Stavba nového závodu společnosti DGS Druckguss Systeme ve Frýdlantu na Liberecku nabrala kvůli koronaviru zhruba devítiměsíční zpoždění. Výroba v novém závodu na výrobu tlakových odlitků z hliníkových a hořčíkových slitin pro automobilový průmysl začne až v roce 2022.

Nový závod měl podle původních plánů spustit zkušební provoz v polovině příštího roku. Příprava stavby se ale zkomplikovala. Informaci po jednání se zástupci firmy potvrdil frýdlantský starosta Dan Ramzer [ODS]. Nový závod bude v průmyslové zóně v Žitavské ulici. Firma už má za sebou posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA. Tento týden byla poslední jednání na krajském úřadě a investor čeká na stavební povolení. Stavbě závodu budou podle Ramzera předcházet přeložky inženýrských sítí.

„To znamená plynu a vysokého napětí, následovat bude vybudování vodovodních a kanalizačních přípojek,” doplnil Dan Ramzer.

Stavební produkce v červnu propadla o více než deset procent

Podle jednatele společnosti Luboše Pfohla je stavba rozdělena do dvou etap. První etapa znamená cirka 15 000 metrů čtverečních. Další etapa je plánována tři až čtyři roky po zahájení zkušebního provozu. Dohromady chce firma vybudovat 25 000 metrů čtverečních plochy výrobního závodu.

„V první etapě chce podnik zaměstnat ve Frýdlantu 200 lidí a po dokončení druhé by závod mohl mít až 400 zaměstnanců,” upřesnil Luboš Pfohl.

Více než půlka stavebních společností zastavila práce

DGS Druckguss Systeme je švýcarskou firmou, která má dvě dceřiné společnosti v Číně a v Liberci. Původně firma plánovala rozšíření libereckého závodu, kvůli komplikovanému stavebnímu řízení, se ale nakonec rozhodla vystavět další továrnu ve Frýdlantu. V hospodářsky slabém Frýdlantském výběžku bude DGS patřit k největším zaměstnavatelům. Podle obchodního rejstříku uskutečnil podnik se 440 zaměstnanci v roce 2018 zakázky za 1,75 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem 295 milionů korun. Výsledky za loňský rok zatím k dispozici nejsou.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here