Ceny prvovýrobců v meziměsíčním srovnání v únoru opět rostly

79
v_unoru
Foto: Freepik.com

norCeny českých průmyslových výrobců v únoru meziměsíčně stouply o půl procenta, meziročně klesly o 0,9 procenta. Bez cen energií by se ceny v průmyslu meziročně snížily o 1,7 procenta. Avšak energie v únoru meziročně přidaly 0,7 procenta.

Data o vývoji cen průmyslových výrobců publikoval Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle něj chemické látky a přípravky v únoru meziměsíčně zdražily o 3,8 procenta. Ceny motorových vozidel, přívěsů a návěsů přidaly 1,3 procenta. Černé a hnědé uhlí a lignit podražily o 2,6 procenta. Naopak ceny v oddíle elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se snížily o 0,7 procenta. Z toho ale dál rostly ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou [+0,9 %]. Naopak klesly ceny kovodělných výrobků [-0,4 %], nápojů [-0,6 %] a potravinářských výrobků [-0,2 %].

Meziročně v únoru klesly zejména ceny potravinářských výrobků [-5,9 %], základních kovů [-10,3 %] i chemických látek a přípravků [-10,6 %]. Dřevo, dřevěné a korkové výrobky zlevnily o 15,2 procenta.

„Vývoj cen průmyslových výrobců potvrzuje odeznívání inflačních tlaků v české ekonomice. V lednu ceny v průmyslu meziročně klesly poprvé od listopadu 2020 a klesající trend byl potvrzen i v únoru. Vliv na to má mimo jiné utlumená poptávka po průmyslové produkci, s níž se výrobci musí vyrovnat,“ okomentoval aktuální výsledky partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Doplnil, že hodnota nových průmyslových zakázek se podle posledních dostupných údajů v lednu meziročně snížila o 2,7 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 2,5 procenta a domácí klesly o 3,1 procenta.

Průmyslová výroba v lednu korigovala silný prosincový nárůst

Meziročně v únoru vzrostly ceny motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+4,0 %] a oprav, údržby a instalace strojů a zařízení [+4,7 %]. Ceny v oddíle elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu byly vyšší o 0,7 procenta. A z toho ceny vyrobeného plynu, rozvodu plynných paliv a obchodu s plynem stouply o 41,1 procenta. Naopak zase ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou klesly o 2,9 procenta.

Ceny v zemědělství v únoru zvedly ovoce a zelenina

Podle ČSÚ meziročně v únoru meziročně dál klesaly ceny zemědělských výrobců [-18,7 %]. Jde o desátý meziroční pokles za sebou. Meziměsíčně ceny zemědělců ale opět stouply o 0,7 procenta. Podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka je důvodem růstu dražší ovoce a zelenina.

„A to asi není vzhledem k zimním měsícům nic šokujícího,“ uvedl.

Podstatné podle něj je, že cenové tlaky obecně ve výrobě jsou nadále výrazně utlumené, někde pak podle něj vlastně už ani neexistují.

„Dál klesají ceny v potravinářském průmyslu v reakci na pokles cen zemědělských komodit a vytvářejí tak příznivé předpoklady pro další vývoj cen potravin v obchodech,“ doplnil.

Obchod a rozvod energií i dražší voda zvedají ceny prvovýrobců

Podle ČSÚ meziměsíčně vzrostly v únoru ceny již zmíněné ceny zeleniny o 28,8 procenta a ovoce o 19,6 procenta. Skot podražil o 1,9 procenta a mléko o půl procenta. Naopak mírně klesly ceny drůbeže, obilovin, prasat, vajec a brambor.

Co se týče meziročního srovnání, tak v rostlinné výrobě ceny klesly o 23,7 procenta. Nižší se ukázaly ceny olejnin o 25,4 procenta a obilovin [-34,1 %]. Naopak o 60,8 procenta zdražilo ovoce i zelenina [+27,4 %] a brambory [+25,2 %]. A o 2,3 procenta stála více prasata. Obecně byly v únoru ceny v živočišné výrobě meziročně nižší o 13 procent, vajec o 27,1 procenta, mléka o 18 procent, drůbeže o 9,5 procenta a skotu o 0,8 procenta.

Stavebnictví a služby pro podniky

Ceny stavebních prací i ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se meziměsíčně podle odhadů statistiků zvýšily shodně o 0,1 procenta. Meziročně došlo u stavebních prací ke zvýšení cen o 1,6 procenta [v lednu o 2,0 %]. Materiál a výrobky ve stavebnictví zdražily o 1,9 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 1,5 procenta. To v důsledku růstu cen za reklamní služby a průzkum trhu [+12,6 %]. Ceny za služby v oblasti zaměstnání stouply o 4,6 procenta a za služby v oblasti nemovitostí o 2,2 procenta. V únoru o jedno procento vzrostly ceny za služby v oblasti programování a poradenství. O procento zdražily rovněž služby v pojištění, zajištění a penzijním financování. O procento stouply ceny v oblasti pronájmu a leasingu. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby vzrostly o 0,7 procenta.

Firmy se kvůli změnám v zákoníku práce zbavují dohodářů

Ceny tržních služeb pro podniky meziročně stouply o 4,9 procenta. V lednu rostly o 4,6 procenta. Vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu o 14,1 procenta, za služby v oblasti zaměstnání o 12,8 procenta a za služby v oblasti nemovitostí o 7,9 procenta. Vyšší byly i ceny za poštovní a kurýrní služby [+6,8 %], za právní a účetnické služby [+6,1 %] a za vedení podniků [+5,1 %]. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby v únoru meziročně stouply o 4,3 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here