Inflace v září klesla proti srpnu o 0,6 procenta. Vývoj byl ovlivněn zejména snížením cen u rekreace a kultury a u potravin a nealkoholických nápojů. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 3,2 procenta. To bylo o 0,1 p. b. méně než v srpnu.

Na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v září především pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde v důsledku končící letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 21,6 procenta. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 procenta a ceny služeb o 1,3 procenta.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se snížily zejména ceny zeleniny o 4,1 procenta. Z toho ceny brambor klesly o 9,3 procenta [13,44 Kč/kg]. Snížily se ceny ovoce [-3,5 %], nealkoholických nápojů [-2,6 %], vajec [-5,2 %] a polotučného trvanlivého mléka [-3,5 %]. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 % a ceny služeb o 1,3 %.

„Spotřebitelské ceny v ČR se v září oproti srpnu snížily o 0,6 procenta. To bylo dvakrát rychleji, než čekal trh i než kolik ukazoval náš odhad,“ okomentoval výsledky ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Upřesnil, že inflace za září se nachází celých 0,4 procentního bodu pod prognózou České národní banky [ČNB]. Podle něj tak i když inflace v září překvapila směrem dolů, pro vývoj kurzu koruny pravděpodobně nepůjde o silný impuls. ČNB bude podle něj pravděpodobně vyčkávat, nicméně peněžní trh názoru už z části čeká další snížení úrokových sazeb.

Co v září zdražilo

V září meziměsíčně vzrostly ceny alkoholických nápojů a tabáku. Víno zdražilo o 3,5 procenta, pivo o dvě procenta a tabákové výrobky o 0,2 procenta. zdražily i oděvy [+1,6 %] a obuv [+1,5 %]. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 0,7 procenta. Z potravin se zvýšily především ceny másla [+4,9 %] a cukru [+3,9 %].

Se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny v oddíle vzdělávání [+2,5 %]. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 4,1 procenta. Školné na středních soukromých školách stouplo o 3,2 procenta. Školné na veřejných vysokých školách stouplo o 4,2 procenta. Poplatky za výuku jazyků o 2,8 procenta a poplatky ve školních družinách o 4,9 procenta.

Inflace v září: Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 3,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v srpnu. Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v září opět největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde vzrostly ceny alkoholických nápojů o 5,7 procenta a tabákových výrobků o 14,2 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se zvýšily ceny uzenin o 7,5 procenta a cukru o 17,4 procenta.

V oddíle bydlení se zvýšily ceny vodného [+1,7 %], stočného [+1,5 %], elektřiny [+7,6 %] a zemního plynu[+0,4 %]. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 5,4 procenta. Na meziroční snižování cenové hladiny v září nadále působily ceny v oddíle pošty a telekomunikace [-3,5]. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,5 % a ceny služeb o 2,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích dvanáct měsíců byla v září 3,3 procenta.

Inflace v EU a za srpen

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v srpnu 0,4 procenta. To bylo o 0,4 procentního bodu méně než v červenci. Nejvíce ceny vzrostly v Maďarsku [+4,0 %] a v Polsku [+3,7 %]. Na Slovensku byly ceny v srpnu vyšší o 1,4 procenta [v červenci +1,8 %]. Naopak pokles cen nastal v 13 zemích EU, z toho nejvíce na Kypru [-2,9 %] a v Řecku [-2,3 %]. V Německu ceny v srpnu meziročně klesly o 0,1 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here