Finančně svým rodičům pomáhá 10 % Čechů. 56 % Čechů svým rodičům finančně nepomáhá vůbec a takzvaně s údržbou rodičům pomůže 34 %. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu na vzorku jednoho tisíce respondentů.

Jednou za dva týdny nebo častěji se s rodiči vídá 56 % dotázaných. Kolik rodiče měsíčně utratí za své bydlení, dovede říct zhruba jen každý desátý. Dalších 41 % má pouze přibližnou představu a 47 % neví vůbec.

Důvody absence návštěv mezi generacemi můžou být různé. Nejčastějším jsou názorové konflikty, hádky, jiné zájmy v rodině, nedořešené majetkové vztahy, ale i odchod dítěte do zahraničí za studiem a založení si tam vlastní rodiny.

„Syna mám v zahraničí už déle než 20 let. De facto s námi přerušil kontakt. Nevím o něm vůbec nic. Je velké štěstí, že jsem samostatná a dokáži vyjít s penzí ve výši 9 800 korun,“ říká paní Matějovská z Prahy.

Jak kdo přispívá

Podle průzkumu přispívá rodičům na chod domácnosti pouze jeden z deseti oslovených. Průzkum dále ukázal, že finanční situace většiny respondentů není taková, že by jim zbývaly prostředky na finanční podporu rodičů.

„Téměř polovina dotázaných v našem průzkumu totiž odpověděla, že vůbec neví, v jaké výši se pohybují náklady rodičů na bydlení. Ty mohou být velmi vysoké a dále narůstat. A to především, pokud bydlí v nájmu,“ říká mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Lenka Molnárová.

Kdo je ohrožen

Data Českého statistického úřadu již nyní ukazují, že ženy ve věku nad 65 let jsou spolu s matkami samoživitelkami druhou nejohroženější příjmovou skupinou v cca 18 % českých domácností, které mají problém vyjít se svým příjmem.

„Téměř desetina českých domácností platí za bydlení včetně energií více než 40 % ze svých čistých příjmů. Zhruba dvě třetiny z nich přitom bydlí v pronajatém bytě a největší skupinu mezi nimi tvoří osaměle žijící důchodkyně,“ vysvětluje Simona Měřinská z Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Co bude i je

Seniorská skupina se stává stále důležitější. Hlavním důvodem je, že podle odhadu již v půlce tohoto století bude v ČR připadat na jednoho pracujícího jeden senior a jedno dítě.

„Pokud rodiče nemají naspořeno dostatek financí na spokojené stáří, jejich děti zřejmě jednou budou muset pomoct. A to se netýká pouze důchodového věku, ale i období před důchodem,“ říká Lenka Molnárová.

Dodává, že to samé ale dnes už platí i v obráceném směru, kdy rodiče spoří svým dětem na studia, na možnost pořídit si hypotéku nebo vlastní bydlení.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here