Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí meziročně klesla o dvě procenta. Proti předchozímu čtvrtletí propadla o 3,4 procenta. Klesla i míra investic. Český statistický úřad [ČSÚ] dnes potvrdil svá předběžná data vývoje české ekonomiky.

První odhady z poloviny května přitom hovořily o meziročním snížení české ekonomiky o 2,2 procenta a mezičtvrtletním o 3,6 procenta. Později ČSÚ odhadoval pokles o dvě procenta, respektive 3,3 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku rostl hrubý domácí produkt [HDP] meziročně o dvě procenta, mezičtvrtletně pak stoupl o 0,4 procenta. Dnes potvrzený propad české ekonomiky je její největší pokles od začátku roku 2010.

Statistický úřad shrnul českou ekonomiku za 1. čtvrtletí

„Mimořádná situace v březnu se projevila poklesem míry zisku i míry investic u nefinančních podniků. Míra investic klesla mezičtvrtletně o 3,9 procentního bodu. To je největší pokles v historii,” uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Míra investic [-3,9 %] dosáhla 26,3 procenta. Meziročně klesla o 2,3 procentního bodu. Míra zisku v 1. čtvrtletí byla 44,3 procent, což je o 0,2 p. b. méně než v předchozím čtvrtletí a o 0,3 p. b. méně než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 2,6 procenta.

Na propad české ekonomiky reagují již i domácnosti

Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele podle ČSÚ vzrostl v 1. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 2,9 procenta, meziročně také o 2,9 procenta. Reálná spotřeba domácností na obyvatele rostla mezičtvrtletně pomalejším tempem, konkrétně o 2,1 procenta a meziročně o 0,9 procenta. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl v 1. čtvrtletí 35 658 korun. Oproti předchozímu čtvrtletí reálně poklesl o 3,6 procenta, meziročně stoupl o 0,7 procenta.

„Pomalejší růst příjmů domácností ze zaměstnání je reflexí odstávek výroby a nižšího počtu odpracovaných hodin v souvislosti s koronavirem. Související nejistoty, kombinované s faktickou nemožností realizovat některé výdaje v souvislosti s restrikcemi danými s koronavirem, pak v letošním prvním čtvrtletí vytáhly míru úspor domácností na 13,5 procent. To je nevyšší úroveň od třetího čtvrtletí roku 2010,“ uvedl hlavní analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Podle něj zpřesněné údaje o výkonu HDP za první čtvrtletí potvrzují prudký pokles české ekonomiky. Důvody jsou dopady pandemie nového koronaviru jak skrze uzavírky výroby a provozoven obchodu a služeb, tak přes kolaps ekonomické aktivity na hlavních exportních trzích. Ve druhém čtvrtletí se podle něj prohloubí mezičtvrtletní i meziroční propad ekonomiky. Avšak ve třetím čtvrtletím by se dle jeho názoru by se měl HDP vydat k mezičtvrtletnímu růstu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here