S výjimkou Prahy ve volbách do EP vyhrálo ve všech krajích ANO

1203
EP
Foto I,II: Redakce FinTag

Ve volbách do Evropského parlamentu [EP] výrazně uspěly strany a koalice, jimž předvolební průzkumy dávaly v klání o EP jen minimální šanci uspět. Týká se to hlavně Uskupení Stačilo!, které vedla KSČM, a koalice Přísaha a Motoristé sobě.

Volby vyhrálo hnutí ANO. To s výjimkou Prahy vyhrálo ve všech krajích. V Praze uspěla koalice Spolu. Propadli Piráti, hnutí STAN, ale i SPD. Volební účast do EP byla letos rekordní, dosáhla 36,45 procenta [viz graf vpravo]. Ve všech krajích byla vyšší než 30 procent [viz mapa níže, pozn. red.].

Nejvíce oprávněných voličů přišlo v Praze, to 42,58 procenta. Nejmenší zájem o volby byl v Karlovarském kraji. Tam volilo 30,21 procenta oprávněných voličů.

Nejvíc preferenčních hlasů v eurovolbách od voličů dostala jednička ANO Klára Dostálová. Získala jich přes 171 000. Za ní se umístil Filip Turek z koalice Přísaha a Motoristé. Toho zakroužkovalo 152 196 voličů. Jako třetí se umístil Alexandr Vondra z ODS na kandidátce Spolu se 118 492 preferenčními hlasy. Následovala Kateřina Konečná z KSČM [115 386 hlasů] a Luděk Niedermayer za TOP 09 na kandidátce Spolu [88 631 hlasů].

Politické subjekty, které uspěly ve volbách do EP 2024

[Zdroj: ČSÚ]

Mandát obhájilo deset z dosavadních 14 europoslanců, kteří do EP znovu kandidovali. Naopak v Evropském parlamentu již nebudou pirátští europoslanci Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa, Michaela Šojdrová ze Spolu a ani Hynek Blaško zvolený za SPD, který byl tentokrát lídrem Aliance za nezávislost ČR. Podrobné statistiky Českého statistického úřadu [ČSÚ] jsou zde.

Jak dopadly volby do EP v roce 2024

ANO zvítězilo se ziskem 26,14 procenta hlasů. Minulé eurovolby vyhrálo s podporou 21,18 procenta voličů. Dosud mělo šest mandátů, o jeden další si tak po letošních volbách polepší. Lídr hnutí Andrej Babiš označil výsledek voleb za “famózní úspěch” a velké zadostiučinění. Europoslanci za hnutí ANO jsou:

  • Klára Dostálová,
  • Jaroslava Pokorná Jermanová,
  • Jana Nagyová,
  • Ondřej Knotek,
  • Martin Hlaváček,
  • Ondřej Kovařík,
  • Jaroslav Bžoch.

Koalici Spolu [ODS, KDU-ČSL a TOP 09] volilo 22,27 procenta hlasujících, oproti minulým volbám získala dohromady o dva europoslance méně. „Nejsme ani nadšeni, ani zklamáni. Šest mandátů bylo minimální hranicí pro úspěch v těchto volbách,” řekl premiér Petr Fiala [ODS]. „Snili jsme o prvním místě, ale bereme s pokorou i to druhé,” doplnil ho lídr kandidátky Alexandr Vondra [ODS]. Europoslanci za koalici Spolu jsou:

  • Alexandr Vondra [ODS],
  • Veronika Vrecionová [ODS],
  • Ondřej Krutílek [ODS],
  • Luděk Niedermayer [TOP 09],
  • Ondřej Kolář [TOP 09],
  • Tomáš Zdechovský [KDU-ČSL].

Na třetím místě se umístila koalice hnutí Přísaha a strany Motoristé sobě, která získala dva mandáty. Pro Přísahu s Motoristy hlasovalo 10,26 procenta voličů. Lídr kandidátky Filip Turek je se ziskem dvou mandátů spokojený, ale doufal až ve tři mandáty. Voliči se podle něj nenechali znechutit ani zastrašit kampaní konkurence, kterou Turek označil za dehonestační. Europoslanci za hnutí Přísaha a Motoristé sobě jsou:

  • Nikola Bartůšek [Přísaha],
  • Filip Turek [Motoristé sobě].

Uskupení Stačilo! v čele s komunisty obdrželo 9,56 procenta hlasů a bude mít dva europoslance. V minulých eurovolbách samostatně kandidující KSČM dostala 6,94 procenta hlasů a získala jeden mandát. Koalici tvořili zástupci KSČM, SD-SN, ČSNS a další osobnosti. Europoslanci za uskupení Stačilo! jsou:

  • Kateřina Konečná [KSČM],
  • Ondřej Dostál [Spojení demokraté – sdružení nezávislých / SD-SN].

Hnutí STAN sice zdvojnásobilo počet svých europoslanců na dva, přesto jeho lídři čekali víc. Před hlasováním si přáli dvouciferný výsledek a tři mandáty. Předseda STAN Vít Rakušan řekl, že výsledek nepokládá za úspěch.

  • Danuše Nerudová [STAN],
  • Jan Farský [STAN].

Zklamáním dopadly volby pro Piráty, kteří budou mít v europarlamentu jediného zástupce. Piráti v roce 2019 získali 13,95 procenta hlasů a tři mandáty, letos dostali 6,20 procenta hlasů. Předseda strany Ivan Bartoš označil výsledek za velké zklamání. Ve volbách za Piráty uspěla:

  • Markéta Gregorová [Piráti].

Hnutí SPD obhajovalo dva mandáty, v koalici s Trikolorou získalo jen jeden. Díky preferenčním hlasům ho získal stávající europoslanec Ivan David. Ten přeskočil lídra Petra Macha. Předseda SPD Tomio Okamura označil výsledek za neúspěch. Podle něj musí hnutí mnohem aktivněji přistupovat k oslovování voličů. Ve volbách za koalici SPD a Trikolora uspěl:

  • Ivan David [SPD].

O hlasy voličů se v eurovolbách ucházelo 30 uskupení. Jednadvacet křesel v Evropském parlamentu určených pro Česko si rozdělí sedm kandidujících subjektů, ostatní se nedostaly přes pětiprocentní hranici. Nejlépe z nich dopadlo PRO Jindřicha Rajchla, které dostalo 2,15 procenta hlasů. Rajchl to označil za dobrý základ pro sněmovní volby. V nich chce překonat pětiprocentní hranici.

Poslankyně a poslanci EP zvolení za ČR na období 2024 až 2029

[Zdroj: ČSÚ]

Sociální demokraté považují výsledek voleb, ve kterých dostali 1,86 procenta hlasů, za další neúspěch strany. Více než jedno procento hlasů, které zaručuje jednorázový příspěvek ze státního rozpočtu 30 korun za hlas, získali také Svobodní [1,76 %] a Zelení [1,55 %]. ČSSD Jiřího Paroubka obdržela čtvrt procenta hlasů. Uskupení Česká republika na 1. místě, v jehož čele stojí zadlužený pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel, volilo 0,23 procenta voličů. Celkem letos propadlo víc než jedenáct procent hlasů pro uskupení, která nedosáhla pěti procent.

Volební účast v procentech podle krajů

[Zdroj: ČSÚ]

Volební místnosti v Česku se uzavřely v sobotu 8. června dvě hodiny po poledni, během několika následujících hodin volební komise sečetly odevzdané hlasy ve všech okrscích. Zaslané výsledky začal Český statistický úřad [ČSÚ] zpracovávat a přepočítávat na mandáty v neděli večer. Zveřejnit je mohl až hodinu před půlnocí. Právě tehdy skončily volby v celé Evropské unii.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Ukazuje to jak je Praha odlišná od ostatních krajů ČR.Obdoba se v Evropě těžko hledá.Cenralismus v absolutní podobě ,to není dobrá alternativa pro budoucnost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here