Průmyslová výroba v lednu korigovala silný prosincový nárůst

290
prumyslova
Ilustrační foto: Škoda Auto

Průmyslová výroba na začátku roku meziměsíčně klesla o výrazných 2,3 procenta a korigovala tak silný meziměsíční nárůst v prosinci o 2,7 procenta. Včera [15.3.] to uvedl Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziročně pak podle dat ČSÚ průmyslová produkce v lednu stagnovala. Což přineslo negativní překvapení vůči tržnímu konsensu. Ten předpokládal nárůst o 2,0 procenta.

„Vývoj průmyslové výroby z měsíce na měsíc je od poloviny loňského roku vysoce volatilní. […] Na kolísavosti údajů průmyslové výroby se podepisuje i volatilní produkce v automobilovém průmyslu, kterému se ovšem obecně daří udržovat poměrně vysokou úroveň výroby,“ říká k vývoji analytik Komerční banky [KB] Kevin Tran Nguyen.

Také ale dodává, že výroba aut letos v lednu meziměsíčně silně klesla o 12 procent. Ještě loni v prosinci rostla o 9,9 procenta. Rovněž výroba v ostatních zpracovatelských odvětvích byla v lednu slabší. Znatelný růst pak nevykazuje o poloviny loňského roku. Respektive je prakticky beze změny.

„K výraznému snížení výroby došlo i v ostatních váhově významných odvětvích jako výroba elektronických zařízení [-22 % m/m] či strojírenství [-2,4 %]. To ovšem zejména odráželo korekci silného prosincového nárůstu,“ doplňuje analytik KB.

Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR, aktuální data komentuje následovně: „Průmysl se na začátku nového roku nerozběhl. A ani lednové zakázky nenaznačují možnost významnějšího zrychlení v nejbližších měsících.”

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

Podle něj mnoho sektorů, zejména energeticky náročných, nadále bojuje s dlouhodobějším poklesem produkce a zakázek, a to více než rok. Příliš pozitivní není ani podnikatelská nálada. Pozici firmám podle Čížka neusnadňují ani vyšší ceny energií v ČR oproti řadě významných konkurentů, rostoucí náklady na pracovní sílu a ekonomický vývoj v SRN.

Průmysl v lednu podrobně

Podle statistiků průmyslová produkce, která v lednu 2024 meziročně stagnovala, se pohybovala zhruba na úrovni roku 2021. Výraznější poklesy statistici zaznamenali u těžby uhlí, hutnictví a slévárenství a výroby stavebních hmot. Slabá je i výroba strojů a zařízení.

„Na prvním letošním výsledku průmyslu je vidět to, co už naznačovaly soft indikátory. A sice nedostatečná domácí a zahraniční poptávka. Ta spotřebitelská nabíhá jen pozvolna, zatímco ta investiční spíše pokulhává. V časech nejistoty firmy nechávají své investice spíše u ledu a dál vyčkávají,“ říká k situaci hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v lednu 2024 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 2,7 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 2,5 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 3,1 procenta. Meziměsíčně se hodnota nových zakázek snížila o 2,5 procenta.

„Hodnota nových průmyslových zakázek se meziročně snížila. Vrátil se tak klesající trend z druhé poloviny předchozího roku. Nejvýrazněji k poklesu přispěly dlouhodobé problémy ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a pokles poptávky ve výrobě strojů a zařízení,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Český průmysl v roce 2023 vykázal 0,4% propad. Oživení je daleko

Hodnota nových zakázek podle ní vzrostla pouze ve výrobě elektrických zařízení a v menších odvětvích, jako jsou papírenský a farmaceutický průmysl.

Analytici se proto shodují, že lednová čísla naznačují, že si od průmyslu v první polovině letošního roku nemůžeme příliš slibovat. S klesající výrobou a zakázkami zatím nejspíš ekonomický růst nepodpoří, zvlášť když u našeho největšího odběratele, Německa, ekonomika balancuje na hraně recese.

Stavebnictví a stavební produkce v lednu

ČSÚ včera zveřejnil i výsledky stavebnictví. Stavební produkce v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, meziměsíčně byla vyšší o procento. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení klesla o 12 procent.

„Pokles stavebnictví tlumilo inženýrské stavitelství, které zaznamenalo meziroční růst o 1,4 procenta. Produkce pozemního stavitelství klesla o 8,3 procenta,“ uvedla Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Letos opět zdraží byty, nájmy i náklady na bydlení, tvrdí asociace

V lednu bylo zahájeno 3 498 bytů a tento počet vzrostl o 29,9 procenta díky kategorii bytových domů. Dokončeno bylo 2 147 bytů, což znamenalo meziroční pokles o 27,9 procenta napříč kategoriemi.

Podle analytiků lednová čísla ve stavebnictví nemá smysl nijak přeceňovat. Jednak se v tomto čase moc nestaví, takže jejich podíl na celoročním výsledku je téměř zanedbatelný. A dále jsou vždy ve vleku výkyvů počasí. Proto je letošní první pokles spíše jen výsledkem vysokého srovnávacího základu z loňského roku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here