5 pravidel investování pro začátečníky

238
investovani
Foto: Pixabay.com

Možná v současné době přemýšlíte o tom, jak se konečně vrhnout do světa investování. Ať už vás zajímá pravidelné investování, investování do nemovitostí, do akcií nebo do zlata, je dobré se v tom nejdříve trochu zorientovat. 

V tomto článku vám proto prozradíme 5 pravidel investování pro začátečníky. Proč znát alespoň základy investování? Za poslední roky života s vysokou inflací už jste to určitě slyšeli několikrát. Peníze se nevyplatí nechávat na spořicím, nebo dokonce běžném účtu. Inflace z nich postupně ukrajuje a těch pár procent, které vám banka dává na úrocích, nemá šanci ji pokrýt.

Způsobem, jak s tím aktuálně bojovat, je právě investování peněz. Než se do toho ale pustíte, seznamte se se základními pravidly, kterých je potřeba se držet. Jaká to tedy jsou?

1. Zjistěte, jaký jste typ investora

Asi každý od investice očekává zhodnocení svých peněz. Ne všichni ale přistupují stejně k riziku, které se s tím pojí. Někdo má raději větší jistotu i za cenu menšího výnosu, jiný to má přesně naopak. Nebojí se zariskovat a doufá ve vyšší výdělky.

Jaký typ investora jste právě vy, snadno zjistíte pomocí dotazníku. Buď si ho můžete udělat sami online, nebo vás jím provede zkušený finanční poradce.

2. Investice si pro větší bezpečí rozložte

Nezáleží na tom, zda se rozhodnete pro investování do nemovitostí, akcií, nebo kryptoměn. A ani na tom, jestli zvolíte jednorázovou investici nebo pravidelné investování. Všichni odborníci se shodují na jednom: Nesázejte vše na jednu kartu, ale peníze rozložte do širšího portfolia. Vyhnete se tak riziku, že o všechny své prostředky rázem přijdete.

Zároveň ideálně investujte jen do toho, čemu rozumíte, nebo k čemu máte nějaký vztah. Snáze se totiž v dané oblasti vyznáte.

Tip: Pokud s investováním začínáte, je jasné, že se v této problematice zatím tolik neorientujete. V takovém případě není žádná ostuda nechat si poradit od expertů v oboru, kteří se ve světě investic pohybují už řadu let.

3. Stanovte si jasný cíl

Investovat s tím, že vlastně moc nevíte, co od toho očekáváte, by byla chyba. Promyslete si dopředu nejen to, jaké riziko jste ochotní podstoupit, ale i časový horizont, na který peníze investujete.

Sami určitě poznáte, že tito dva investoři mají naprosto odlišný cíl:

  • Žena ve věku 47 let investuje, protože si chce zajistit slušný důchod.
  • Mladý muž okolo 30 let začal investovat pro své malé děti.

Tip: Dobrou variantou je pravidelné investování, které vám pomůže rozložit riziko v čase. Zároveň z dlouhodobého hlediska zvýší hodnotu vašich peněz a ochrání je před inflací.

4. Neinvestujte všechny své prostředky

Jak už bylo řečeno, investice s sebou vždy nese určité riziko ztráty peněz. Nikdy tak neinvestujte všechny prostředky, které máte k dispozici. Vždy byste měli mít po ruce určitou rezervu pro nečekané výdaje.

Také neinvestujte peníze, o kterých víte, že je budete v blízké budoucnosti potřebovat. Pokud například plánujete žádat o hypotéku, kupovat nové auto nebo rekonstruovat byt, tyto peníze si raději uložte na spořicím účtu.

5. Vyčkávejte a zachovejte klid

Smiřte se s tím, že ne vždy vaše investice porostou. Každý odborník vám jistě poradí, abyste se drželi zvolené strategie a vyčkávali. I když to třeba aktuálně nevypadá úplně růžově.

Trh není stálý a snadno předvídatelný stroj. Reaguje na ekonomickou situaci ve světě, na politiku a další změny. Nenechte se proto vyděsit výkyvy a nejednejte ukvapeně. To by na vaše investované peníze mělo spíš negativní dopad.

Tip: Pokud vás investice zajímají, není nic jednoduššího, že se samostatně vzdělávat. Na trhu najdete například spoustu knih o investování. Budete tak mít náskok a nějaký výkyv trhu vás jen tak nerozhodí.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here