Obnova Ukrajiny je lákavá. Jen se neví, kdo ji zaplatí

3718
Ukrajiny
Zničená nemocnice ve městě Lyman na severu Doněcké oblasti. / Foto: Lékaři bez hranic

České firmy už se podílejí na obnově Ukrajiny. Překvapivě převážně ty podniky, které s tímto trhem nemají zkušenosti. Oznámili to zástupci Hospodářské komory ČR [HK ČR] a Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR].

Z šetření zaměstnavatelů vyplývá, že nabídky z Ukrajiny obdržela každá šestá firma v Česku. Každá desátá firma je už i realizuje. Jde o firmy, které Ukrajina oslovuje i na základě seznamu firem, který před rokem zástupci české vlády poskytli Kyjevu během prvních česko-ukrajinských mezivládních konzultací. Tehdy se ke spolupráci na obnově země u HK ČR přihlásilo 103 firem. A to především z oblasti těžby, zpracování nerostných surovin, strojírenství, stavebnictví a energetiky.

„Většina firem, které Ukrajině nabídly své produkty a služby, ale žádný obchodní vztah zatím nevytvořila. Ze šetření vyplynulo, že navázat obchodní styky českým podnikům komplikuje mimo jiné nedostatek informací a problematické získávání státních záruk a pojištění,“ uvádí ve své zprávě SP ČR a HK ČR.

Zástupci firem a podnikatelů proto adresovali ministerstvům financí a průmyslu a obchodu požadavek, aby přealokovaly zbylé prostředky ze záchranného programu Covid Plus do zdrojů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti [EGAP]. Rozšířily by se tím pojišťovací kapacity na vývoz na Ukrajinu.

„Zejména pro firmy, které v minulosti na Ukrajině žádné zakázky nerealizovaly, bude důležité, jakou podporu jim stát a Exportní garanční a pojišťovací společnost budou ochotny poskytnout,“ vysvětlil prezident SP ČR Jan Rafaj.

Aktuální bariéry by se při větší spolupráci státu a zástupců firem daly úplně odstranit, tvrdí. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] přislíbil, že v blízké době po vyhodnocení úspěšnosti a finanční návratnosti pojištění vývozních rizik na Ukrajinu zváží posílení zdrojů EGAP. I konstatoval, že po ukončení válečného konfliktu by již mělo zajištění exportu fungovat za standardních podmínek produktů nabízených státní pojišťovnou.

České firmy na Ukrajině

České firmy zatím dodávají na Ukrajinu hlavně zdravotnické vybavení a zemědělské stroje. Usilují ale i o kontrakty na obnovu energetické, dopravní a vodovodní infrastruktury, stavební práce a dodávky materiálu. Podle prezidenta HK ČR Zdeňka Zajíčka na první zakázky dosahují hlavně firmy, které dosud neměly s dodávkami na Ukrajinu zkušenosti.

„Předpokládali jsme, že získávat zakázky se bude dařit hlavně firmám, které již mají na Ukrajině rozvinuté obchodní vazby. Proto se dobře orientují v ukrajinském legislativním prostředí a administrativních procesech, ale také v logistice. Takových firem je ale zatím jen pětina, drtivou většinu tvoří nováčci na trhu,“ řekl.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

I podle něj to, jak velký podíl v rekonstrukci Ukrajiny v konkurenci jiných zemí nakonec české podniky sehrají, ovlivní také kapitál na záruku plateb za dodané zboží a služby.

K tématu se v nedávném podcastu FinTag vyjádřil čestný prezident SP ČR Jaroslav Hanák.

„Ukrajincům jsme nesmírně pomohli,“ říká v podcastu, ale zároveň se v něm i ptá, která země bude tou jedničkou při obnově Ukrajiny.

Až skončí válka na Ukrajině, začne se podle ně intenzivně jednat o tom, které země Ukrajině pomohou s její obnovou. Česko by podle jeho názoru nemělo stát stranou už kvůli tomu, že přijalo přes 500 tisíc ukrajinských běženců a Ukrajinu silně podporuje i vojensky.

Jasno v obnově Ukrajiny ale stále není

„Jsou tam ale otázky, které si zatím nedokážu zodpovědět. Za prvé, kdo všechno a jak obnovu Ukrajiny zaplatí. To je nesmírně zásadní věc, protože jde o stovky a stovky miliard. Jde o nepředstavitelné peníze. A mě zajímá, jak se na tom bude podílet Ukrajina. Budou to půjčky, závazky. Anebo se dají dohromady nějaké fondy,“ pokračuje Jaroslav Hanák a dodává: „Pak je tu další zásadní otázka. Na ni jsem se ptal už i našich politiků, ale ti se na mě dívali jenom zvláštně. Já totiž nevím, kdo bude hrát to číslo jedna při obnově Ukrajiny. Budou to Spojené státy? Bude to Británie? Bude to Polsko? Nebo to bude Evropská unie?“

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

V případě Evropské unie vyjadřuje obavy. A to kvůli tomu, že přístup Německa a dalších unijních zemí není vůči Ukrajině tak vstřícný, jako přístup států střední a východní Evropy, ale hlavně USA a Británie.

„Takže, kdo povede ten A tým na Ukrajinu, až nastane čas té nové výstavby Ukrajiny? To je také klíčová otázka, protože podle toho bude zařazena i Česká republika. Byl bych rád, kdyby nám na toto naše politická reprezentace uměla včas a jasně odpovědět. A dala nám tak najevo, s kým na Ukrajinu půjdeme,“ řekl pro FinTag.cz Jaroslav Hanák.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Až se někdy rozhodne kdo obnovu rozkradené UA zaplatí, tak už nebude UA existovat jako stát ! 22 milionů obyvatel UA od rozpadu SSSR uteklo před bídou, korupcí st. ouředníčků, faši..snaci..m od vedení UA, apod. lumpáren … Což podle mezinárodních smluv není UA ani dnes reg. státem, po rozpadu SSSR se nepřihlásili k těmto podmínkám … uaoligrachové se napřed chtěli obohatit na UA, tak vše rozkradli … až příliš podobné s ČSSR po převratu89. Dnes si tito ualigarchové vodí zeleného sociopata na pavučince a smějí se jak hlúpí, hlavně zfanatizovaní dárci z EU jejich blahobyt v Emirátech, USA … dodnes financují, co ? Jednoho uaoligarchu vyženil s nevěstou i vládní mafióso vykulvoko, oligarcha Tymošenko je tchánem rybíhovoka a zároveň spolumajitelem pošt na zkorumpované UA, tady začal problém z rušením poboček ČP .. Hned vznikly 2. UA pošty a další 2. se zprovozní, v bývalých budovách ČP na lukrativních místech … další obrázek si udělejte sami ..

  2. To je otázka z tou obnovou, protože se neví jak ten konflikt vlastně dopadne. Pokud zvítězí Ukrajina, tak jí bude obnovovat EU jako jí do teď podporovala. Pokud vyhrajou Rusové, tak se obnovovat nic nebude – jim jde jen o území, přístup k Černému moři a válečnému přístavu v Sevastopolu nebo Oděse a ne o lidi.

    • Proboha co je to za nesmysl ? V žádné anekci jiného státu-národa nejde o lidi, civilisty … Nejen USA to dokazuje od války Jihu proti Severu … Rusko si nemůže dovolit postavení voj. základen USA na Krymu, navíc, Krym dávno patří Rusku. Dva nově vzniklé státy požádaly Rusko, aby jim voj. pomohli bránit se před nájezdy UA hord žoldáků z trestních batalionů Azov, Aj dar … pod vedením zeleného sociopata … To kdysi bylo pravdou a dnes už nesmí být …? Stejně jako USA násilně nepovolily Číně voj. základnu na Kubě nebo ve Venezuele atd. —Zelený klaun z Kyjeva jen panáčkuje, tím se osobně i velmi obohacuje … — USA má po světě 700 voj. základen +přes milion žoldáků i s voj. technikou, k tomu další jako civilní zaměstnance, stále buduje další … info z netu rok 2016, není problém si najít…. tj. více, než ostatní státy dohromady. Na území USA je několikanásobně více těchto … s miliony žoldáků, kdepak na to berou dolary ? Když přes 50 mil. afroameričanů neplatí daně a jsou na sociálce .. To řekl masajský bubeník když pindal z bílé chatrče, chtěl spolusoudruhům platit pojištění+ různé výhody jako u nás v popučovém socialismu ! Byl daňovými poplatníky v USA velmi rychle umlčen ! Tento … není narozen v USA, to Ústava USA nepovoluje. Tj. druhý případ takového podvodu na Ústavu USA, první byl nějaký Kanaďan, ale na to se přišlo až moc let po jeho smrti …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here