Odložení splátek úvěrů lidem postiženým opatřeními proti Covid-19 jako první nabídly stavební spořitelny. Nyní se k nim přidaly už i jejich matky, to znamená banky. Ty podle posledních zpráv již i vyřizují desítky tisíc žádostí o odklad splátek u hypoték a spotřebitelských úvěrů. A vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] dokonce navrhne plošné odložení splátek úvěrů.

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne ve středu vládě moratorium na splácení hypoték a spotřebitelských a podnikatelských úvěrů. Uvedla to v dnešním diskuzním pořadu Partie televize TV Prima spolu s tím, že uvažuje i o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Upřesnila, že při odkladu splátek úvěrů by banky měly také snížit úrok na „nějakou symbolickou výši“. To proto, aby odložení splátek nevedlo k navýšení celkově zaplacené sumy za úvěr kvůli tříměsíčnímu úročení, ale bez klesající jistiny. Což platí hlavně pro hypotéky. Podporu pro toto opatření ministryně přitom našla i u guvernéra České národní banky [ČNB] Jiřího Rusnoka.

„Takové opatření je v současnosti ekonomicky nutné,“ dnes dokonce uvedl Jiří Rusnok v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Návrh vicepremiérky a ministryně Aleny Schillerové vítají i odbory. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula uvedl, že moratorium na splácení úvěrů by mělo trvat rok.

Pro banky se ovšem jedná o novou informaci, což potvrdila mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká: „V tuto chvíli jde o zcela novou informaci. Vyčkáme na finální návrh Ministerstva financí ČR.”

Co se děje v bankách

Z aktuálních vyjádření zástupců tuzemských bank vyplývá, že největší podíl v žádostech o odklady splátek mají hypotéky a spotřebitelské úvěry. Například Česká spořitelna [ČS] již zpracovala více než 20 tisíc žádostí. Podle jejího předsedy představenstva Tomáše Salomona žádají o odklad splátek jak domácnosti, tak i firmy. A to kvůli koronavirové pandemii. Česká spořitelna v současné době umožňuje odklad splátek až o šest měsíců.

„Fakt, že jen za první týden od spuštění nás požádalo tolik klientů o pomoc s odložením splátek, potvrzuje, že pomáháme na správném místě. Chci všechny naše klienty ujistit, že budeme pokračovat ve standardním úvěrování a financování,” uvedl Tomáš Salomon.

Od 20. března podle něj ČS přijala 20 300 žádostí o odklad splátek úvěrů od klientů. O odložení splátek dosud požádalo 18 600 individuálních a 1 700 firemních klientů. Téměř tři pětiny tvořily žádosti o odklad spotřebitelských úvěrů, zhruba třetina o odklad hypotečních úvěrů a zbývající desetinu tvořily žádosti o odklad firemních úvěrů.

Další, kdo nabízí svým klientům odklad splátek kvůli krizi Covid-19, je Komerční banka [KB]. Ta klientům odloží splátky o pět měsíců nebo odpustí poplatky.

„Za první týden využilo možnost požádat o odklad celkem jedenáct tisíc klientů. Přibližně dvě třetiny žádostí jsme již začali zpracovávat,“ uvedl generální ředitel KB Jan Juchelka.

Dodal, že další zhruba čtyři tisíce žádostí řeší dceřiné společnosti banky nebo jsou z oblasti podnikatelských úvěrů. Banka podle něj své klienty v této obtížné době nezatěžuje nadbytečnou administrativou. Žadatelé třeba nemusejí prokazovat snížení příjmu.

Skupina ČSOB včetně Hypoteční banky, ČMSS i Poštovní spořitelny podle člena představenstva skupiny Jana Sadila klientům nabízí odklad splátek na tři měsíce. U úvěrů na bydlení navíc umožňuje odklad splátek jistiny úvěrů o šest až dvanáct měsíců.

Možnost odkladu splátek svým klientům nabízí i Raiffeisenbank. A to o tři měsíce bez zvyšování úroků úvěru.

„Všechny žádosti vyhodnocujeme individuálně a místo plošného řešení vždy hledáme nejvhodnější variantu pro konkrétního klienta. Pokud se během jednání ukáže, že je potřeba delší doba odkladu, i tuto variantu řešíme přímo s klientem, s respektem k jeho aktuální situaci,” uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

UniCredit Bank poskytuje možnost odkladu tří měsíčních splátek hypotečních úvěrů, půjček a úvěrů pro drobné podnikatele a živnostníky.

„V současné době jsme obdrželi přibližně 1 300 žádostí klientů o odklad splátek o tři měsíce. Téměř polovinu žádostí tvoří hypoteční úvěry. 45 procent odklad splátek spotřebitelských úvěrů a pět procent úvěrů pro drobné podnikatele a živnostníky,” sdělil předseda představenstva UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Jakub Dusílek.

Více než stovce významných korporátních klientů, kteří podnikají v odvětvích nejvíce zasažených epidemií, banka podle Dusílka po individuálním posouzení poskytne odklad úhrady jistiny až na pět měsíců.

Důležitá je komunikace

Česká národní banka se v minulosti již vyjádřila v tom smyslu, že považuje možnost odložení splátek u úvěrů ze strany komerčních bank u klientů postižených dopady šíření nákazy Covid-19 za v tuto chvíli vhodné řešení. Zejména z hlediska bank, protože tak si pojistí, že úvěr jim bude skutečně splacen.

„Takovýto odklad splátek nemusí dle platných pravidel vést k přeřazení pohledávky banky mezi tzv. klasifikované, respektive nevýkonné pohledávky. Bankovní rada považuje využití této flexibility dohledu za žádoucí,“ uvedla v prohlášení České národní banky [ČNB] její mluvčí Markéta Fišerová.

Lidem, kteří této možnosti využijí by přitom nemělo hrozit, že se v registrech dlužníků dostanou do skupiny neplatičů. Odborníci dále upozorňují, že dlužníci, kteří se dostanou do problémů se splácením svých závazků, by měli s bankou hlavně komunikovat. Na výběr přitom mají ze tří možností. Tou první je požádat o odklad splátek, pokud to jejich banka umožňuje. Druhou je požádat si o snížení splátek, to umožňují všechny banky. A v případě problémů se splácením více úvěru si požádat o jejich sloučení a snížení splátek.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here