Jen jediný měsíc vydržely obavy z nejisté budoucnosti kvůli koronavirové stopce ekonomiky na hypotečním trhu. Od května, kdy počet poskytnutých hypoték klesl nejníže za posledních deset let, zájem o hypotéky roste. Již červnové statistiky byly velmi pozitivní, skvělá čísla ale hlásí trh i o měsíc později.

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů [včetně refinancování] měl letos v červenci dosáhnout 21,6 miliardy korun. Letní měsíce přitom bývají slabšími z důvodu dovolených. Například loňský červenec byl na úrovni 15,4 miliardy korun, což je téměř o 30 procent méně ve srovnání s letošním červencem.

„Letošní červenec se podle objemu poskytnutých hypoték za takřka 21,6 miliardy korun stal nejsilnějším sedmým měsícem v historii ukazatele Fincetrum Hypoindex. Pokračuje i pokles průměrné úrokové sazby, která nyní činí 2,15 procenta. To je o šest bazických bodů méně než o měsíc dříve. Dostala se tak na úroveň listopadu 2017,“ říká generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Pokud by tento trend pokračoval, mohl by podle něj letošní rok paradoxně překonat dosud rekordní rok 2016, kdy banky poskytly hypotéky za celkem 225,809 miliardy korun. Tehdy k tomu mimo jiné přispěl strach z nového zákona o spotřebitelském úvěru, který mnoho lidí přiměl k uzavření smlouvy o hypotéce ještě v listopadu, tedy těsně před jeho platností.

Jak si stojí úroky u hypotečních úvěrů

„Podle Hypoindexu klesly průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů v červenci letošního roku na 2,15 procenta p.a. To je oproti minulému měsíci pokles o 0,06 procenta p.a. Stále tedy ještě nejsme na historickém minimu, které se odehrálo na konci roku 2016, kdy nejnižší sazba byla 1,77 procenta,“ uvádí hlavní poradce České bankovní asociace [ČBA] Vladimír Staňura.

Dodává, že dobrá zpráva pro spotřebitele je, že konkurence mezi bankami tlačí úrokové sazby dolů. Některé banky už nabízejí sazby pod dvě procenta. Velcí hráči ovšem drží svou pozici a sazby pod dvě procenta se v jejich nabídkách neobjevují.

„Vzhledem k tomu, že se bankám daří prodávat rekordní objemy hypotečních úvěrů, domnívám se, že nebudou v tuto chvíli nuceny jít se svými sazbami výrazněji dál dolů,“ odhaduje.

Růstu poskytnutých hypotečních úvěrů dle jeho názoru bezpochyby napomohly nejen nízké úrokové sazby, ale i zprávy o zrušení daně z nabytí nemovitosti. I za případného zachování možnosti odpočtů úroků z daňového základu.

„V neposlední řadě k vysokému objemu prodaných hypoték přispěly i informace v médiích, že cena nemovitostí spíše stagnuje,“ upřesňuje.

Poslanci zrušili daň z nabytí nemovitosti, nechali odpočty úroků

Jaký bude zájem o hypotéky v dalších měsících?

Podle analytiků otázka zůstává, jaký bude vývoj v druhé polovině letošního roku.

„Pokud opravdu na konci prázdnin skončí vládní Antivirus, který drží nezaměstnanost na uzdě, mohou se do problémů dostat stovky tisíc lidí. Stát totiž nyní přispívá na platy lidí, kterých by se firmy bez této podpory dávno zbavily,“ myslí si Evžen Korec.  

Dodává, že pokud o tento příspěvek už za pár týdnů přijdou, hrozí masivní propouštění lidí, pro které nemají jejich zaměstnavatelé dostatek práce.

Kurzarbeit podle německého vzoru nebude dříve než na konci roku

 

„Razantní nárůst nezaměstnanosti by následně vyvolal vlnu negativní nálady. Což by ovlivnilo i rozhodování domácností o zásadních investicích. Pořízení nemovitosti by tak odložily až na pozdější lepší časy,“ upřesňuje.

Aktuální době se podle něj budou muset přizpůsobit i banky, pro které představovaly hypotéky až doposud jeden z nejvýnosnějších a nejméně rizikových obchodů.

„Obavy z nejisté budoucnosti mnoha domácností však budou muset ustoupit od honby za novým hypotečním rekordem. Což pro hypoteční ale ani rezidenční trh není dobrá zpráva,“ uzavírá Evžen Korec.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here