Vláda dala vybraným firmám 3,5 miliardy na energie

670
vlada
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela přichází na včerejší jednání vlády. / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náročností. Snížení bude platit od ledna a využije ho zhruba 25 tisíc firem. Ostatní firmy mají smůlu.

Vláda rozhodla o snížení měsíční platby za rezervovaný příkon pro firmy s vysokou energetickou náročností. Jim se podle odhadu Energetického regulačního úřadu [ERÚ] sníží platba z původně vyměřených 365 tisíc korun za každou rezervovanou MWh na 115 tisíc korun. To je přibližně o dvě třetiny méně.

„Teď to nedokážu přesně spočítat… Ale jestli počítáme s růstem cen energií zhruba o 30 procent v příštím roce, díky tomuto opatření to může být 20 procent, možná 15 procent,“ okomentoval rozhodnutí vlády v České televizi [ČT] Kamil Jeřábek, ředitel společnosti Wienerberger.

Wienerberger patří mezi přední výrobce stavebního materiálu v Česku. Jeřábek dodal, že pomoc vlády vnímá jako symbolické vstřícné gesto. Také ale dodal: „Nemůžu říct, že by mě to uklidnilo.“

Ředitel pekárny Kabát Richard Kabát v ČT uvedl, že ceny energií zůstávají i tak vysoké.

„Problém je v tom, že my si tady všichni jenom zdražujeme. Aby lidé měli na ty dražší služby a zboží, zdraží to své. To je jako začarovaný kruh,“ vysvětlil.

Vláda by podle něj hlavně měla otevřít pracovní trh lidem z mimounijních zemí.

„Protože ti, pokud by k nám přicházeli bez byrokratických překážek, a nemluvím o migrantech nebo uprchlících, by nám ty náklady na práci zlevnili. A Češi by kupovali za nižší ceny,“ vysvětlil svůj pohled na věc.

S jakou pomocí přišla vláda

Vláda svým aktuálním rozhodnutím schválila [13.12.] uvolnění 3,5 miliardy korun z kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Peníze půjdou vybraným firmám na úlevu z poplatku za obnovitelné zdroje [POZE]. Příspěvek na POZE činí v průměru 495 korun za odebranou MWh bez daně z přidané hodnoty [DPH]. Poplatek do konce letošního roku platí stát. Od příštího roku ho začnou platit opět všechny domácnosti a firmy.

Úlevu z něj nově dostaly firmy připojené na hladině vysokého a velmi vysokého napětí. Jim vládní pomoc sníží příspěvek na platby za POZE u připojení na hladinu vysokého napětí o 107 korun za odebranou MWh bez DPH. Subjektům připojeným na velmi vysoké napětí poplatek sníží o 167 korun. Podle premiéra Petra Fialy [ODS] opatření cílí na udržení konkurenceschopnosti českých firem.

„Stát nemůže plošně dotovat energie všem, proto se soustředíme na cílenou pomoc těm, které by zvýšení cen mohlo existenčně ohrozit,” uvedl Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády.

Česká ekonomika nevzkvétá. Vyvíjí se naopak nejhůře v EU

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN] upřesnil, že k poskytnutí pomoci firmám vláda využívá opatření v rámci konsolidačního balíčku. To nově umožňuje poskytovat státní pomoc s platbami za podporované zdroje energie kdykoliv během roku a umožňuje tuto pomoc zacílit jen na určité napěťové hladiny.

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] dodal, že rovněž platí, že kdyby nastal jakýkoliv negativní vývoj v ekonomice, vláda bude hledat další možnosti pomoci pro firmy. A slíbil pravidelné setkávání se zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] a Hospodářské komory ČR.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

„Výsledek sice není takový, jaký jsme požadovali, ale je dobře, že vláda dělá kroky vedoucí k revizi cenového rozhodnutí ERÚ, které by firmám výrazně zhoršilo konkurenceschopnost,“ okomentoval přijaté opatření prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Co na to říká opozice

Podle stínové ministryně financí hnutí ANO Aleny Schillerové je radost z dohody ze strany zúčastněných zástupců zaměstnavatelů předčasná.

„Vláda v energetické politice nepřesune [zatížení, pozn. red.] na firmy a domácnosti 65 miliard korun, ale o 3,5 miliardy korun méně. Tedy 61,5 miliardy,“ uvedla k opatření ve vztahu k dopadům kroků vlády v oblasti energií.

A to ještě nevíme, jak tuto kosmetickou změnu nakonec promítne do oznámeného zvýšení regulované složky o 105,5 procenta na vysokém napětí a o 190,9 procenta na velmi vysokém napětí ERÚ,“ dodala.

Lidé vidí, jak jsme jim pomohli! Odmítl Fiala Babiše

Tvrdě se vymezila i k zástupcům SP ČR a HK ČR. Ti podle ní bohužel hodili přes palubu více než půl milionu českých firem, protože oznámené “řešení” se bude týkat méně než 25 tisíců podniků.

„Obchod a cestovní ruch, řemesla nebo stavebnictví budou nadále čelit plnému dopadu unáhlených a škodlivých kroků vlády Petra Fialy a fiktivního boje Zbyňka Stanjury s národním dotačním byznysem,“ shrnula.

–DNA–

1 komentář

  1. Vážení to je jako CO ?
    Vláda bude určovat, komu přihodí a komu NE ? To jako vážně ? A podle jakého klíče ?
    “Nechci slevu zadarmo”, jak kdysi naznačil klasik

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here