Do třebíčské firmy MICo Medical, která zjara začala vyrábět plicní ventilátory CoroVent, nyní vstoupila jihokorejská skupina Korean Heavy Industry & Development [KHIND]. Stala se jejím polovičním vlastníkem.

Plicní ventilátor CoroVent určený pacientům s koronavirem vznikl díky spolupráci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, iniciativy COVID19 a firmy MICo, podpořila ho veřejnost prostřednictvím crowfundingové sbírky [12,5 mil. Kč].

„Po získání americké certifikace jde o další rozhodnutí s cílem zajistit prodeje ventilátorů CoroVent na zahraničních trzích,“ sdělil v souvislosti se vstupem jihokorejské firmy do MICo Medical jednatel a majitel skupiny MICo Group Jiří Denner.

Korejský partner má prodávat CoroVent

Korejský partner KHIND se podle něj bude výhradně starat o distribuci a prodej ventilátorů CoroVent. Uvedl, že MICo Medical nyní díky síle tohoto partnera eviduje závazné objednávky na stovky ventilátorů. V první fázi čeká prodej až 1 000 kusů, první desítky bude firma podle Dennera expedovat během podzimu.

„S Korean Heavy Industry & Development jsme začali komunikovat v průběhu května a téměř okamžitě jsme podepsali distribuční smlouvu na vybraná teritoria,” uvedl Jiří Denner.

Pak se podle něj ale ukázalo, že minimálně bez americké certifikace bude export plicního ventilátoru CoroVentu problematický.

„Z původních stovek až tisíců poptávek nebylo možné cokoliv dotáhnout do závazné objednávky, protože certifikace byla pro všechny potenciální klienty klíčová,” sdělil.

O získání americké certifikace FDA EUA [Emergency Use Authorization] informovala firma MICo 25. srpna. Již předtím získala certifikaci od českého Elektrotechnického zkušebního ústavu [EZÚ].

ČMI chce posuzovat shodu u zdravotnických prostředků

Korejská společnost už má podle Dennera zkušenosti s distribucí ochranných pomůcek do zahraničí. Přes svou kancelář v Kalifornii dodává do USA kromě ochranných pomůcek také PCR a Rapid testy na covid-19. Smyslem partnerství s Korejci je podle něj dostat tento výrobek co nejrychleji do světa.

Svůj slib jsme splnili, tvrdí Jiří Denner

V srpnové tiskové zprávě firma MICo Medical uvedla, že zatím vyrobila necelých 400 plicních ventilátorů. Část se zavázala vyrobit v crowdfundingové kampani, další poskytla pro testování.

„Za peníze českých občanů, firem a dalších dárců, kteří vývoj CoroVentu podpořili, jsme vyrobili a naskladnili plicní ventilátory v množství, jak jsme deklarovali,” řekl Jiří Denner.

Jednou z mnoha společností, která se na vývoji CoroVentu podílela byla například i farmaceutická firma AbbVie, která poskytla Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT finanční podporu na projekt CoroVent.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here