Stanjura má rekordní příjmy, ale i deficit rozpočtu. Jak to?

63640
prijmy
Otázku, proč má státní rozpočet České republiky stále rekordní deficity, i když má rekordní příjmy, v televizi neuslyšíte. / Foto: Ministerstvo financí ČR

I když vláda Petra Fialy [ODS] inkasuje rekordní daňové příjmy a prosadila takzvaný ozdravný konsolidační balíček, jímž zvýšila daně nejen právnickým osobám, hospodaření státu nadále zůstává výrazně schodkové.

Na konci května deficit státního rozpočtu činil více než 210 miliard korun. Jde tak o třetí nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Vyšší průběžný schodek za květen vykázal státní rozpočet jen v letech 2021 a 2023. Rok 2021 připadá na pandemii covidu za vlády Andreje Babiše [ANO], rok 2023 na hospodaření vlády Petra Fialy, která mimo jiné pomáhala některým s vysokými cenami energií [ČEZ loni státu odvedl 126 mld. Kč]. Nabízí se otázka:

  • Pokud je pro letošní rok odsouhlasený schodek ve výši 252 miliard korun, není aktuální květnový deficit ve výši 210,4 miliardy korun až příliš vysoký?

Tuto otázku si ale klade jen málokdo. A kolem odpovědi opatrně našlapuje i ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS], jehož hlavním argumentem při referování o vývoji státního rozpočtu ke konci května bylo meziroční snížení schodku o 61 miliard korun.

Stát měl loni rekordní příjmy na daních. Hospodaření ale nezlepšil

To je jistě úspěch. Podle ekonomů za ním stojí zejména zmíněný konsolidační balíček. Ten, jak už bylo řečeno, zvedl nejednu daň, ale i osekal zaměstnanecké benefity, zrušil mnohé daňové úlevy, to včetně slevy na studenta a na manželku pečující o dítě starší 3 let.

Jsou tu ale i další karty, které hrají vládě do karet. Jedním z triumfů je například ukončení nákladných výdajů pro firmy a domácnosti při zvládání vysokých cen energií. Zejména to se spolu s vyšším inkasem daní podepisuje na meziročním snižování schodku.

Co na hospodaření státu říkají analytici

„Nicméně z historického pohledu je současný deficit státního rozpočtu stále mimořádně vysoký,“ konstatuje pro FinTag ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zároveň nabízí vysvětlení, proč je tomu tak: „Vláda realizuje vyšší výdaje v některých oblastech, zejména v obranné a vojenské.“

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

V posledních dnech se také hodně hovoří o vyšší dani z nemovitosti, která v květnu nemile překvapila stovky tisíc Čechů. Příjmy z této daně v plné výši sice míří do rozpočtů obcí a měst, státní rozpočet z ní nic nemá. To ale jen na první pohled.

Lidé i firmy dostávají předpisy k dani z nemovitosti. Zvýšení je enormní

Ministr financí Zbyněk Stanjura v posledních měsících přišel se změnou rozpočtového určení daní. Což v praxi znamená, že participace obcí a krajů se v případě některých konkrétních daňových břemen oproti předešlým rokům zredukovala. Zástupci municipalit tak jsou roztrpčeni. A vládní změny v rozpočtovém určení daní dokonce označují slovem – podvod.

Jak dopadne letošní rozpočet

Lukáš Kovanda pro FinTag říká, že i když se vláda nebezpečně přiblížila k původně schválenému schodku ve výši 252 miliard, přesto se jí může povést deficit ve schválené výši dodržet.

„Ve druhé polovině roku je možné předpokládat slabší tempo růstu deficitu. Dokonce mohou oproti květnovým hodnotám nastat přechodná zlepšení. Stále tak panuje naděje, že se schodek podaří dodržet,“ říká.

Ostatně v podobném duchu se vyjádřil i ministr financí Stanjura.

„Červen a červenec bývají obvykle přebytkové vzhledem k inkasu čtvrtletních záloh DPH a daně z příjmů velkých firem po daňovém přiznání,“ řekl a dodal: „Rozpočtové možnosti pro případné další letošní výdaje nad rámec schváleného rozpočtu budou známy až po výsledcích celého prvního pololetí.“ 

Schodek státního rozpočtu v květnu přidal bezmála 60 miliard korun

I zkušenosti z minulého roku ukazují, že po květnové bilanci se schodek státního rozpočtu už příliš zvyšovat nemusí. V roce 2023 dokonce platilo, že od června do září se tato bilance zlepšovala. Ačkoliv během května průběžný deficit vystoupal na 271 miliard korun, v září byl o téměř 90 miliard korun nižší. Za celý loňský rok nakonec rozpočet skončil v minus 288,5 miliardy korun.

V každém případě je ale zřejmé, že zatímco příjmy státního rozpočtu do konce letošního května stouply téměř o jedenáct procent, tak výdaje vzrostly jen o 1,5 procenta. A rozpočtu pomáhá i rostoucí spotřeba domácností, se kterou se tradičně pojí výběr daně z přidané hodnoty [DPH].

Příjmy z DPH neutrální vůči rozpočtu nejsou

Na DPH se proti roku 2023 zatím vybralo o 3,4 miliardy korun víc, a to přesto, že změny konsolidačního balíčku měly být podle proklamací vlády neutrální. Vláda totiž schválila odklon od tří sazeb [21, 15 a 10 %] a místo nich nově vznikly jen dvě [21 a 12 %]. Avšak do nižší sazby spadly zejména potraviny, zatímco většina z ostatních položek se přesunula do vyšší sazby.

Po vládě lže lidem už i Národní rozpočtová rada

Velice pěkným příkladem se v tomto ohledu ukázala změna sazby DPH u léků a zdravotnických prostředků. Zatímco zdravotnické prostředky spadly do nižší sazby, na čemž ušetří zejména poskytovatelé zdravotní péče při pořizování zdravotnické techniky, tak drtivá většina léků spadla do vyšší sazby daně. Nehledě na to, že většina zemí Evropské unie se vydala v tomto případě docela opačnou cestou.

Jiří Lacina

12 KOMENTÁŘE

  1. Jděte se zeptat do Opavy, co je to za mafiána a jak je oblíben kolem Opavy. Jeho čachry s penězi, korupčními dotacemi … pořád má málo ! Tento gau.. přesně zapadl do vlastizrádné hrůzovlády. Z hradu na vše dohlíží podpisovatel kdečeho špatného Pávek. Přesto se najde pár psychicky narušených voličů, kteří tomuto vládnímu šlendriánu za dozoru vatikánského signalisty furt věří.

    • Myslím, že faktickým prezidentem je spíše Kolář. PePa si tožiž bez porady s ním snad ani neumí utřít pr..l.

  2. Stanjura má rekordní příjmy, ale při tak vysokých cenách energie a plynu to není nic zvláštního. Jak se bavili včera jak se stěhují firmy tam, kde mají normální ceny. USA 6x levnější elektřina, tak o čem se dá tady mluvit. Národní rozpočtovou radu může nahradit rozumná parta v hospodě po pár pivech. U některých názorů “národní rady” zůstává rozum stát.

  3. Tuto zlodějskou, proukrajinskou vládu, by měli lidé zažalovat pro vlastizradu na vlastních lidech. Ukrajinci se tady arogantně roztahují a tato vláda je živí z našich vydělaných a odvedených peněz. A navíc si hrabou do vlastních kapes, viz. Jurečka a 289 milionů na dotacích pro svojho bratra, Fiala ulité peníze ze záložny a o Rakušanovi ani nemluvě, to je hlava chobotnice v kauze dozimetr!!! Povedená to vláda!!!!

  4. Vláda progresivní levice plná ekonomických diletantů která musí mít v uších zaražené vařečky aby se měla o co zarazit, aby do nastavených bruselských zadnic nevlezli celý.A ještě se tváří že nám všem dělají milost tím, že vládnou naší zemi a jak se obětovali.To je hnus.

  5. A koho toto překvapuje? Státním zaměstnancům a zaměstnancům placeným státem se přidává 2x ročně, do ” důchodu” mohou odcházet ve 35 letech věku, mají ubytování zdarma, cestovné, šest odchodných platů, každoroční lázně na 14 dní komplet s procedurami i jídlem formou švédských stolů zdarma a další benefity. Kdo z nás v soukromém sektoru takové benefity má? Já o nikom nevím. Navíc pobíračů výplat od státu je již 1 000 000. Takže přestože stát vybírá na daních téměř 150 000 000 000 ročně navíc, pořád má schodky přes 300 000 000 000. To znamená téměř 500 000 000 000 ročně. V pravdě odpovědná rozpočtová vláda. Nejdřív to ničil Andrej s Hamtáčkem a nyní Fialka s vykulencem, surikatou a čuračkou.

    • Pane Nováku, z Vás mluví jen závist. Proč jste tedy nešel do státního a mohl jste dostávat 2x ročně přidáno a mohl jít v 35 letech “do důchodu” atd. Téměř celé, co zde uvádíte je nesmysl. Pokud jste myslel zaměstnání, kde jsou tyto benefity, pravděpodobně jste myslel osoby v uniformě. Tak si jí také oblečte a jděte získat tyto výhody. Třeba zjistíte, že to není zadarmo.

      • Pane Němec, to co zde uvádím jsou fakta a týkají s zejména zaměstnanců v uniformě. Není normální mít výsluhu po 15 letech služby. Nic takového nikde ve světě není. Ani ve Spojených arabských emirátech, Švýcarsku, Kataru, Dánsku… to prostě není. Asi mi napíšete, že to nejsou tak bohaté země jako ta naše a že nemají v tak skvělém stavu veřejné finance, ale s tím nemohu souhlasit. Náš stát prostě nemá na to platit mnohdy i výsluhy 110 000 Kč, někdy pouze 30 000 Kč, statisícům lidí. Navíc, jakmile na výsluhu dosáhnou, často odcházejí od sborů. Inu, ono je těžké neodejít, když vám za to nabízejí milióny. Je potřeba výsluhy zrušit nebo posunout, aby nárok na ní byl nejdříve po 35 letech a je to třeba udělat změnou zákona z měsíce na měsíc, aby nám ti kluci a holky, kteří tu práci nedělají pro peníze neutekli na obří výsluhy. Krásně to stabilizuje bezpečnostní sbory a nebudou odcházet lidi.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here