném zasedání ministrů spravedlnosti a financí zemí skupiny G7 projednat.

Unijní představitelé si kvůli válce v Izraeli, která hrozí zastínit události na Ukrajině, vzali oddechový čas, píše Politico. Další návrhy se tak očekávají podle jednoho z členů Evropské Komise během jednoho roku.

–AM–

4 KOMENTÁŘE

  1. Kramlice delejnová to je teda dílo z nejhoršího pekla. Němci ji vyhodili z politiky pro neschopnost, korupci a tato … se přilepila k dogmatické EU, strašné. To je stejný válečný štváč jako zelený sociopat z Kyjeva. Za čas budou banky z EU Rusku vyplácet 10.milionové náhrady (v dolarech) za jejich zbytečné sankce, zmrazené konta … Které na ekonomiku Ruska neměly ani nemají žádný vliv, Rusko jede jinou ekonomickou ligu, než zbyteční po.ranci v EU-EK si myslí. Rusko obchoduje s USA, Kanadou, Čínou, Indii, Emiráty, Japonskem, Austrálie …. to jsou jinačí ekon. žraloci, než nějaká roky krachující EU.

  2. Zapomněl jsem připsat … Rusko obchoduje i s ekon. žralokem z EU, to je Německo. Ani šašci v Bruselu hlavním firmám Německa nemůžou poroučet. Poněvadž německá ekonomika poroučí i těmto nemyslícím šaškům v Mordoru … vše je hra pro naivní ovečky, kteří volí tyto vyčur.. lumeny do EU. Do EK se vybírají sami z těch nejhorších mocichtivých hay…

  3. To si politici, kteří se jen chtějí zalíbit části veřejnosti, kterou úspěšně radikalizovali s pomocí médií k nekritické podpoře Ukrajiny, neuvědomují, či úmyslně ignorují nebezpečnost takového činu? Dokonce i v USA si nechali poradit od komise odborníků z řad předních právníků, ekonomů a akademiků a ti došli k tomu, že zmrazení těch aktiv je v pořádku, ale jakékoliv pokusy o jejich “zabavení” by kompletně podkopaly princip právního státu, nedotknutelnosti majetku, v tomto případě mezinárodních aktiv a vyvolaly nedůvěru vůči USA a dolaru, jako rezervní měně. No a to samé samozřejmě platí i pro EU, s tím rozdílem, že její pozice a pozice Eura je ještě o mnoho křehčí, než ta kterou má dolar. Naštěstí lidé v seriózních institucích, do kterých se necpou politici, mají rozum, tak snad je budou poslouchat.

  4. Každá parta je dobrá, ale pokud v ní jsou již dva, nestojí za nic a dříve nebo později se rozkmotří. Tak dopadne i celá Evropská unie. Vše začíná penězi. A ty v celé EU docházejí, tudíž i dochází i dech a začínají problémy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here