Hodnota Trumpova majetku klesá, nejbohatší je Jeff Bezos

356
Trumpova_a
Foto: White House

Hodnota majetku amerického prezidenta Donalda Trumpa se za poslední rok snížila o 300 milionů USD [6,6 mld. Kč] na 2,7 miliardy USD [59,5 mld. Kč]. Za dobu, kdy je ve funkci klesla hodnota Trumpova majetku o deset procent. Naopak jiní američtí miliardáři a bilionáři si vedli a stále vedou velmi obstojně.

Donald Trump podle agentury Bloomberg vstoupil do úřadu s majetkem tři miliardy USD, i když on sám tvrdil, že jeho hodnota je deset miliard USD. Aktuální pokles Trumpova majetku byl nejvyšší od roku 2015, kdy agentura Bloomberg začala systematicky sledovat hodnotu Trumpova majetku. Důvody poklesu hodnoty majetku amerického prezidenta jsou nižší příjmy kancelářských budov, které patří společnosti Trump Organization.

Nejvíce k propadu Trumpova majetku přispěl pokles hodnoty kancelářských budov 40 Wall Street a Trump Tower na Páté Avenue [na obrázku, pozn. red.] a některých realit ve společném vlastnictví s Vornado Realty Trust. Hodnotu ztratila také golfová hřiště. Pokles realitního trhu navíc zhoršila i pandemie nemoci covid-19.

Pro výpočet Trumpova čistého jmění Bloomberg využívá několik zdrojů, včetně věřitelských, realitních a firemních záznamů, jeho vládní finanční zprávy, zprávy analytiků a rozhovory. Ty ukazují, že zdroje příjmů jsou rozsáhlé. Trump mimo jiné získal jeden milion USD z prodeje své knihy z roku 1987 Umění udělat dohodu.

Šéf Amazonu Jeff Bezos si připsal 13 mld. USD

Naopak majetek zakladatele a šéfa amerického internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose úctyhodně roste. A to právě kvůli pandemii koronaviru. V srpnu během jednoho dne hodnota jeho majetku poskočila o 13 miliard dolarů [302 mld. Kč]. To, když akcie Amazonu stouply o 7,9 procenta, nejvíce od roku 2018. Podle agentury Bloomberg jde o rekordní denní nárůst majetku jednotlivce od roku 2012. Tehdy agentura začala vést a denně aktualizovat svůj index miliardářů.

[Pozn. red.: Jednodenní nárůst majetku Jeffa Bezose je vyšší než majetek nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ten na index miliardářů agentury Bloomberg drží 152. příčku. Jeho majetek podle tohoto žebříčku činí k dnešnímu dni 11,2 miliardy dolarů.]

K růstu majetku Jeffa Bezose přispívá hlavně optimismus ohledně vývoje internetového prodeje. Ten letos globálně vzrostl o 73 procent. A podobně vzrostla i celková hodnota majetku šestapadesátiletého Bezose, a to zatím o 74,4 miliardy dolarů. Celkově pak podle agentury Bloomberg na celkových 189 miliard dolarů. Bezosův majetek tak přesahuje tržní hodnotu takových společností, jako je Exxon Mobil, Nike či McDonald’s.

Polepšil si i Marek Zuckerberg

O prázdninách stoupla hodnota majetku i šéfa Facebooku [FB] Marka Zuckerberga. Ta na začátku srpna poprvé překonala hranici 100 miliard USD [2,2 bil. Kč]. A to díky rekordnímu růstu akcií firmy. Šestatřicetiletý Zuckerberg, který založil FB v roce 2004, se tak připojil k šéfovi internetového obchodu Amazon Jeffu Bezosovi a spoluzakladateli Microsoftu Billu Gatesovi, kteří jsou v současnosti jedinými osobami s hodnotu majetku přesahující 100 miliard USD.

Zuckerbergovo bohatství pramení hlavně z jeho 13% podílu ve Facebooku. Akcie firmy v srpnu posílily díky představení nové služby Reels, která má být konkurentem TikToku. Hodnota majetku Zuckerberga letos stoupla o zhruba 22 miliard USD. Dodejme, že hodnota pěti největších amerických technologických firem, kterými jsou Apple, Amazon.com, Alphabet, Facebook a Microsoft, nyní odpovídá zhruba 30 procentům hrubého domácího produktu USA. Oproti konci roku 2018 je to téměř dvojnásobek.

Ohromující čísla také přitahují zvýšení zájem vládních úřadů a zákonodárců, kteří podrobně zkoumají jejich chování a postavení. Minulý měsíc Zuckerberg, Bezos, šéf Applu Tim Cook a šéf Alphabetu Sunar Pichai vystoupili v americkém Kongresu, aby se bránili obvinění, že jejich firmy zneužívají svojí moc a bohatství k potlačení konkurence.

Elon Musk předstihl Warrena Buffetta

Dobrou mysl může mít také zakladatel a šéf společnosti Tesla Elon Musk. Akcie jeho Tesly v posledních týdnech vzrostly natolik, že Musk v hodnotě majetku předstihl známého investora Warrena Buffetta. Tesla se zabývá výrobou elektromobilů, angažuje se i v některých vesmírných projektech.

Většinu jeho majetku tvoří asi pětinový podíl v Tesle, jejíž akcie v posledních týdnech posílily během jednoho dne až o jedenáct procent. Od začátku letošního roku se jejich cena zvýšila zhruba o 269 procent. Asi 15 miliard dolarů z Muskova jmění připadá na jeho většinový podíl ve vesmírné společnosti SpaceX.

Celkový objem Muskova majetku se zvýšil o 6,1 miliardy na 70,5 miliardy dolarů [cca 1,7 bil. Kč]. Devětačtyřicetiletý Musk se tak stal sedmým nejbohatším člověkem na světě.

Naopak hodnota majetku známého investora Warrena Buffetta aktuálně poklesla. Důvod ovšem je, že Warren Buffett věnoval 2,9 miliardy dolarů na charitu. Podle indexu agentury Bloomberg tak Warren Buffett nyní spravuje majetek za 69,2 miliardy dolarů a je desátým nejbohatším člověkem na světě.

Dodejme, že devětaosmdesátiletý Buffett je považován za jednoho z nejúspěšnějších investorů na světě a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Jeho investiční skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 90 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here