Strojírenské firmy byly cílem analýzy mezi 180 tuzemskými strojírenskými podniky. Z ní vyplynulo, že téměř polovina tuzemských strojírenských firem čeká snížení marží. Důvod jsou rostoucí mzdové náklady i výdaje na strojírenskou výrobu.

Tuzemské strojírenské firmy i tak očekávají růst tržeb. Letos ve výši 3 %, příští rok 2,7 %. Vyplývá to z analýzy strojírenského průmyslu, kterou na Setkání lídrů průmyslu a exportu 2019 tento týden představila společnost CEEC Research.

Strojírenské firmy ve velkých konsorciích

Jiným zjištěním je, že z hlediska dalšího vývoje velké firmy zůstávají optimistické, což neplatí pro malé a střední podniky. Hlavním aktuálním problémem jsou propady v ziskovosti. V malé participaci na zisku z finálních výrobků.

„U nás je ten problém, že Česká republika přišla o velký podíl finální výroby, tedy je hodně subdodavatelská. A pokud doma přidaná hodnota nezůstává, přesouvá se jinam. To bude v našem případě v největší míře Německo,“ vysvětluje někdejší ředitel TATRA TRUCKS, dnes krizový manažer a nezávislý konzultant ve společnosti Ascalae Petr Karásek.

Související problém je, že tuzemské strojírenské firmy jsou z významné části ovládané zahraničním kapitálem. To je často automaticky staví do role subdodavatele.

Roli v dodavatelských konsorcií mají většinou určenou,” dodává Petr Karásek.

Podle něj je mnoho firem, které se s tím snaží vypořádat a nabízet produkty s co nejvyšší přidanou hodnotou.

České strojírenství a cenotvorba

Jako problém označují majitelé a ředitelé strojírenských firem nárůst mezd, který neodpovídá nárustu produktivity. Další zátěž je aktuální zdražování financování ze strany bank při rostoucí inflaci. To vše se promítá do poklesu zisku.

„Z našich dat vychází, že poměr ziskovosti u tuzemských firem i přes rostoucí ceny klesá. V příštím roce firmy uvádějí pokles až o 15 %. A to za situace, kdy mají takřka plně vytíženy výrobní kapacity,“ říká ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Průzkum dále uvádí, že k poklesu ziskovosti firem přispívá, že tuzemským strojírenským firmám se nedaří přesunout rostoucí náklady výroby dál na zákazníky. Jejich majitelům a ředitelům se přitom často nedaří vyjednat výhodnější obchodní podmínky s odběrateli. A naopak spíše čelí tlaku na snížení cen.

Aktuální průmyslová data

Průmyslová produkce v dubnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 3,3 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 0,8 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 9,0 %. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v dubnu 2019 meziročně vzrostly o 7,5 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,8 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 11,3 %.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. K růstu přispěla i výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Průmyslová produkce klesla v odvětvích opravy a instalace strojů a zařízení, zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků a výroba elektrických zařízení.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here