Německo si letadly dopraví 80 tisíc pracovníků do zemědělství

822
zemedelstvi
Foto: Pixabay.com

Německá vláda odsouhlasila plán na leteckou přepravu asi 80 tisíců zahraničních pracovníků do země, aby vypomohli německým zemědělcům při sklizni. Zahraniční pracovníky do německého zemědělství dopraví zvláštní letadla.

Cizinci budou v Německu pracovat ve zvláštním režimu. Čeští zemědělci prozatím neřeší žádný zásadní problém s nedostatkem pracovníků. Německu hrozí nedostatek pracovních sil při nadcházející sklizni. Na naléhání zemědělských svazů německá vláda odsouhlasila výjimku pro zhruba 80 tisíc zahraničních dělníků do zemědělství. Na práci v zemědělství je do Německa dopraví zvláštní letadla. Plán potvrdili německý ministr vnitra Horst Seehofer a ministryně zemědělství Julia Klöcknerová.

Podle nich Německo bude potřebovat asi 40 000 zahraničních dělníků v dubnu a stejný počet pak i v květnu. Povolené kontingenty zahraničních sezónních dělníků ale podle týdeníku Der Spiegel nebudou stačit na to, aby vzniklou mezeru zaplnily. Německé zemědělství každoročně potřebuje na 300 000 sezónních zaměstnanců. Ve více než 90 procentech přitom pocházejí ze zahraničí.

Pracovníci pro české zemědělství

Čeští zemědělci v současné době podle mluvčího Zemědělského svazu ČR [ZS ČR] Vladimíra Píchy evidují aktuálně poptávku po 400 konkrétních pracovních pozicích. Ta se ale velice rychle mění, protože začínají jarní práce náročné na lidskou práci. Již v následujících dnech bude potřeba zhruba 2 000 pracovníků do chmelnic na drátkování a zhruba 1 500 pro sázení zeleniny.

„V naší republice je poměrně silné zastoupení zahraničních pracovníků v oborech, které nyní nefungují. Lepším řešením je umožnit práci těmto lidem v jiných oborech. Je otázka, jaká bude situace, až se znovu rozběhne třeba automobilový průmysl. Věříme, že se situaci podaří zvládnout,“ uvedl pro Fintag.cz Vladimír Pícha.

Podle něj již v květnu naroste požadavek na práce ve chmelnici na dvojnásobek při zavádění chmele. Od června pak budou potřeba pracovníci na sklizeň ovoce a zeleniny. Prvotní požadavek bude zhruba na tisíc sezónních pracovníků. Postupně naroste až na více než pět tisíc pracovníků.

V Německu počítají i s vlastními lidmi

Zahraniční pracovníci do Německa budou létat v organizovaných skupinách, aby se nepohybovali desítky hodin napříč Evropou. Německá policie se dohodne se zemědělskými svazy, na jakých letištích si je vyzvednou. Bezprostředně po přistání se pracovníci podrobí zdravotní prohlídce, její výsledky pak dostanou místní zdravotnické úřady. Prvních 14 dní budou zahraniční dělníci pracovat odděleně od ostatních a farmy nebudou smět opustit.

Vládní plán předpokládá, že kromě dvou kontingentů cizinců se podaří ke sklizni získat ještě 10 000 domácích pracovních sil. A to z řad nezaměstnaných, studentů, uchazečů o azyl nebo lidí, kteří kvůli koronavirové krizi pracují v režimu kurzarbeitu. Dnešní dohodu přivítal i poslanec z vládní strany Křesťanskodemokratická unie [CDU] Mathias Middelberg, který původně prosazoval, aby byli na polní práce nasazeni utečenci.

Čeští zemědělci spoléhají na výpomoc z jiných oborů

Zemědělský svaz ČR v současnosti spustil webovou aplikaci, v níž shromažďuje poptávku a nabídku konkrétních pracovních pozic. Podle Vladimíra Píchy jsou v současné době uspokojovány především požadavky na pracovníky, kteří z různých důvodů, například ošetřovného či karantény v jejich podniku, nemohou vykonávat svou práci.

„Do této aplikace se zapojily i profesní organizace z jiných oborů, které v současné době nemohou vykonávat svou činnost. I agentury práce, které nabízejí zaměstnance z jiných oborů. Částečně se tedy daří nahradit výpadek zahraničních zaměstnanců v zemědělství díky studentům a pracovníkům z jiných oborů,“ vysvětluje pro Fintag.cz Vladimír Pícha.

V této souvislosti dodává, že se zemědělcům podařilo vyjednat, aby zemědělství patřilo mezi strategické obory. To znamená, že zahraniční pracovníci z jiných oborů mohou jít pracovat i do zemědělství.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here