Výdaje na platy zaměstnanců státu by se měly v roce 2021 zvýšit proti letošku o 12,9 miliardy korun na 240 miliard korun. Počet pracovních míst placených státem se zvýší o 6 901 na 482 270 míst. Vzrůst mají i jejich platy, které již nyní v průměru významně převyšují průměrnou mzdu.

Průměrná mzda v celé ekonomice v letošním druhém čtvrtletí představovala 34 271 korun. Průměrný plat zaměstnance státu má přitom v roce 2021 vzrůst o 1 821 korun na 40 057 korun [v nominálním vyjádření vzrůst o 4,8 % při inflaci 1,9 %]. Stojí to v návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vláda předložila Sněmovně. Tyto údaje stále nezahrnují místa ve státním sektoru, na která dosud nejsou vyčleněné peníze.

To se týká například soudců a ústavních činitelů. Vláda v návrhu rozpočtu uvádí, že s ohledem na poslanecké návrhy na zmrazení růstu platů ústavních činitelů nezapracovala do rozpočtu nárůst peněz na jejich platy. Na soudce a ústavní činitele je tak nyní vyčleněno 5,78 miliardy korun, což je zhruba o 83 milionů méně než letos. Avšak: Peníze na ně jsou v rozpočtové rezervě, která je o jednu miliardu vyšší, než je její úroveň ze zákona. A v případě potřeby je vláda uvolní, uvádí ve svém materiálu.

V roce 2021 se navýší počty policistů i vojáků

Návrh rozpočtu počítá s částkou 3,6 milionu korun na plat prezidenta republiky. Na platy poslanců je vyčleněno 276,5 milionu korun a na platy senátorů 116,3 milionu korun.

U policie má vzniknout 1 500 míst a peníze na ně bude vláda uvolňovat podle toho, jak se budou obsazovat. Není bez zajímavosti, že Česká republika patří mezi země s největším počtem policistů v přepočtu na obyvatele v Evropské unii. Ne-li s vůbec nejvyšším.

Na ministerstvu obrany má zaniknout 1 265 míst vojáků z povolání a 50 míst obslužného personálu kvůli zpomalenému náboru nových lidí zapříčiněného pandemií covid-19. V Hasičském záchranném sboru v příštím roce přibude dalších 150 míst, směřuje na ně 88 milionů korun.

Kvůli pandemii mají dostat krajské hygienické stanice přidáno 63 milionů pro 134 nových zaměstnanců. Ministerstvo zdravotnictví dostalo kvůli projektu Chytrá karanténa 2.0 přidáno 15,6 milionu pro 24 nových zaměstnanců. Celý projekt vyjde na 400 milionů korun.

Přidáno dostanou také učitelky a učitelé

Vláda mimo jiné uvádí, že průměrný plat učitele vzroste na 45 450 korun. V kapitole ministerstva školství přibyla například jedna miliarda korun a 1 938 přepočtených míst pedagogů na zabezpečení maximálního týdenního počtu hodin vyučování na základních a středních školách, takzvaný phmax. Dalších 1,55 miliardy korun je určeno na 3 439 přepočtených míst pedagogických i nepedagogických pracovníků, počty žáků totiž rostou.

A co se týče úspor? Kvůli zrušení daně z nabytí nemovitosti je v plánu zrušit ve finanční správě v následujících letech až 500 míst. V příštím roce půjde o 50 přepočtených míst s úsporou 25 milionů korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here