Naréndra Módí, který vyhrál v Indii volby, označil muslimy za vetřelce

5621
modi
Indický premiér Naréndra Módí nazval muslimy v Indii vetřelci, těch je v zemi 14 procent. / Foto: Indická lidová strana

Naréndra Módí, znovuzvolený ministerský předseda Indie, letos vyhrál volby s menším náskokem, než se čekalo. Svým třetím vítězstvím za sebou charismatický vůdce i tak potvrdil pozici nejvýznamnějšího vůdce Indie za několik generací.

Přestože Módí Indii vedl již posledních deset let, nechává své voliče v nejistotě ohledně svých vizí. Hlavními tématy jsou mezinárodní vztahy, ekonomika, společnost a jeho vláda. Stále ale není jasné, jakou zemi chce Módí z Indie mít. Budoucí vývoj se snaží odhadnout komentátor listu The New York Times Alex Travelli v článku “Modi’s choices.

Jaké si Indie najde kamarády?

Poslední roky Indie strávila především prohlubováním přátelství se Spojenými státy. To ji přiblížilo i k jejím spojencům, Japonsku a Austrálii. Nakupovala americké zbraňové systémy a stávala se na USA závislá. Je tak nepravděpodobné, že by se Indie výrazněji spřátelila s Čínou. V roce 2020 čínské jednotky vstoupily na území ovládané Indií a v nastalém konfliktu zabily dvacet indických vojáků. Od té doby si Módí drží Peking dál od těla.

Indie a Čína se perou o Maledivy. K čemu jim budou?

Nicméně třiasedmdesátiletý Módí také naznačil, že nechce být spojencem USA. Jeho blízcí spolupracovníci jsou v tomto ohledu ostražití. Na druhé straně si američtí diplomaté stěžují, že v zemi dochází k erozi demokratických norem a práv menšin. Indie si přesto nechává otevřené dveře. Poté, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, USA marně přesvědčovaly Indii, aby se postavila proti invazi. Indie ale nadále odebírá ruskou ropu a dále kupuje ruské zbraně. Za studené války se snažila zaujmout postoj nezúčastněné země a starých zvyků, zdá se, se nehodlá zbavit.

Kam se vydá indická ekonomika?

Indie se nedávno stala nejlidnatější zemí na světě a odsunula Čínu na druhé místo. Země vykazuje rychle rostoucí ekonomiku. Přesto však zůstává většina Indů v bídě. Asi 800 milionů lidí v zemi trpí hladem. A Módího představa o tom, jak jim pomoci, je z globálního pohledu rozporuplná.

Indie rychle roste. Investory tlačí do výroby v zemi

Jedním z řešení by mohlo být následování příkladu východoasijských zemí, které unikly chudobě výrobou zboží na export. Tomu odpovídá Módího slogan z roku 2014 „Make in India,“ jehož cílem bylo nahradit Čínu jako dodavatele zboží do celého světa. Vývoz však příliš nevzrostl, i když indický ministerský předseda výrobcům poskytoval štědré dotace. Někteří indičtí ekonomové tvrdí, že by bylo lepší zaměřit se raději na vývoz služeb, tedy na informační technologie a vzdálenou pracovní sílu. Módího hlavní vizí ale je „soběstačná Indie.“ Snaží se zbavit závislosti na globálních dodavatelích a chránit domácí firmy před zahraniční konkurencí.

Dominik Proch: Make in India, přeloženo jako Vyrábějte v Indii

Tváří v tvář těmto velkým ekonomickým rozhodnutím působí Módí občas i nerozhodně. Podobně jako Reaganovi a Thatcherové mu při volbách pomohl slib, že omezí vliv vlády. Ve skutečnosti vláda ale ovládá stále pevnou rukou většinu sektorů. Přichází s dekrety radikálních, někdy nedotažených, reforem.

Módí a ochrana menšin?

Indická ústava otců zakladatelů zaručuje různorodou a sekulární republiku. Módí však zemi změnil vysloveně na hinduistický stát. A Jammu a Kašmír, jediné státy v Indii, kde byla muslimská většina, proměnil na policejní státy. Nechal tam postavit i velký hinduistický klášter. To v místech, kde stávala mešita, kterou strhnul rozvášněný dav. Během letošní kampaně nazval muslimy, kteří tvoří 14 procent indické populace, jako „vetřelce.“ Indičtí muslimové se tak ocitli v pozici občanů druhé kategorie.

Naréndra Módí slíbil Indům lepší časy. A i jim je dal

Módího třetí funkční období tak bude testem. A nabízí se otázka, zda již byl hinduistický nacionalistický projekt naplněný, nebo se bude ještě přitvrzovat v úsilí o nadvládu jedné víry? Volání po tom, aby muslimové odešli tam, kam patří, je zásadním programem Módího strany, na němž se shodne jinak rozdělená a kastami rozpolcená hinduistická společnost. Ve svém třetím termínu by si Módí mohl najít nové cíle. Třeba nahrazení historických mešit hinduistickými chrámy. Avšak noví političtí partneři by ho v tom mohli brzdit. Program jeho strany „Hindu-first“ totiž není jejich programem.

Kolik autoritářství snese Indie?

Jednou z příčin trvalé obliby Módího je jeho výkonnost. Často přichází s reformami, spoléhá na odvahu a prvek překvapení. Zefektivnil daňový systém a oživil výrobu polovodičů. Nemá však trpělivost zabývat se překážkami všeho druhu.

Jedním z výsledků je to, že největší demokracie na světě odkládá mnoho demokratických norem stranou. Policie vězní lídry opozice a počet politických vězňů stoupá. Volební komise byly sestaveny z příznivců vlády. A soudy se jen málokdy postaví proti vládním prioritám.

Analýza: V Indii chce dílnu světa. Dostane Módí třetí mandát?

A tak se zdá, že si Módí svoji funkci sice udržel, ale přišel o parlamentní většinu. Nyní musí uklidnit koaliční partnery a projednat s nimi zásadní změny. To možná zachrání některé instituce, které byly založeny kvůli dohledu nad dodržováním pravidel fair play.

Další možností je, že Módí bude postupovat ještě tvrději než dosud, využije všech svých možností k tomu, aby zajistil své straně vůdčí pozici. Postupoval tak již dříve, kdy nedbal ani na protesty proti represím. Pokud by ho mělo nyní něco zastavit, pak musí takový krok přijít z nové vládní koalice.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here