Pandemie koronaviru a preventivní opatření vlád srážejí globální ekonomiku do recese. Trhy jsou volatilní a nikdo neví, jak vysoké budou škody. Již nyní je ale jisté, že Amerika bude patřit k zemím, které na pandemii koronaviru doplatí nejvíce. Prostě žádné dobré zprávy.

„Tématem dubnové debaty z cyklu ABCD investora proto nemohou nebýt tržní a hospodářské dopady současného zabrždění ekonomiky,“ říká moderátor video debat ABCD investora Roman Chlupatý.

Upozorňuje, že debata poběží živě 6. dubna 2020 od 16:30 na YouTube kanálu Investičního webu. Účastnit se jí budou Roman Koděra z Patria Finance, Michal Brožka z Komerční banky a přes Skype se připojí zakladatel Hanlon Corporate Finance Jan Vancl.

Zprávy z USA

Jedním z témat debaty bude situace v USA. Podle odhadu Morgan Stanley by ekonomika USA mohla v letošním roce klesnout o 5,5 procenta, což by znamenalo nejhlubší propad od roku 1946. Kritické bude zejména druhé čtvrtletí. Zatímco v prvním letošním čtvrtletí banka předpokládala propad hrubého domácího produktu o 3,4 procenta, v tom druhém o 38 procent. To je však ten nejčernější scénář. Rozpočtový úřad Kongresu [CBO] ve čtvrtek odhadl, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesne o více než sedm procent.

Již nyní je ale jasné, že příznivé americké makroekonomické ukazatele ještě z před pár týdny vzaly za své. Například míra nezaměstnanosti, která byla ještě před pár týdny rekordně nízká. Nyní Morgan Stanley očekává, že celkem ve druhém čtvrtletí zanikne v USA 21 milionů pracovních míst. Míra nezaměstnanosti pak může podle banky vystoupit nad deset procent. Ve druhém čtvrtletí může být až na rekordních 15,7 procenta.

Ostatně počet nových pracovních míst v nezemědělském sektoru USA klesl v březnu o 713 tisíc. Takto silné poklesy jsou srovnatelné s rokem 2009. Tehdy nebyl sestup na takto nízké úrovně zdaleka tak rychlý. Medián odhadů počítal s propadem kolem 100 tisíc. Míra nezaměstnanosti skočila z 3,5 procenta na 4,4 procenta, když analytici čekali 3,8 procenta.

„Nutno podotknout, že někteří analytici podobné zhoršení čekali. S ohledem na to, že tato statistika nezahrnuje druhou půlku března, přičemž USA pocítily šok z pandemie se zpožděním za Evropou, je velmi pravděpodobné, že údaje za duben se budou počítat v propadech o miliony,” říká analytik Komerční banky Michal Brožka.

Podle něj obdobný obrázek v této době vykreslí data z trhu práce napříč ekonomikami, tou českou nevyjímaje.

„Je pravděpodobné, že největší propady uvidíme ve statistikách za duben. Je ale značná naděje, že tuto informaci budeme již vstřebávat v době, kdy se život bude vracet zpět do ulic, restaurací či kanceláří,” doufá spolu s ostatními.

Zprávy z pražské burzy

Tématem bude jistě i vývoj na pražské burze. Ta se tento pátek – stejně jako v minulých dnech a týdnech – nořila v záporných hodnotách. Obchodování uzavřela slabší o -0,83 % na hodnotě 774. Největší ztrátu registrovalo O2 [-7,76 %] na 208 korun. Nicméně jednalo se o pokles technického charakteru, jelikož se akcie telekomunikační společnosti obchodovaly první den bez zálohy na dividendu ve výši 17 korun hrubého.

„Nedařilo se ale finančním emisím. Erste Bank odepsala 1,58 % na 430 korun. Pojišťovna Vig ubrala 1,25 % na 473 korun. Moneta Money Bank hlásí o -0,58 % k 51 korunám. Komerční banka odevzdala mírných 0,20 % na 491 korun,“ říká analytik Fio banky Josef Dudek.

Podle investičního analytika skupiny Partners Marcela Vanducha to poslední, čeho by se měli investoři dopouštět, je klesat na mysli. Což platí pro pražskou burzu i světové trhy.

„Myslím, že v tomto případě hraje významnou roli čas. Jak rychle se podaří zastavit šíření nemoci. Zda se podaří vymyslet účinný lék, který se rychle dostane do distribuce apod. To znamená, že budou-li přicházet i pozitivní zprávy, mohou se trhy poměrně rychle vrátit na pozitivní vlnu,” popisuje lepší scénář v rozhovoru pro Fintag.cz.

Jaké jsou vyhlídky

Aktuální vyhlídky nejsou příliš optimistické. Zprávy o tom, jak se vypořádávají USA s nemocí Covid-19 jsou katastrofické. Pokud ve státě New York snižují limity emisních norem, aby tamější krematoria mohla fungovat naplno, není to nic povzbuzujícího. Situace není dobrá ani ve Španělsku či Itálii. V Česku se ministři hádají na Twitteru, kdo může za nedostatek ochranných zdravotnických pomůcek v zařízeních sociálních služeb a firmy přemýšlejí z čeho zaplatí nájem, když nevydělávají. Mnoho drobných investorů dostalo v posledních dnech e-mailem zprávu od správců svých fondů o více než desetiprocentním poklesu hodnoty jejich zainvestovaného majetku.

Na druhou stranu žádné neštěstí netrvá věčně. Není to poprvé, kdy trhy svírá nejistota a mnoho investorů nedokáže dohlédnout, co se bude dít příští týden nebo měsíc. Poučení z minulosti je však poměrně jednoznačné. Vždy, když akcie klesaly o více jak 15 procent, přišlo v následujících měsících rychlé zotavení od tehdejšího dna. Nebo jiná dobrá zpráva: Za posledních 90 let došlo na americkém akciovém trhu celkem k 41 propadům o více než 15 procent, přičemž v 31 případech se trhům podařilo zotavit ze ztrát do jednoho roku. Jak to bude letos, neví nikdo. Což ale nebrání tomu se ve věci alespoň co nejvíce zorientovat. A to třeba i prostřednictvím pondělní debaty ABCD investora od 16:30 na YouTube kanálu Investičního webu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here