Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v červenci zvýšily reálně o 1,9 procenta, bez očištění o tři procenta. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 1,8 procenta.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v červenci reálně o 1,8 procenta. V tom za pohonné hmoty vzrostly o 7,6 procenta, za nepotravinářské zboží o 1,3 procenta a za potraviny o 0,8 procenta.

„Růst zaznamenal zejména sortiment nepotravinářského zboží. Například prodejnám s výrobky pro kulturu a sport vzrostly tržby o více než 10 procent. Nejvyšší růst si dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu. Avšak tempa růstu se mírně snižují a zákazníci se postupně vracejí do kamenných obchodů,” říká ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Simona Kijonková očekává tlak na cenu přepravy v e-commerce

Meziročně se tržby v maloobchodě očištěné o kalendářní vlivy [při stejném počtu pracovních dní v červenci 2020 i 2019] zvýšily o 1,9 procenta. Za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,9 procenta. Naopak za potraviny klesly o 2,2 procenta a za pohonné hmoty o 0,1 procenta.

Prognóza bez jistoty

„V červenci byl mezi lidmi znát nárůst optimismu, což se projevilo i na ochotě utrácet v obchodech. […] V současnosti se tržby vyvíjejí ve srovnání s naší prognózou mírně lépe. Ale je otázkou, co přinesou další měsíce,“ okomentoval tržby v maloobchodě ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Dodal však, že v letošním druhém čtvrtletí objem vyplacených mezd meziročně klesal o 2,9 procenta. Mzdy podle jeho názoru zůstanou v soukromém sektoru v útlumu i nadále.

„Nikdo nemá jistotu, co se bude dít v případě zhoršení epidemiologické situace. Jak různá hygienická opatření zasáhnou běžný život,“ upřesnil.

Tržby v maloobchodě: Prodej aut

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly reálně meziměsíčně o 8,8 procenta a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se snížily o 10,5 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 10,5 procenta, v tom za opravy motorových vozidel se snížily o 6,2 procenta a za prodej motorových vozidel [včetně náhradních dílů] o 11,6 procenta.

Prodeje nových aut dále klesají. Výjimku tvoří motocykly 

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o tři procenta. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,9 procenta a za potraviny o 0,4 procenta. Naopak za pohonné hmoty klesly o 0,1 procenta.

Co klesalo, co rostlo

K celkovému růstu přispěl nejvíce prodej přes internet a zásilkovou službu [růst tržeb o 20,9 %]. Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci vzrostly o 10,1 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o deset procent, s výrobky pro domácnost o 7,3 procenta a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 2,8 procenta.

Maloobchodní tržby v červnu mírně vzrostly. Meziročně stagnují

Naopak nižší tržby vykázaly prodejny s oděvy a obuví [o 2,4 %]. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 0,8 procenta. Naopak specializované prodejny s potravinami zaznamenaly pokles o 6,7 procenta.

Cenový deflátor roste

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předcházejícího roku [bez vlivu DPH] činil 101,1 procenta. Byl ovlivněn zejména vyššími cenami potravin, oděvů a obuvi, výrobků pro domácnost, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci. Naopak klesly ceny počítačového a komunikačního zařízení a pohonných hmot. [Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici zde.]

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here